Live, Recensies

Leopard Skull @ Volta: Roggbiv

Je zou het misschien niet verwachten op basis van de bandnaam Leopard Skull, maar de groep rond Harm Pauwels heeft een aimabele uitstraling met een even warmhartige sound. Op het eerste gehoor zouden we hun nummers omschrijven als roze-wolkmuziek, maar al gauw merk je dat er te veel kleurschakeringen aan bod komen en we eerder zouden uitkomen bij een neologisme als roggbiv-wolkmuziek. Hoe het ook zij, kleurrijk is het alleszins.

Gisterenavond zagen we het vijftal aan de slag in Volta, waar ze hun nieuwe bundeling songs, Welcome Home, kwamen voorstellen. De release daarvan staat pas gepland voor 27 september, maar het publiek in Brussel werd reeds gisteren met open armen ontvangen in de wondere, kronkelende wereld van Welcome Home.

Leopard Skull begon eraan met een van hun meest gezellige singles en we waren vertrokken voor een kort, pscyhedelisch indiesetje. Opener “Breakfast” werd opvallend goed gebracht en het bleek dat het vijftal dit niveau over de hele lijn zou volhouden. Ze schipperden tussen een wolk wazigheid en strakke riffs, drums of zanglijnen. Zoiets presteren is als een evenwichtsoefening op een flinterdun koordje, maar schijnbaar zonder moeite huppelden de zogenaamde luipaardschedels erover heen. Alsof het een fluitje van een cent was, zorgden ze voor een gesofisticeerde balans die zowel leuke muzikale verrassingen als een heleboel enthousiasme bij band en publiek met zich meebracht.

Al bij het tweede nummer kregen we de warmste harmonieën te horen die niet meer woorden dan ‘oeh’ behoefden. Het was niet te versmaden en bracht een mellow sfeer met zich mee. Maar de omhelzende, warme sound werd ook meer dan eens verhit tot een bonte smeltkroes van genres. Plots kon de band ons als eens meenemen naar een zijpad vol hooks gebaseerd op riffs of psychedelische bridges van de bovenste plank die een ‘how zekers!’ instigeerden.

Er werden zelfs eens salto’s uitgevoerd op het randje van de zwaardere rock. De luchtigheid moest plaats ruimen voor donkergrijze tinten met enkele zware donderknallen die uit het keelgat van de frontman bleken te komen. En even plots als die heftigheid gekomen was, verdween die weer om vervolgens te compenseren met een hartverwarmende passage. Als een rollercoaster met personeel dat je achteraf even een schouderklopje komt geven om je klaar te maken voor de volgende attractie.

Het waren vooral die vele overgangen die indruk maakten; van intensiteit naar een eenheidsgevoel of van iets experimenteel naar meteen fijn in het oor liggende melodieën. Gooi er anders nog een tempowisseling tegenaan, waarom ook niet? Alles kon, alles werd op de juiste manier gespeeld en alles kwam bijgevolg heel goed binnen. En om het helemaal af te maken, werd de hele set gebracht op de meest sympathieke manier mogelijk. Ieder bandlid leek er plezier in te hebben en met een aantal ‘danku’s’ dat je niet op twee handen kan tellen, verdienden ze enkel maar meer strepen.

Met nog een exotische riffsoep die bovenal heel meeschreeuwbaar bleek, sloot Leopard Skull een succesvolle passage in Volta af. Gretig tellen we af naar de releasedatum van Welcome Home, want het belooft de moeite te worden. Wie niet meer kan wachten, kan zich vanavond reppen naar Harmonie in Oudenaarde. Leopard Skull zal daar het beste van zichzelf geven in de eerste selectieronde van Sound Track.

20 september 2019

About Author

Ann Mulleman


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Nieuwsbrief