LiveRecensies

Raveyards, Hypochristmutreefuzz, Bolt Ruin & Lingerwalt @ STUK (Inuit Labo): De donkere kelder van de Belgische muziekwereld

Gisterenavond zakten we voor de gelegenheid af naar STUK, het Huis voor Dans, Beeld en Geluid in Leuven. Daar had INUIT nog eens een avond voor ons geprogrammeerd. INUIT is een organisatie die in Leuven gratis concerten programmeert, vaak met artiesten die nog in het prille begin van hun carrière staan. Zo organiseerden ze al concerten met Ruby Grace of Jaguar Jaguar, maar vanavond hadden ze iets speciaals gepland voor ons. Voor het eerst een betalend evenement, met loeiharde, donkere muziek, die door elke artiest in zijn eigen stijl werd gebracht.

De avond werd geopend door Bolt Ruin, die de laatste maanden heel wat buzz heeft gecreëerd in de Belgische muzieksector. De zaal was ongeveer half gevuld bij deze opener en je zag dat het publiek nog wat onwennig was. Maar daar trok Bolt Ruin zich weinig van aan. De producer knalde de ene duistere beat na de andere uit zijn apparatuur. Donkere bassen, gekke samples en harde beats werden gecombineerd met epileptische lichten, wat het publiek in een of andere duistere trance bracht. De mysterieuze, donkere sfeer werd nog een beetje aangesterkt door de afbeeldingen die geprojecteerd werden achter de artiest. Een meer dan degelijke opener van een avond die knotsgek beloofde te worden.

Daarna was het de beurt aan Lingerwalt, die in het auditorium speelde: een gezellige aula waar iedereen kon gaan zitten om zich helemaal te laten wegdrijven op de muziek van de jonge producer. Lingerwalt speelde twee sets, en opvallend genoeg waren beide shows een improvisatie. Hierdoor merkte je wel meteen een groot verschil met de nummers die Lingerwalt al uitbracht: de mysterieuze, dansbare elektro werd ingeruild voor intieme ambient. Gelukkig had de artiest geen enkele moeite om het publiek mee te nemen in zijn trance. Muisstil en volledig geobsedeerd aanschouwde het publiek de wondermooie improvisatie van Lingerwalt.

Na deze rustige trip was het tijd om eens goed wakkergeschud te worden in de LABO-zaal, en de gastheer van dienst was Hypochristmutreefuzz. De beenharde noiseband kwam vol energie het podium op en trok het publiek daar helemaal in mee. Hun frontman was één brok energie en vuurde het publiek aan met zijn intense performance. De muziek klonk, met z’n absurde synths en krakende gitaarlijnen, als een gestoorde, duistere versie van Shht. Wanneer je net aan het bekomen was van de ene grauwe gitaardrop, beukte de drummer een of andere gestoorde solo uit zijn drumset. Een bevreemdende maar o zo geniale ervaring.

Als afsluiter kregen we nog een laatste explosie in de vorm van Raveyards op onze plateau geserveerd. Het Gentse trio mocht de laatste energie uit het publiek komen zuigen en dat deden ze met verve. Vanaf minuut één was de show van Raveyards een of ander chaotisch dansfeest, waar je onmogelijk nee tegen kon zeggen. Steenharde beats werden door een livedrummer recht de zaal in geknald, terwijl Brent Vanneste (STAKE) en Francois De Meyer het geheel afmaakten met een hoop synths en absurde vocals.

Die vocals werden trouwens zo bewerkt dat ze helemaal opgingen in het geheel van de muziek en wegsmolten tussen alle synthesizers. Smerige baslijntjes rolden als treintjes uit hun machines en het publiek smulde ervan. Een vreugdekreet ontsprong hier en daar uit het publiek, en dan weet je dat het goed zit. Bij het bisnummer liep het even technisch fout, maar dat maakten ze goed met een gigantisch feest als laatste nummer.

We aanschouwden vanavond het donkerste en meest absurde wat de Belgische muziek te bieden heeft. Alle acts konden, in hun eigen stijl, ons helemaal overtuigen. Na de rustige maar intense openers Bolt Ruin en Lingerwalt werden we helemaal opengescheurd door de energie van Hypochristmutreefuzz en om af te sluiten gaf Raveyards ons de doodschop. Een bevreemdende en intense maar eens zo geniale donderdagavond. Zo mogen er nog zijn.

Related posts
LiveRecensies

Het Depot & INUIT present overdrive @ Het Depot: Op ontdekkingsreis in studentenmetropool

Inuït is een concertorganisatie die tracht zoveel mogelijk muzikaal talent aan Leuven te tonen en zoveel mogelijk Leuven, aan het muzikaal talent…
Nieuwe singlesOude Bekenden

Première: Nieuwe single Raveyards - "MANNIA" (feat. Stefanie)

Dat metal en elektronische muziek een gemene deler hebben, werd eind jaren 80 uitgevlooid door Godflesh, Ministry en Nine Inch Nails. Hier…
LiveRecensies

Overdrive @ Het Depot: Toekomstige Belgische delicatessen

Het Depot en de Leuvense concertorganisatoren INUIT bundelden de krachten om een nieuw showcasefestival in de Vlaams-Brabantse studentenstad te organiseren. Op het…

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.