Nieuwe singles, Ontdekkingen van "Den Beir"

Nieuwe single 65daysofstatic – “popular beats”

Het is al van 2016 geleden dat we nog een studioalbum van 65daysofstatic te horen kregen. De band loste toen zijn soundtrack voor de game No Man’s Sky. De nummers op Music for an Infinite Universe werden op een traditionele manier geschreven, maar voor de game werden stukken geluid en instrumentatie door een algoritme gehaald, om voor elke speler muziek te creëren die iets anders klonk. Het viertal was duidelijk gefascineerd door dat idee, want sindsdien zijn ze onder de noemer Decomposition Theory volop bezig geweest met het creëren van hun eigen proceduraal werk. Dat leverde heel wat interessant materiaal op, dat speelde met ideeën van mens versus machine, en de grenzen probeerde te verleggen van wat muziek nu eigenlijk is.

Uit al dit geëxperimenteer moest echter ook een volwaardige plaat komen, en daar keken we nog het meest naar uit. Vandaag is het dan eindelijk zover: “popular beats” mag ons welkom heten in de wereld van replicr, 2019, dat in september uitkomt. Kortere, meer gefragmenteerde nummers met abstracte titels lijken te overheersen, maar we weten dat 65daysofstatic als geen ander zijn platen als een samenhangend geheel kan laten klinken. Als gevolg zijn we razend benieuwd naar wat de groep met deze nieuwe sound en manier van werken gaat doen.

Deze eerste single geeft ons alvast een zeker beeld. Het nummer is kort maar krachtig, met een complexe drumbeat en tonnen feedback. Het geheel klinkt wat onheilspellend. De gitaren delven het onderspit, want het zijn vooral donkere, met effecten beladen synths die “popular beats” doen gedijen. We missen in zekere zin wel de uitgesponnen structuren van het eerdere werk van het kwartet; er zit niet echt een opbouw of climax in het nummer, en naar onze mening had het wat meer ademruimte kunnen gebruiken. Intrigerend is het wel, maar we zijn nog niet helemaal overtuigd.

“popular beats” is een interessant, maar ietwat moeilijk te doorgronden stukje muziek. We hebben vooral het gevoel dat we wat context missen, iets waar replicr, 2019 hopelijk verandering in zal brengen.

replicr, 2019 verschijnt op 27 september.

Ontdek nog meer nieuwe muziek op onze Spotify.

26 juli 2019

About Author

Lyra muziek is cool. • luisterlog: last.fm/user/lyramsr


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Nieuwsbrief