Nieuwe singles, Oude Bekenden

Nieuwe single Iggy Pop – “Free”

©CPU – Ymke Dirikx

Op zijn tweeënzeventigste lijkt Iggy Pop nog steeds van geen ophouden te weten. Na het promoten van zijn laatste album Post Pop Depression uit 2016 stopte hij nochtans bijna met muziek; hij was het beu dat mensen enkel voor hem naar een show kwamen en op een bepaald moment wilde hij zelfs gewoon achter de schermen zingen, waardoor de aandacht van het publiek naar de band kon gaan. Toch komt hij in september met een nieuwe plaat, en dat kunnen we alleen maar toejuichen. Hoewel hij ook daar niet de volledige aandacht wilt opeisen, brengt hij het toch op zijn eigen naam uit. Hij werkte er wel voor samen met Leron Thomas en Noveller. Hij laat die artiesten voor hem spreken en leent gewoon zijn stem. Free is de toepasselijke naam, want dat is wat Iggy Pop wilde zijn in die moeilijke periode.

Nadat Iggy Pop in 2016 zijn album uitbracht, ging hij non-stop aan het touren. Zo passeerde hij ook bij ons op Suikerrock en zagen we hem vorige week nog op Mad Cool Festival. Maar ook muzikaal zat hij niet stil, want samen met Underworld bracht hij in 2018 de ep Teatime Dub Encounters uit. Of die sound ook een invloed zal hebben op zijn eigen muziek, is maar de vraag. Het eerste streepje muziek dat we uit de nieuwe plaat horen, is alvast een specialleke geworden.

“Free” bevat niet meer dan soundscapes en een trompet, wat het geheel een erg donkere en mysterieuze sfeer geeft. Geen gitaren, geen aanstekelijk refrein en zelfs bijna geen Iggy Pop vocals. Bijna, want als zijn stem dan toch in het geheel komt, wordt de song nog donkerder en krijg je nog meer angstzweet op je lichaam. Iggy Pop benadrukt dat hij vrij wil zijn, en dat geloven we maar al te graag. Al die soundscapes voelen aan als een teaser voor wat nog komen zal, het is dan ook de intro van zijn album. Benieuwd of daar wel rockliedjes op te vinden zullen zijn.

Ontdek nog meer muziek op onze Spotify.

18 juli 2019

About Author

Niels Bruwier Ook bekend als "Den Beir", oprichter van de site, leidt alles in goeie banen en schrijft ook wel eens iets.


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Nieuwsbrief