AlbumsRecensies

FULCO – FULCO (★★★★): Uiterst briljant, dat FULCO-land!

De naam Fulco Ottervanger zal misschien niet meteen een belletje doen rinkelen, maar grotere vissen in de Belgische jazzvijver zoals BeraadGeslagen en De Beren Gieren zullen dat wel doen.  De krautrockband STADT is eveneens van zijn hand en de duidelijk van creativiteit overlopende Gentse Nederlander is bovendien ook nog eens componist van zijn bruisende stad. De drukte deert FULCO duidelijk niet, want ambitieus als hij is, startte hij een persoonlijk project samen met een lid van STUFF.

De plaat is een verzameling van een decennium durende huisvesting in FULCO’s geniale en doldwaze brein. In die tijd bracht hij enerzijds woorden samen tot een hoop songteksten en daarnaast ontpopten synth-, gitaar- en andere klanken zich tot melodieën die nostalgisch, pakkend en toch ook kleurrijk zijn. Alles waar deze multi-instrumentalist bij betrokken is, verandert zowat in goud; ook tijdens zijn passage op dag vier van Pukkelpop – de eerste test voor zijn project – bleef de lof van de pers niet uit. Na drie voorproefjes die hij releasete op Spotify is het aan ons om van het album FULCO te proeven, hopelijk te smullen.

Negen nummers maken van zijn debuut een aangename, hapklare brok. ‘Less is more’ zal FULCO allesbehalve gedacht hebben bij het realiseren van zijn langspeler, want saai is deze allerminst. We worden niet één keer verveeld door eenzelfde melodie of concept doorheen het album; hét bewijs dat de muzikant zich een creatieve duizendpoot mag noemen. De synthesizer speelt in heel wat nummers de hoofdrol, maar telkens op een andere manier. Op het al eerder uitgebrachte “De sms-ende mens” bijvoorbeeld wordt er gewerkt met allerlei soorten effecten die op een fraaie wijze de tonen van onze smartphone weerspiegelen. Voeg daar een geestige tekst en een feature van de enige echte Siri aan toe en je krijgt een nummer dat je alleen maar op repeat kan zetten.

Naast de rol van pianist die hem al zo dikwijls werd toegewezen, profileert hij zich nu ook als tekstschrijver, een die luidop fantaseert over van alles en nog wat. Zijn eigen invalshoek op de dingen des levens leveren vernuftig en geestig materiaal op. ‘Een beetje verfrommeld, te lang in één kamer gerommeld’ of ‘Nergens kun je heen als je niet thuisblijft’, het zijn twee voorbeelden van nummers waarin deze catchphrases rustig kabbelen op golven van muzikale tierlantijntjes. Het geheel oogt allemaal simpel, maar is dat het verre van. De kunst om toegankelijke, maar toch geen monotone muziek te maken, is iets waar FULCO de gulden middenweg in heeft gevonden. Het hoeft dit keer – in vergelijking met het spitsvondige BeraadGeslagen – allemaal niet zo moeilijk, maar zijn project is wel nog interessant genoeg voor de meerwaardezoeker.

Stuk voor stuk zijn de nummers muzikale en tekstuele hoogvliegers, al zijn we geneigd om het laatste in de rij, “1/7 miljardste”, over te slaan, of toch zeker de eerste vijf minuten. De acht minuten tellende single bestaat voor het overgrote deel uit instrumentaal geëxperimenteer, wat al snel verveling in de hand werkt. Veel meer dan een uitgesponnen synth met wat effectjes allerhande heeft het eerste stuk niet te bieden. Net voor we in slaap zouden vallen, steekt FULCO van wal en laat even later de woorden ‘Dit is geen meezinger’ vallen. Dat hoeft natuurlijk ook niet, maar op het andere uiterste zitten we ook niet bepaald te wachten. Gelukkig is dit een van de zeldzame steken die de Nederlander op zijn langspeler laat vallen.

FULCO was een trip doorheen een knotsgekke wereld waarin het fijn vertoeven is. Na een veertigtal minuten verder in de tijd hebben we spijt dat we al afscheid moeten nemen van FULCO-land en willen we meteen terugkeren naar het begin van de plaat. Een alleskunner is hij en we kunnen al niet wachten op meer van zijn gedachtekronkels vermengd met aanstekelijke pianodeuntjes. De afwezigen hadden duidelijk ongelijk op Pukkelpop, maar niet getreurd, want FULCO maakt dit jaar met zijn soloproject genoeg stops in België om hem live te kunnen aanschouwen!

Facebook

Ontdek meer muziek op onze Spotify.

Dit vind je misschien ook leuk:
LiveRecensies

STUFF. @ De Kreun: Snoeihard met delicate schoonheid

@Gregory Vlieghe Twaalf jaar geleden bracht drummer Lander Gyselinck enkele bevriende artiesten samen voor een jamsessie in de iconische nachtclub The White…
FeaturesInterviewsUitgelicht

Interview De Beren Gieren: 'Less Is Endless is een plaats waar je het overbodige weglaat en tot de essentie komt'

Geleidelijk aan vindt de Belgische jazzscene zijn weg naar het groter publiek. Namen zoals STUFF. en Dans Dans klinken steeds bekender in…
Nieuwe singlesOntdekkingen van "Den Beir"

Nieuwe single INU INU - "fool me"

INU INU is een Nederlands-Engelse groep die hun muziek dicht bij het hart houden. Ze omschrijven hun sound als dromerige popmuziek met…

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.