Nieuwe singlesOude Bekenden

Nieuwe single Alcest – “Protection”

Frankrijk staat bekend om z’n wijnen, mode en keuken, niet om z’n muziek. Alcest probeert daar enkele jaren al verandering in te brengen. Wat begon als een eenmansproject genaamd Neige (nog steeds de artistieke alias van Stéphane Paut) in Bagnols-sur-Cèze in Zuid-Frankrijk, is inmiddels een uit de kluiten gewassen muzikale mastodont geworden. Waar de black metal roots nog steeds duidelijk hoorbaar zijn, heeft Neige toch z’n eigen niche gecreëerd. Hij wordt immers gezien als één van de pioniers van de ‘blackgaze’ en op voorbije platen Shelter en Kodoma worden de metalinvloeden regelmatig gans achterwege gelaten. Niet enkel op plaat, maar ook live brengt de band pakkende en beklijvende muziek. Wij herinneren ons levendig de epische show die Alcest eerder dit jaar op Dunk!festival neergezet heeft.

“Protection” is de eerste single van Spiritual Instinct dat uitkomt op 25 oktober. Vanaf de eerste noot is dit heerlijk herkenbare Alcest. De riffs hebben ballen aan het lijf maar tegelijkertijd wegen die niet te zwaar door. Neige weet perfect een eigen stemming te creëren in het gitaarwerk, dewelke versterkt wordt door de zweverige en poëtische Franse zang. De hoofdmelodie wordt op typische ‘black staccato’ wijze gespeeld, maar weet door de keuze in zomerse noten de juiste snaar te raken. Midden in het nummer horen we Neige de pijn even uitbrullen en komen de dubbele bassen even mee op de voorgrond. Waar andere bands enkel brute met rustige stukken in de songs afwisselen, probeert Alcest elementen van beide met mekaar te verweven. Voor zij die nog niet vertrouwd zijn met de band, kan Opeth mogelijk als een goed referentiepunt dienen. We mogen de videoclip zeker niet onvermeld laten. Dit is bijna een kortfilm op zich en meer dan de moeite uit te pluizen.

Les Français ne sont pas de cons, quoi!

Website / Facebook

Related posts
InstagramLiveRecensies

Dunk!festival (Festivaldag 2): Vrijgevige vrijdag

Na een vlekkeloze start van Dunk!Festival gisteren, zakten we vandaag opnieuw af naar het Kunstencentrum VIERNULVIER in Gent voor een nieuwe portie…
InstagramLiveRecensies

Graspop Metal Meeting 2022 (Festivaldag 2): Schommelen tussen tijdloos en obscuur

Door het wegvallen van Avenged Sevenfold en Faith No More verloor de organisatie twee van zijn grootste publiekstrekkers op vrijdag. De ene…
Festivalnieuws

Voorbeschouwing Graspop Metal Meeting 2022: Van oude krakers naar jonge smakers

Na Core en Unwind Festival maakt België zich klaar voor een fantastische festivalzomer. Voor het stevigere werk zakken we deze week voor…

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.