LiveRecensies

dEUS @ Rock Herk 2019: Verjaardagsfeest in stijl

© CPU – Kris Kellens

Het legendarische album The Ideal Crash viert dit jaar zijn twintigste verjaardag en dat kon dEUS niet onopgemerkt voorbij laten gaan. Maar liefst acht keer verkochten de Belgen de Ancienne Belgique uit en tegenwoordig touren ze doorheen heel Europa om die verjaardag te vieren. Voor de laatste show van deze festivaltour stond de Main Stage van Rock Herk op het programma. Later dit jaar speelt de band nog enkele thuismatchen in Trix, en kan je ze ook op Festival Des Libertés in Brussel aan het werk zien met dit album.

Met een bomvolle festivaldag met onder andere The Sore Losers en ex-gitarist Mauro Pawlowski werd Rock Herk goed opgewarmd voor de komst van Belgiës grootste rockband. Met een paar minuutjes vertraging besteeg dEUS, met frontman Tom Barman in z’n gekende lange rok, het podium. Met opener “Put the Freak Up Front” werd meteen duidelijk wat we van de avond mochten verwachten; het integrale legendarische album met alles erop en eraan. Wie voor hits als “The Architect” en “Suds & Soda” een avondje Herk had geboekt, kon dus al teleurgesteld terug naar huis. Samen met de meegereisde dansers begonnen Barman en co enthousiast aan hun set en met “Sister Drew” volgde meteen een eerste meezingmoment.

Het concept van dEUS is eigenlijk simpel, een rustig begin en dan opbouwen naar een magistraal einde; denk maar aan “The Magic Hour” of “Magdalena”. Allemaal wel leuke en goeie nummers, maar het trage begin haalde het tempo een beetje uit de show, waardoor de smartphones al snel werden bovengehaald en er hier en daar gewoon werd gepraat.

Gelukkig kondigde Barman met de woorden ‘Wa is nummer zes?’ het fantastische “Instant Street” aan. Wie nog niet mee was, moest nu wel meedoen. dEUS bewees nog eens wat voor een geweldig band het is en ‘nieuwe’ gitarist Bruno De Groote toonde met meer dan degelijk gitaarwerk dat hij zijn plaats meer dan verdient. Tijdens het Ideal Crash-gedeelte van de show konden de Antwerpenaren dit enthousiasme niet evenaren, maar “Let’s See Who Goes Down First” deed een verdienstelijke poging. ‘Dit is mijn favoriete nummer van de plaat’ vertelde Barman voor hij zich helemaal liet gaan en het af en toe niet kon laten om een danspasje mee te doen met zijn dansers.

Bij de bisnummers werden we dan toch nog verwend met drie echte dEUS-klassiekers. Dansend en met een sigaret in de hand staken Barman en co “Quatre Mains” van wal. Strak gespeeld en met de woorden ‘Qu’est ce-que tu attends?’ werd de tent helemaal opgefokt. Met “Fell Off The Floor, Man” kregen we nog een lichtshow en afsluiter “Roses” bracht Herk helemaal in extase. Net als bij “Instant Street” kregen de Antwerpenaren de hele tent mee.

Met hun passage op Rock Herk is dEUS bijna aan het einde van hun Ideal Crash-tour toe en dat deden ze zoals we verwacht hadden. Een ijzersterke performance met ijzersterke muzikanten die een legendarisch album integraal spelen; veel kan daar niet slecht aan zijn. Enige jammere was het gepraat wanneer het tempo een beetje brak, maar daar kan de band zelf natuurlijk weinig aan doen. En om het met de woorden van Barman te zeggen ‘Nu een nieuw album maken, en helemaal opnieuw beginnen.’ Iets om naar uit te kijken dus!

Setlist:

Put the Freaks Up Front
Sister Dew
One Advice, Space
The Magic Hour
The Ideal Crash
Instant Street
Magdalena
Everybody’s Weird
Let’s See Who Goes Down First
Dream Sequence #1

Quatre Mains
Fell Off the Floor, Man
Roses

1355 posts

About author
't is oke.
Articles
Related posts
InstagramLiveRecensies

Live /s Live 2022 (Festivaldag 1): Zon, zee en melancholie

Er hangt altijd een spannend sfeertje van anticipatie in de lucht wanneer we voor het eerst een gloednieuw festival betreden. Dat die…
InstagramLiveRecensies

Best Kept Secret (Festivaldag 2): Weinig geheimen, weinig verrassingen

We mogen weer! Dat was het overheersende gevoel op de eerste festivaldag van Best Kept Secret. Het vernieuwde terrein was nog even…
FestivalnieuwsMuzieknieuwtjes

Rock Herk vervolledigt line-up met Praga Khan, Danko Jones, DIRK. en 19 andere namen

Rock Herk loste een tijdje geleden een heleboel namen voor hun tweedaags festival in juli. De affiche was meteen drukbezet met nationale…

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.