AlbumsRecensies

Oh Sees – Face Stabber (★★★★): Drie pakken druivensuiker

Onze bezorgdheid begon aardige proporties aan te nemen toen we de maand mei al voorbij waren en nog steeds niets gehoord hadden van Oh Sees. Gelukkig kwam de boodschap waaraan we ons verwacht hadden dan toch bij de start van de zomervakantie: er was een nieuwe plaat in de maak. Al sinds we ons kunnen herinneren brengt deze gekke en geniale band ieder jaar een plaat uit en dat was dus dit jaar niet anders.

Dat er te veel druk op zou liggen en hun creativiteit daardoor niet volledig tot uiting zou kunnen komen, is dan weer niets om je zorgen over te maken. De leden van de band lijken te beschikken over een oneindige bron aan originele muziek die het niet zo heeft met conventies. Er staan dan ook ontelbare gekkigheden op Face Stabber, maar we hebben het hier over Oh Sees en dan spreekt dat natuurlijk haast voor zich. De stoten van deze band gaan zo ver dat je bijna kan verwachten ‘Oh Sees’ te zien staan wanneer je de term ‘gekkigheid’ ingeeft op synoniemen.net. (Het staat er jammer genoeg niet, nvdr.)

De psychedelica is nooit ver zoek en komt op veel verschillende manieren naar voor. Zo steekt de plaat van wal met wat lijkt op plastieken hondenspeelgoedjes die ritmisch in elkaar geknepen worden. Ook “Snickersnee” krijgt een wazige sound die niet te serieus genomen moet worden, maar tegelijk wel degelijk van een onmiskenbaar doordacht en hoog niveau is.

Hier en daar klinken de nummers weliswaar iets te langdradig. “The Daily Heavy” mag dan wel een opener zijn die het tempo direct aardig opdrijft, toch is het iets te veel van het goede. “Fu Xi” met z’n jazz-invloeden en “Scutum & Scorpius” zijn in datzelfde bedje ziek, ondanks dat een ‘hoho’ in het begin van “Fu Xi” niet tegengehouden kan worden en de lijn van “Scutum & Scorpius” zo vlekkeloos rechtdoor gaat als de verf op een gemiddeld Jackson Pollock schilderij. Het zit er dus wel in, maar in plaats van dat het er niet uitkomt, duurt het bij Oh Sees soms gewoon iets te lang en verliest het zijn magie gedeeltelijk.

Deel twee van Face Stabber maakt dat echter helemaal goed. We hadden de indruk gekregen dat de power iets meer achterwege blijft op deze langspeler en enkel de messcherpe titeltrack “Face Stabber” door merg en been en face gaat. Maar vanaf “Gholü” wordt het album bijna één lange explosie en krijgen we de beloofde smak in het gezicht. Voor “Gholü” heeft Oh Sees een XL-portie furiositeit besteld; fuzzy gitaarwerk, een drukke drum en geschreeuw erbovenop leiden tot een steenhard nummer. Een riffsnack voor tussendoor krijgen we met “Poisoned Stones” en het energievretende “S.S. Luker’s Mom”, dat wordt opgevolgd door het nog luider knallende “Heartworm”. Nog meer heerlijke riffs krijgen we te horen op “Together Tomorrow” en op “Psy-Ops Dispatch” zelfs af en toe met een spannend oosters tintje erbij.

Uniek in zijn soort is “Captain Loosely”. Uiteindelijk is het jammer dat we dit nummer eerder te horen kregen als single, waardoor we al wisten wat ons te wachten stond. Dat doet echter niet af aan de overweldigende factor van de mysterieuze elektronicasound. Met deze lange memento mori wordt het album bijna afgerond – alsof we ons nog niet bewust genoeg geworden waren van hoe breekbaar alles is met hun geknal op deel twee van Face Stabber

Face Stabber weet vooral te overtuigen met het hardere gedeelte, waarin we misschien net aan hun energiepeil kunnen tippen na het consumeren van minstens drie pakken druivensuiker. Soms is er geen beter gevoel dan met lege batterijen eindigen na het integraal beluisteren van een album, en dat weet Oh Sees dan ook zeker te presteren. Enkel jammer van de langdradigheid die hier en daar de kop op steekt.

Op 1 september staat Oh Sees in een al lang uitverkochte Botanique. Voorlopig zijn er geen herkansingsdata aangekondigd voor de ongelukkigen zonder ticket.

Related posts
Nieuwe singlesOude Bekenden

Nieuwe single Osees - "Scramble Experiment"

Als je denkt dat jij je verveeld hebt tijdens de lockdown, denk dan ook eens aan wat die arme workaholic van een…
Nieuwe singlesOude Bekenden

Nieuwe single Osees - "If I Had My Way"

Alles went, ook een zoveelste naamsverandering. Osees, de band rond garage-psych-krauttovenaar John Dwyer, gaat intussen al een jaartje onder zijn huidige naam…
Nieuwe singlesOude Bekenden

Nieuwe single Oh Sees - "Dreary Nonsense"

Er zijn nog zekerheden in het leven, en wel dat Oh Sees ook dit jaar enkele albums zal uitbrengen. Vandaag kondigde de…

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.