AlbumsRecensies

Kneebody – Chapters (★★★★): Amerikaanse jazzgroep zoekt succesvol het met vocals verrijkte avontuur op

Of de Amerikaanse groep Kneebody nu jazz met een rockattitude speelt of andersom, daar zijn we nog niet uit. Wél is duidelijk dat het kwartet met onder meer saxofonist Ben Wendel in de rangen via het nagelnieuwe Chapters album wederom een heel frisse indruk nalaat. Zij brengen een krachtige sound naar voren die in sterke mate uit rock en jazz puurt, maar daar ook een fikse toef eleckronica aan toevoegt.

Chapters is, gezien de release op het Britse Edition Records, een nieuw avontuur voor de band. Eerder gaf ze al een voorsmaakje van de nieuwe, deels op vocals geënte richting via de uitgave van de In Fire ep. Door een nieuwe koers uit te zetten, tracht de groep het vertrek van Kaveh Rastegar (die wel nog te horen is op enkele van de nieuwe tracks) op te vangen. Dat lukt hen wonderwel, net vooral omdat ze de complexe, gelaagde sound nu vermengen met vocalen, waardoor het echt ‘songs’ worden, eerder dan een louter instrumentale aanpak.

Met opener “Spectra” zet de groep gelijk een krachtige sound neer. Vitaal, levenslustig en speels. Bovendien pakt het goed uit als voorloper van “What’s My Name”, waarop vocalist Michael Mayo een bijdrage levert. Op die manier zoekt Kneebody een evenwicht tussen een soms kleurrijk en chaotisch speelveld en meer vocaal ingekleurde passages. Daarnaast voel je ook hoe de groep zich hierdoor bijzonder goed in haar vel voelt.

Toch is het zo dat Kneebody wat gevangen zit in een tweespalt: instrumentaal weten ze erg interessante dingen aan te vangen op het grensgebied tussen jazz en rock (zoals de titeltrack), anderzijds valt op hoe de groep een nieuwe, avontuurlijke richting uitgaat door te experimenteren met allerlei gastvocalisten, zoals onder andere Becca Stevens (“Wounds Let In The Light”), Gretchen Parlato (wiens vocals rustmoment “When It All Comes Down” versterkt) of Josh Dion.

De grote sterkte van de groep zit vervat in de wil om niet stil te blijven zitten, nieuwe muzikale wegen en invalshoeken op te zoeken en volop de uitdaging aan te gaan. Het kwintet werd nu een kwartet. Onvermoeid gaat de groep echter verder, avontuurlijk schipperend tussen intense energie en bezwerende nieuwe verhalen. Met Chapters (hun negende) ligt er een nieuw werkstuk, waarmee ze ook de baan op trekken. Voorlopig staat België echter nog niet op de planning.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.