InstagramLiveRecensies

FKJ @ Ancienne Belgique: Tropisch dansfeestje

© CPU – Fleur De Backer

De Frans-Nieuw-Zeelandse multi-instrumentalist French Kiwi Juice, of kortweg FKJ, stond vanavond voor de derde keer dit jaar in ons land. Na passages in La Madeleine en Dour was het deze keer de beurt aan de Ancienne Belgique. De Fransman verhuisde eerder dit jaar van Parijs naar een tropisch land om dichter bij zijn vriendin te zijn en bracht de hete temperatuur van ginder mee naar hartje Brussel. De Ancienne Belgique was volledig uitverkocht en de zwoele, funky muziek zorgde er vanaf de eerste noot meteen voor dat de temperatuur een ongekende hoogte bereikte en dat het pas weer zou afkoelen wanneer het concert gedaan was.

De Fransman Dabeull mocht beginnen met opwarmen en had hiervoor zijn ‘shisha pijp’, zoals hij het noemde, meegenomen. Hiermee vervormde hij zijn stem zodat die heel erg robotachtig klonk, en in combinatie met de diepe bassen deed het ons wel wat denken aan Daft Punk. De bassen waren zelfs zo diep dat het publiek schrok toen die er een eerste keer doorkwamen. De Fransman wisselde elektronica af met wat meer tropische en zuiderse muziek, waardoor het een perfect voorprogramma was voor de verdere dansbare muziek van FKJ.

© CPU – Fleur De Backer

Voor het concert begon, zakten er drie doorschijnende schermen naar beneden, waar er eerst een kort beeldfragment op verscheen en waarna FKJ meteen “Skyline” inzette. Het publiek haalde meteen z’n beste dansmoves boven en de toon voor de rest van de avond werd gezet. De Fransman stond helemaal alleen op het podium omringd door al zijn instrumenten: zo hingen er drie gitaren, stonden er twee saxofoons, een piano, keyboard en mengpaneel. Dit maakte dat hij tijdens het optreden soms letterlijk van het ene naar het andere instrument moest lopen.

Bij het tweede nummer werd ook duidelijk waarom er drie aparte schermen voor het podium hingen, zo kon het middelste naar boven rollen terwijl hijzelf werd geprojecteerd op de twee buitenste, al spelend op nog twee instrumenten. Een muzikale duizendpoot is hij wel, maar drie instrumenten tegelijkertijd bespelen is nu net iets te moeilijk voor een mens van vlees en bloed. Bij nummers als “Better Give U Up” en “Lying Together” werd de concertzaal omgetoverd in een danszaal, want het was gewoonweg onmogelijk om stil te blijven staan.

© CPU – Fleur De Backer

Op de schermen werd niet enkel hijzelf geprojecteerd, soms waren het sfeerbeelden zoals regendruppels, kwallen of een Aziatische stad, of werden er andere artiesten op geprojecteerd waarmee FKJ samenwerkte voor het nummer. Zo passeerden Tom Misch, Masego en ((( O ))) de revue, spijtig genoeg wel als projectie. Die laatste zou normaal geen projectie zijn, maar ze viel spijtig genoeg ziek, waardoor we het zonder ((( O ))) moesten stellen tijdens “Vibin’ Out with ((( O )))”.

We kregen niet enkel muziek van hemzelf te horen; omdat hij een grote hiphop fan is, speelde hij ook een eigen versie van “I Know What You Want” van Busta Rhymes, die ons en de rest van de zaal zeker kon bekoren. Nadat iedereen dacht dat het concert werd afgesloten met een lang uitgesponnen versie van “Tadow”, waarop duchtig werd meegezongen, kregen we nog een nieuw nummer te horen dat zeer belovend klinkt. Als een echte Fransman nam hij het daverend applaus in ontvangst met een glaasje wijn in zijn hand, waarna hij nog terugkeerde voor een bisnummer. Dit werd eerder een bissessie, want hij maakte er een langgerekte improvisatie van die wel vijftien minuten duurde.

Net als wij verlieten de meeste mensen de zaal met een grote glimlach rond hun lippen en net nu we wat gewend waren aan de tropische temperatuur die French Kiwi Juice meebracht, mochten we buiten onze lekker frisse Belgische temperatuur gaan trotseren.

Website / Facebook / Instagram

Related posts
LiveRecensies

I Prevail @ Ancienne Belgique (AB): Consistente wervelwind

We hoeven de mannen van I Prevail waarschijnlijk niet meer voor te stellen aan zij die wel vaker naar hardere muziek luisteren….
InstagramLiveRecensies

The Black Crowes @ Ancienne Belgique (AB): Energie voor twee

Twee jaar geleden stond The Black Crowes nog in de Lotto Arena, maar voor deze Belgische passage zocht de Amerikaanse band de…
LiveRecensies

Lil Yachty @ Ancienne Belgique (AB): Van dromerige trip tot trapravage

Lil Yachty rijpt als een fles rode wijn. De Amerikaanse rapper begon zijn muzikaal avontuur in 2015 met de monsterhit “One Night”,…

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.