LiveRecensies

Mad Cool Festival 2019 (Festivaldag 1): Dress to impress

© Paco Poyato

Eergisteren trapte het Spaanse Mad Cool Festival haar vierde festival af met een heuse openingsparty. Naast internationale acts als Bring Me The Horizon, Lykke Li en The Cat Empire waren er ook Belgen van de partij. Ook het Belgische Whispering Sons kreeg een plaatsje op de line-up, twee jaar geleden was die eer nog wegggeven aan Bed Rugs. Gisteren kregen we onder andere Bon Iver, Iggy Pop en Ms. Lauryn Hill voorgeschoteld onder de Spaanse zon.

Lewis Capaldi – Comunidad De Madrid

https://www.instagram.com/p/BzzXoFxI3QY/

Lewis Capaldi was duidelijk niet op de hoogte van de huidige weer situatie. Voorzien van de nodige jas trok hij het zonovergoten ‘Comunidad De Madrid’ podium op. Een iet wat verkeerde keuze als je weet dat het 36 graden was. ‘Wie cool wilt zijn, moet er iets voor over hebben’ zei Capaldi later in de set. Omdat zijn podium voorzien was van de nodige zon was er tijdens de aanvang van zijn set nog niet zo veel volk te bespeuren. Opener “Grace” bracht daar al snel verandering want de laatkomers stroomden in grote hordes toe. Zelf noemt hij zijn muziek een ‘Quest to Depressed’ en daar moeten we hem spijtig genoeg gelijk in geven. Wie een goede tijd wou hebben, was duidelijk op het verkeerde adres. Deze Schot blinkt uit in het schrijven van de ideale broken heart songs, denk maar aan “Someone You Loved” waarbij het publiek maar al te graag luidkeels mee zingt en stiekem ook een traantje wegpinkt.

Tash Sultana – Mad Cool Stage

© Andres Iglesias

Tash Sultana heeft het afgelopen jaar haar populariteit in België sterk onderschat. De Australische multi-instrumentaliste cancelde al even snel haar show in het Sportpaleis als die werd aangekondigd. In Spanje daarentegen lopen ze wel helemaal wild van haar en kreeg ze terecht een plaats op het hoofdpodium. Toch zou je denken dat veel mensen afhaken omwille van haar lange instrumentale intermezzo’s, maar niets in minder waar. Het waren net die momenten in de set waarop ze iedereen in een trance bracht en ze het publiek aan het dansen bracht. Vooral tijdens een bijna onherkenbare “Notion” overtrof ze zichzelf. Dat Sultana een goede gitariste is, wisten we al langer dan vandaag maar ook op synths, trompet en vergeet ook het beatboxen niet is ze een kei. Toch was ze niet afhankelijk van haar riser met instrumenten op. Ze verkende maar al te graag alle hoeken van het podium als een ware artiest. Wij hopen alvast dat zij België nog een tweede kans geeft.

Ms. Lauryn Hill – Madrid Te Abraza

© Andres Iglesias

Dat lauryn Hill een probleem heeft met klok lezen, weten we al langer. Ook in Madrid was ze duidelijk niet mee met de lokale tijd. In de plaats daarvan kregen we haar tijdelijke tour dj voorgeschoteld. Of het publiek daar goed gezind van werd, is iets anders. Wie een dj aan het werk wou zien, had tal van andere opties op het festival. Het publiek kwam voor een live act en die frustratie werd ook duidelijk na een tijdje. Desondanks haar dansbare plaatjes werd er eerder verveeld in het rond gekeken. Na een half uur was het eindelijk zover en verscheen Ms. Hill op het podium. Hierdoor had ze uiteindelijk nog maar veertig minuten om het beste van zichzelf te geven, en dat deed ze met glans. Haar nummers, die ondertussen toch wel klassiekers zijn geworden binnen de hiphop scene, brachten dan ook, in tegenstelling tot haar tourdj wel iedereen aan het dansen. Afsluiten deed ze met een opvallende cover van “Killing Me Soflty”. Of Lauryn Hill het wachten waard is? Absoluut, maar in het vervolg komen wij ook een half uur te laat op haar show.

Iggy Pop – Comunidad De Madrid

© Alberto Ortega

Naar grote waarschijnlijkheid is Iggy Pop de oudste artiest ooit op het festival. Vooral te merken aan zijn ontblootte bovenlijf. Voor alles is een leeftijd, maar hij mag er wezen met zijn 72 lentes. Ook op het vlak van enthousiasme mag hij niet onderdoen voor de jongere generaties. Hij stond nog niet goed op het podium of hij was al in de front gekropen om tijdens “I Wanna Be Your Dog” letterlijk met het publiek in aanraking te komen en dat was nog maar het begin van de set. Niet veel later volgde, al een reeks classics uit zijn repertoire. Het publiek verzorgde de nodige lalala in het refrein van “The Passenger” en ook tijdens “Lust For Life” lieten ze hun niet kennen. Naast eigen nummers bracht Iggy Pop ook twee covers tijdens zijn set. “The Jean Genie” van David Bowie en “Real Wild Child” van The Dee Jays werden door hem onder handen genomen. Met deze set maakte Iggy Pop nogmaals duidelijk dat hij nog lang niet toe is aan stoppen.

Bon Iver – Mad Cool Stage

© Andres Iglesias

Of het gisteren een hoogdag was voor de Bon Iver fans, is nog maar de vraag. De band kondigde gisteren hun vierde album i,i aan en loste maar liefst twee nieuwe songs. Toch moesten we het gisteren voornamelijk doen met zijn ouder materiaal. Wie dacht dat hij voor een rustige avond bij Bon Iver op de juiste plaats zat, had het toch even bij het verkeerde eind. Tijdens opener “Woods” knalde hij met zijn bassen iedereen naar huis en ook 10 d E A T h b R E a s T moest hieraan geloven. Nummers van Bon Iver, Bon Iver kenden ook de nodige herinterpretatie en werden omgezet in een 22, A Million vibe. Zo speelde hij tijdens “Perth” en “Creature Fear” iedereen naar huis.

Desondanks al het experiment was er tijdens zijn set ook ruimte voor de nodige intimiteit en zorgden “8 Circle”, en “Holocene” voor het nodige intermezzo. Dat werd ook gevolgd door een onverwachte “Skinny Love” dat zorgde voor een heus meezing moment. “Hey Ma” stond oorspronkelijk niet in de setlist. Justin Vernon wist zelfs te vertellen dat ze eigenlijk nog niet zo goed weten hoe ze de nieuwe nummers live moeten brengen. Toch werd het relatief nieuwe nummer op een sublieme wijze gebracht en konden moeders ons van veraf horen schreeuwen. Met deze set bewees Bon Iver dat ze weldegelijk de positie van gedroomde headliner hebben verkregen. Desondanks zijn iet wat donkere muziek liet hij ons toch met een lach op het gezicht huiswaarts keren.

Op vrijdag 12 juli staan onder andere Sharon Van Etten, The National, Miles Kane en The Smashing Pumpkins op de line up.

Related posts
Nieuwe singlesOude Bekenden

Nieuwe single Noah Kahan - “Forever”

Het is zeker geen geheim dat je op dit moment niet om Noah Kahan heen kan: “Stick Season” staat overal te gloeien…
Nieuwe singlesOude Bekenden

Lewis Capaldi lost vijf nieuwe nummers op deluxeversie van Broken By Desire To Be Heavenly Sent

2023 was een bewogen jaar voor Lewis Capaldi. Niet alleen bracht de immens populaire singer-songwriter zijn tweede album Broken By Desire To Be…
2023FeaturesInstagramUitgelicht

De 101 beste singles van 2023

Voordat we het nieuwe jaar ingaan, hebben we nog enkele eindejaarslijstjes voor te stellen. Nadat we al de beste albums, ep’s, debuten…

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.