AlbumsRecensies

Underworld & Iggy Pop – Teatime Dub Encounters ep (★★★★): ‘Smoking on the Aeroplane’

Op deze momenten waarin koel water het hoogste goed lijkt, komen de oud strijders van de Britse elektronische muziekscene met verfrissend materiaal. Terwijl hun landgenoten Thomas en Froome ozonrecords inademen in de Pyreneeën, ironiseert Underworld er op hun nieuwe EP Teatime Dub Encounters lustig op los. Hoewel de heren al een dag meer op de teller hebben staan, zijn zij – en met voorsprong – de gele trui der elektronische vuilbekkerij.

Openen doen we met “Bells & Circles”, drumloop lekker gecompresseerd, pompende bassen en een tekst om je ter plekke een breuk mee te lachen. ‘I remember smoking on the aeroplane, those were the golden days of air travel…’. “Bells & Circles” neemt je zo mee naar het gevoel dat aan ‘Trainspotting’ overgehouden wordt: een beetje gevaarlijk, extreem dichtbij en extreem fysiek zonder overdreven sporen van nostalgie naar de vrijbuitende jaren negentig te vertonen. De clip die via Spotify (jawel!) wordt meegeleverd, lijkt van de hand van een Kraftwerk dat verstoord wordt door Iggy Pop.

“Trapped” begint al even opwindend. Van vermoeienis geen spoor: dit is wat opgezet moet worden ergens rond zes op nachten die tot tien duren. Misschien had de inleiding wat coherenter gemogen, maar pas wanneer de lead vocal invalt, begrijpen we dat de videoclip moeial gewoon echt de zanger blijkt: niemand minder dan Iggy himself. Van Josh Homme tot Underworld, de man heeft naast stijl ook spanwijdte.

Track 3 doet al wat rustiger aan, Iggy vertelt op “I’ll See Big” rustig hoe niemand ooit zijn vriend wou zijn. Het doet ons allemaal wat denken aan zijn podcasts op muziek gezet. Op zich niet slecht, zeker niet als rustpunt vis-à-vis de rest van de plaat. Toch is de break misschien ietwat radicaal. Zij zijn de legendes, wij niet, we volgen dus gedwee.

“Get Your Shirt” roept ons meteen weer tot de orde. Op een magistrale manier weet Underworld alle elementen te nemen van botsautomuziek en daar toch creatieve en inhoudsvolle muziek van te maken. Met knipogen naar het Berlijn van de jaren ‘70 – datzelfde Berlijn waar ook Bowie zijn Heroes in opnam – en toch zonder plagiërend te zijn. Straffe toer.

Underworld’s Teatime Dub Encounters is muziek voor de meerwaardezoeker. Toch is openingstrack “Bells & Circles” volgens ons niets minder dan een onversneden floorfiller. En dat allemaal wanneer wij, sensatiebelgen genoegen nemen met de warmste 27 juli ooit. Waar zijn de ochtenden dat er nog gedroomd mocht worden van de warmste dag ooit… (Do not) “Get Your Shirt”!

Dit vind je misschien ook leuk:
AlbumsFeatured albumsRecensies

Splinter - Filthy Pleasures (★★★½): Rechttoe-rechtaan rock zonder grote verrassingen

Onze noorderburen werden de laatste jaren geconfronteerd met een groot aantal rockbands die het voor bekeken hielden. Met Splinter is er weer…
Nieuwe singlesOude Bekenden

Nieuwe single Iggy Pop - "Dirty Little Virus"

73 jaar is Iggy Pop ondertussen al, maar van een pensioen wordt er nog lang niet gesproken. De oude punker blijft aan…
InstagramLiveRecensies

Underworld @ Lotto Arena: Jong en oud verbinden

Gisterenavond stond het duo Karl Hyde en Rick Smith in de Lotto Arena. Hun namen doen misschien niet direct een belletje rinkelen,…

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.