FeaturesInterviews

Interview Portland: ‘De muziek die we nu uitbrengen, is een vlek die we achterlaten’

© CPU – Ymke Dirikx

Het zijn hele drukke tijden voor Portland. Sinds de band vorig jaar De Nieuwe Lichting won, is alles bijzonder snel gegaan. Jente, Sarah en co stonden op zowat elk Belgisch festival, met deze zomer nog Rock Werchter en Pukkelpop op het programma, en tussen al dat touren door vonden ze ook nog eens de tijd om een debuutalbum te maken. Na een moeilijke keuze uit meer dan honderd nummers, is het eindelijk zover: Your Colors Will Stain komt er op 18 oktober en wij hadden een leuk gesprek met hen over de plaat en nog zoveel meer.

Sinds jullie overwinning in De Nieuwe Lichting is alles heel snel gegaan. Beseffen jullie al goed wat jullie is overkomen sinds toen?

Sarah: Ergens wel, want we hebben een plaat af en dat is toch wel een hele prestatie. We speelden ook op heel wat festivals , dus op dat vlak moeten we toch wel geloven hoe hard we gegroeid zijn.

Jente: Alles is stap voor stap gebeurd. We hebben nog een heel lang traject dat we nu moeten afleggen, maar na alle grote festivals deze zomer en de plaat die af is,  voelen we echt wel dat we ver staan.

Jullie speelden deze zomer dan ook veel nieuwe nummers. Hoe waren de reacties daarop?

Sarah: Als we onze oortjes uitdeden en we hoorden al dat applaus, dan werd het voor ons duidelijk hoe goed onze nummers ontvangen werden.

Vanwaar komt de albumtitel Your Colors Will Stain?

Sarah: Letterlijk betekent het ‘je kleuren zullen vlekken nalaten’. Er zal dus een spoor achtergelaten worden nadat je de plaat hebt beluisterd, want we legden een serieus traject af. Het album is dus een afgewerkt product van wat we de afgelopen jaren hebben meegemaakt. Alle nummers vertellen een eigen verhaal, dus het heeft allemaal een heel persoonlijke touch. De muziek die we nu uitbrengen, kunnen we nooit meer terughalen. Het is ons kind dat we op de wereld loslaten, een vlek die we achterlaten.

Jente: Als de plaat eenmaal uit is, kunnen we ze nooit meer terughalen. Het is als een steentje in een rivier, dat de stroming voor eeuwig zal veranderen.

Alle nummers komen heel zelfverzekerd over, maar gaan vaak over onzekerheid en pijn. Is dat een samenvattend verhaal voor Portland?

Jente: De plaat representeert gewoon wie we zijn. We zijn ook gewoon mensen met onzekerheden en we zien de muziek als een vertaling van hoe we onszelf voelen.

Sarah: Elk nummer is geschreven in een andere periode en heeft ook een ander verhaal. Er zitten sowieso ups en downs in, waar we dan ook weer inspiratie uit haalden.

Jente, jij (her)schrijft al sinds 2015 een hoop nummers, staan er dan ‘oude’ nummers op de plaat?

Jente: Zeker, voor de plaat kozen we uit 108 nummers en daar zaten zelfs demo’s bij van tien jaar geleden. Ik vind dat als we meer muziek maken, we de nieuwe dingen beter vinden, maar voor Your Colors Will Stain heb ik alle nummers die ik kon vinden naar iedereen doorgestuurd en zo objectief mogelijk proberen te kiezen wat er op de plaat komt.

Jullie krijgen altijd gigantisch veel complimenten over jullie samenzang, maar toch staan er op de plaat twee solonummers. Was dat bewust?

Sarah: Nee, “Deadlines” was sowieso een heel sterk nummer toen Jente dat schreef. Het moet voor ons niet altijd tweestemmig zijn om te raken, het moet gewoon eerlijk zijn. Je hebt niet altijd meer ingrediënten nodig voor een lekker gerecht. Als het goed is, is het goed en dan moet daar ook niet meer aan toegevoegd worden. “Pearls” is eerder een toevalligheid, want dat nummer had ik geschreven voor mijn bachelorproef. Het was voor mij zo’n persoonlijk traject, dat ik het moeilijk vond om het meerstemmig te maken.

Welk nummer beschrijft Portland volgens jullie het best?

Jente: Daar heb ik echt geen antwoord op. De plaat is eigenlijk gewoon één grote film met allemaal verschillende scènes en als er eentje wegvalt, dan klopt de film niet meer.

Sarah: Alle verhalen zelf zijn een soort familiegeschiedenis en samen met de foto’s die op de hoes verwerkt staan, stelt het de geschiedenis van Portland voor.

Jente: Ik vind het altijd jammer om singles te kiezen, want eigenlijk wil ik al onze nummers naar voor schuiven. Het zou leuker zijn als ze gewoon ons hele album in één stuk op de radio zouden draaien.

Hebben jullie nog veel stress voor shows?

Jente: Ja, sowieso! Op de shows die er nu aankomen gaan we alle nieuwe nummers voor de eerste keer ooit spelen. Alle shows zijn uitverkocht, dus het moet zeker goed zijn. Dat geeft toch wel een bepaalde druk.

Sarah: Het is wel positieve stress, want we kijken er heel hard naar uit. We willen het natuurlijk allemaal heel goed doen en onze fans belonen. Voor de Ancienne Belgique bijvoorbeeld zijn we nu al een paar weken heel hard aan het werken. Gelukkig hebben we steun aan elkaar.

Wat is dan de boodschap die jullie willen meegeven aan het publiek? 

Jente: We willen ze gewoon kunnen raken. We willen met onze muziek intense ervaringen bij het publiek terug naar boven halen.

Sarah: We krijgen de laatste tijd steeds meer mensen die na de show in tranen bij ons komen om te vertellen over hun ervaringen, dus op een manier vinden we het wel fijn om deel uit te maken van hun verwerkingsproces. We zijn heel blij dat we mensen zo hard kunnen beïnvloeden met onze muziek.

Komt dat ook door eigen ervaringen?

Jente: Ja, tuurlijk! We zijn op dat vlak een beetje kameleons, we absorberen heel veel. Daardoor hebben we met elk nummer iets anders proberen te doen op de plaat.

Sarah: We houden over het algemeen van melancholische muziek met empathie. Als ik vroeger naar optredens ging, dan werd het mij ook wel eens allemaal te veel, maar ik vind het geweldig dat onze muziek dat ook teweeg kan brengen. Zeker op Rock Werchter was dat enorm het geval.

Jullie zijn dus als band helemaal opengebloeid de laatste jaren?

Sarah: Ja, muziek is echt onze speeltuin. We hadden er evengoed een kabbelend riviertje van kunnen maken, maar dat wilden we niet. We zijn alle kanten opgegaan die we op wilden gaan.

Jente: We probeerden ons niet blind te staren op een bepaald genre. Alle nummers blijven wel binnen onze sound, maar gaan toch allemaal een andere kant op en het is net dat wat we wilden bereiken.

Het debuutalbum Your Colors Will Stain verschijnt op 18 oktober. Op 8 november stelt Portland dat voor in een uitverkochte Ancienne Belgique. Geen tickets? Niet getreurd, want op 17 maart 2020 staat de band in Het Depot in Leuven.

Facebook / Instagram / Twitter / Website

677 posts

About author
't is oke.
Articles
Dit vind je misschien ook leuk:
2020FeaturesInstagramUitgelicht

Het elftal van 2020 volgens verschillende Belgische artiesten

We hebben jullie de afgelopen weken overrompeld met onze lijstjes. Hoog tijd dus om eens wat andere mensen aan het woord te…
Nieuwe singlesOude Bekenden

Nieuwe single Portland - "Aftermath"

De herfst is in het land en we zullen het geweten hebben. Gelukkig hebben we hier in België een band wiens muziek…
LiveRecensies

Portland (duo) @ Zomerkamp: Betoverd in de bubbel

Dankzij het wegvallen van de festivalzomer springen er over het hele land heel wat alternatieven uit de grond. Festivalorganisaties blijven niet bij…

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.