AlbumsRecensies

Portico Quartet – Memory Streams (★★★½): Thuishaven in experiment

Sinds 2005 is Portico Quartet actief als wat we eerder omschreven als de STUFF. van Groot-Brittannië. Ze flirten met de grenzen van jazz, zijn fan van experiment en mengen ook steevast wat elektronica in het geheel. Het getalenteerde viertal is al lang niet meer aan hun proefstuk toe en met Memory Streams brengen ze opnieuw een bundeling van hun forse creaties zoals we die al langer kennen.

Memory Streams steekt van wal met een nummer dat indrukwekkend is zonder te willen overrompelen. “With, Beside, Against” bevat betoverende soundscapes die een verhaal vertellen van lichte vervreemding en je begeleiden op een hobbelig en net niet overwoekerd experimenteel jazzpad. Dat doen ze vervolgens op zo goed als elk nummer van de plaat. Zonder woorden, maar met onnoemelijk veel wonderlijke instrumentale details schetsen ze telkens een droomwereld. Die kan het ene moment feeëriek aanvoelen, maar vervolgens evenzeer openduiken als een beklemmende wurggreep. Alsof de wereld versneld rondom je heen raast, terwijl jij zelf stilstaat en niet meer in staat bent om te bewegen.

Het risico met deze atypische instrumentale insteek is dat het al gauw te druk kan klinken of zodanig ongestructureerd over kan komen dat je verdrinkt in wanorde. Gelukkig is dat helemaal niet het geval op Memory Streams. De groep reikt je een stabiele hand om je door het klankenlabyrint heen te loodsen en ergens voel je op de achtergrond een constant gevoel van berusting wasemen. Al die enerzijds prachtige en anderzijds afstand scheppende verwondering die blijkt uit Portico Quartets klanken, komt dus steeds weer terug in een soort veilige thuishaven.

De bandleden zijn dan ook meesters in verhoudingen, wendingen en op- en afbouwen. De eerste luisterbeurt is een avontuur, maar zelfs bij de derde weten we nog niet waar we precies allemaal aan toe zijn. De keren dat het angstzweet bijna uitbreekt door hun intense opbouwen zijn talrijk en de goedkeurende glimlachjes bij een zoveelste wending komen in even groten getale tevoorschijn.

Op elk van hun nummers zou je een heel boek kunnen baseren, maar iets te vaak zouden die boeken dan toch dezelfde lijn aannemen. Er mist namelijk wat variatie in Memory Streams als geheel. Ook al gaat “Immediately Visible” bijvoorbeeld uit van exotische klanken en is de genremengeling echt compleet op “Ways Of Seeing”, toch is dat niet genoeg om ons te ontdoen van het gevoel dat er iets te vaak met dezelfde tactieken omgesprongen wordt. Al neemt dat nog steeds niet weg dat we onvoorwaardelijk meegezogen worden in elk nummer en onder de indruk zijn en blijven van hun prestaties.

Memory Streams is een stroom aan beeldende stukken die we nog lang zullen terugvinden in ons geheugen. Op zichzelf of live komen hun nummere wellicht nog sterker over, en het bewijs daarvan zullen ze afleveren op 21 november. Dan kan je hen aan het werk zien in De Roma in Antwerpen.

Related posts
InstagramLiveRecensies

Stavroz, Nils Frahm, Portico Quartet & Alina Bzhezhinska @ Gent Jazz: Instrumentale hoogmis

Gent Jazz wist de afgelopen dagen al te scoren met onder meer de indrukwekkende stem van Gregory Porter, de hemelse zang van…
LiveRecensies

Portico Quartet + Vega Trails @ Ancienne Belgique (AB Flex): Meer is minder

In 2008 richtte jazztrompettist Matthew Halsall als wegbereider voor de opkomende jazzgolf in Engeland het onafhankelijke label Gondwana Records op. Vrijwel onmiddellijk…
AlbumsRecensies

Portico Quartet – Monument (★★★): Herkenbare successound

Met het uit London afkomstige Portico Quartet duiken we weer in de bruisende sferen van de Londonse jazzscene. De groep is overigens…

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.