InstagramLiveRecensies

YUNGBLUD @ Ancienne Belgique (AB): Beste familiefeest ooit

© CPU – Nathan Dobbelaere

YUNGBLUD barst van de energie. Op het podium rent hij van voor naar achter en van links naar recht, maar ook naast het podium is hij zeer energiek. Hij steekt enorm veel tijd in zijn sociale media, maar lijkt ook niet weg te slaan uit de opnamestudio. Twee jaar geleden kregen we een eerste ep en vorig jaar volgde er al een debuutalbum. Dominic Harrison liet zijn fans niet al te lang met honger zit, want een dik half jaar later kwam hij al met nieuwe muziek. Er volgden wat singletjes waarvan hij er een paar op een nieuwe ep samenbracht en deze werden aangevuld met nog meer nieuwe nummers. Naast solowerk bracht de Brit ook al heel wat nummers uit waarop hij met artiesten als Dan Reynolds (van Imagine Dragons), Halsey en Travis Baker samenwerkt. We hebben een sterk vermoeden dat YUNGBLUD geen van deze artiesten mee zal nemen naar onze AB, maar we zijn er zeker van dat de zanger alweer energie voor twee zal hebben.

© CPU – Nathan Dobbelaere

Vooraleer YUNGBLUD op ons wordt losgelaten komt SAINT PHNX ons opwarmen. De broers en het extra bandlid hebben welgeteld één minuut nodig om ons aan Imagine Dragons te doen denken. Niet alleen het nummer, maar ook de bewegingen doen denken aan Dan Reynolds en co. Wat later moeten we dan weer sterk aan Twinty One Pilots denken. De zanger zwaait al eens graag met zijn microkabel en loopt wat rond met zijn statief zoals Freddie Mercury dat doet. Ook de drummer en gitarist staan niet stil en lopen ook al eens over en weer. Beide bandleden lijken voor backingvocals te zorgen, maar afgaande op de afstand tussen de mond en de micro, is de kans eerder klein. We stellen ons dezelfde vraag met momenten bij de zanger. Word er geplaybackt? Tijdens een rustiger nummer bewijzen de zanger en drummer dat ze wel degelijk kunnen zingen. Wij vermoeden dat SAINT PHNX meer focust op sfeer dan op goeie zang. De band slaagt er zeker en vast in om een sfeervolle show neer te zetten waardoor ze met gemak de AB meekrijgen. Er wordt op de maat geklapt, meegezongen en lichtjes gaan de lucht in. In theorie een goed optreden dus, maar de band mist eigenheid. 

© CPU – Nathan Dobbelaere

‘BRUSSELS!’ Meer had YUNGBLUD niet nodig om de AB uit zijn dak te laten gaan. Er werd meteen meegezongen met het simpele refrein van “21st Century Liabilty” en daarna ook met “Parents” en “I Love You, Will You Mary Me”. De sfeer bleef toenemen en al snel was het kot te klein. Tijdens “King Charles” sprong de zaal integraal op en neer. Zelfs energiebom YUNGBLUD moest even bekomen, maar dat doet hij met inspirerende bindteksten. We zijn allemaal familie en niemand hoeft eenzaam te zijn. Zo vertelde hij voor “hope for the underrated youth” dat er hem altijd gezegd werd dat hij een buitenbeentje zou zijn. Wel, dat buitenbeentje doet zalen over de hele wereld vol lopen. Achteraf op de trein horen we mensen bezig over hoe de Brit mensen samenbrengt en hoeveel liefde hij de wereld in stuurt. En dat die liefde ook tussen de fans onderling wordt gedeeld. YUNGBLUD is een Duracellkonijn dat liefde verspreid. 

Na een tiental nummers bracht YUNGBLUD twee nummers op een akoestische gitaar en we waren blij dat de zanger eens tien minuten neerzat. Er werd opnieuw zoveel meegezongen dat Harrison zelf geen moeite meer deed om te zingen. Het is een beetje jammer dat geen enkel nummer volledig werd gezongen door de persoon waarvoor we betaald hebben om te horen. Het is niet omdat iedereen alle teksten kent, dat je het plots zelf niet meer hoeft brengen. Tijdens “Kill Somebody” verscheen de zanger zelfs in het midden van de zaal om zo iedereen nog meer mee te doen zingen. Eigenlijk was het daardoor moeilijk om te zeggen of Harrison wel degelijk goed kan zingen, want we hoorden hem zelden alleen zingen. Vaak liep hij dan nog eens energetisch rond waardoor hij uiteraard ook moet ademen. Ondanks dat hoorden we de zanger nooit echt vals zingen, tenzij dat roepen daar ook onder valt. 

© CPU – Nathan Dobbelaere

Doorheen het optreden passeerden ook heel wat muzikale genres de revue waardoor we een gevarieerde avond voorgeschoteld kregen. Het ene moment kregen we een popsong, daarna was het rock met veel gitaren en een moshpit om dan over te gaan naar een rustiger nummer. YUNGBLUD brengt een beetje van alles waardoor er op muzikaal vlak een grote afwisseling is en het optreden zeker niet ging vervelen. En zelfs mocht dat het geval zijn, dan zou het charisma en de energie van de zanger dat opvangen. Zelfs na het optreden heeft de zanger nog energie over en komt hij zijn fans begroeten op straat. Het is duidelijk dat Harrison nog steeds dankbaar is en overweldigd door alles wat hem is overkomen. Er is hoop voor de ondergewaardeerde jeugd.

YUNGBLUD weet zeker en vast hoe een zaal te entertainen. Er werd gezongen, gesprongen, gemoshpit en meer. Naast zingen en rondlopen heeft de zanger ook een boodschap over te brengen en daar slaagt hij aardig in. Een echt rustmoment waarop we slechts een stem en gitaar horen, krefgen we niet doordat de AB keer op keer toont dat ze de teksten door en door kennen. De zanger omschreef ons als één grote familie en dan moet dit wel het beste familiefeest ooit zijn geweest.

© CPU – Nathan Dobbelaere

YUNGBLUD speelt op 29 oktober nog eens in de AB en er zijn terug enkele tickets vrijgekomen. Snel zijn is de boodschap!

Fan van de foto’s? Op onze Instagram zijn er nog meer beelden te vinden. Volgen is de boodschap!

Facebook – Instagram – Website

Setlist:

21 Century Liability
parents
I Love You, Will You Marry Me
King Charles
Anarchist
Polygraph Eyes
original me
Loner
Kill Somebody
I Think I’m Okay
casual sabotage
waiting on the weekend
California

braindead!
hope for the underrated youth
Machine Gun (F**k The NRA)

1159 posts

About author
braaf zijn hé
Articles
Related posts
Nieuwe singlesOude Bekenden

Nieuwe single YUNGBLUD - "When We Die (Can We Still Get High?)" (feat. Lil Yachty)

YUNGBLUD is er niet vreemd van om muzikale werelden met elkaar te laten botsen. Als een soms wel onnavolgbare Britse stuiterbal wist…
2023FeaturesInstagramUitgelicht

De 101 beste singles van 2023

Voordat we het nieuwe jaar ingaan, hebben we nog enkele eindejaarslijstjes voor te stellen. Nadat we al de beste albums, ep’s, debuten…
FestivalnieuwsMuzieknieuwtjes

Sum 41, Avril Lavigne, Snow Patrol, dEUS en 7 anderen voor Rock Werchter 2024!

Rock Werchter pakte eerder al uit met drie headliners: Foo Fighters, Dua Lipa en Måneskin. Vandaag komen daar maar liefst elf nieuwe…

4 Comments

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.