Nieuwe singlesOntdekkingen van "Den Beir"

Nieuwe single William Doyle – “Nobody Else Will Tell You” (feat. Laura Misch)

William Doyle heeft al een erg bewogen carrière achter de rug, dus het is maar al te logisch dat hij het de laatste tijd wat rustiger aan doet. Na zijn eerste stappen als soloartiest bracht hij een viertal jaar door in de britpopband Doyle & the Fourfathers, om zich vervolgens terug op zijn solowerk te storten, nu onder de naam East India Youth. Twee geweldige platen volgden—waaronder het Mercury Prize-genomineerde Total Strife Forever—die ergens op het raakpunt tussen pop, rock, techno en ambient lagen. Het duurde vervolgens tot 2018 tot we met “Millersdale” een nieuw nummer te horen kregen, en sindsdien is het weer oorverdovend stil. Tot nu, althans.

Voor “Nobody Else Will Tell You” heeft Doyle, die intussen zijn East India Youth-alias heeft laten vallen, de hulp ingeschakeld van saxofoniste Laura Misch. Het resultaat is een kleurrijk, melodieus nummer dat qua instrumentatie subliem in elkaar zit. De rockinvloeden verweven met technotexturen van zijn eerdere werk zijn hier nog steeds duidelijk aanwezig, maar het arrangement is organischer; naast saxofoon horen we ook piano en gitaar, die de rol van de synths overnemen. Elk instrument doet ritmisch wat anders, waardoor onze aandacht gewekt blijft.

We zijn voorlopig wel niet geneigd om dit nummer op gelijke hoogte te plaatsen met hoogtepunten als “Turn Away” en “Dripping Down”. Toegegeven, met zijn vorig werk heeft Doyle de lat enorm hoog gelegd voor zichzelf. In vergelijking met het bombastische refrein zijn de strofes iets minder innemend, en hoewel het nummer naar het einde toe naar een climax toewerkt, had het voor ons nog iets grootser gemogen.

“Nobody Else Will Tell You” is een aangename luisterervaring, maar blijft niet enorm hangen. Het lijdt echter geen twijfel dat er potentieel in deze song zit en dat Doyle met deze rijke nieuwe sound wel eens (opnieuw) potten zou kunnen breken. We kijken dan ook uit naar zijn nieuwe plaat, die hopelijk niet nogmaals een jaar op zich zal laten wachten.

Ontdek nog meer nieuwe muziek op onze Spotify.

193 posts

About author
Articles
Related posts
2021FeaturesInstagram

De 13 beste albumhoezen van 2021

‘Don’t judge a book by its cover’ en hetzelfde geldt voor albums. Toch kunnen we er niet onderuit dat vooral albumhoezen onze…
AlbumsRecensies

William Doyle – Great Spans of Muddy Time (★★★): Wisselvallig assortiment

Een blik op zijn Spotifypagina zou het je misschien niet meteen vertellen, maar William Doyle heeft een omvangrijke discografie op zijn naam…
Nieuwe singlesOntdekkingen van "Den Beir"

Nieuwe single William Doyle – “Design Guide” (feat. Brian Eno)

William Doyle, the artist formerly known as East India Youth, komt eindelijk met een nieuwe plaat op de proppen. Meer dan een…

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.