LiveRecensies

Gent Jazz (Festivaldag 8): Belgen redden wat er te redden valt

© CPU – Jan Van Hecke

Vandaag stond dé headliner van Gent Jazz gepland. Sting zou voor het eerst sinds 2017 opnieuw België aandoen en deze keer in de intieme setting van de Gentse Bijloke. Op het laatste moment, tot grote teleurstelling van iedereen die een kaartje had weten te bemachtigen, annuleerde Sting zijn optreden vanwege stemproblemen. Tijd om een vervanger te vinden was er niet en Novastar moest de haast onmogelijke taak op zich nemen in te staan als waardig alternatief. Sting mocht dan niet kunnen komen, de Belgen hielden deze dag toch levendig en interessant.

Esinam @ Main Stage

© CPU – Jan Van Hecke

Esinam stond nogal ongelukkig op het grote podium geprogrammeerd. Dit was de avond van Sting, en het grootste deel van het volk was nog niet op het festivalterrein aangekomen. Hierdoor stond Esinam voor een nagenoeg lege tent. Helemaal alleen, enkel voorzien van loopingstations, haar stem en haar dwarsfluit opende Esinam een avond die nauwelijks stuk kon gaan. Tijdens haar zwoele mix van afrobeat, jazz, electro en avant-garde wist de Brusselse wat meer mensen uit de zon in de tent te lokken en hier en daar wat heupen in beweging te krijgen. Dat Esinam een straffe madam is, wisten we al, dat bleek al uit haar debuut-EP van vorig jaar. Na in het voorprogramma te staan van o.a. Bajoli en Témé Tan, is ze klaar om op haar eentje de wereld te veroveren. Ondanks het kleine publiek wist Esinam een van de opwindendste optredens van de avond neer te zetten.

Stef Kamil Carlens @ Main Stage

© CPU – Jan Van Hecke

Carlens behoort stilletjes aan tot de veteranen van de vaderlandse muziek. Na een periode bij dEUS begon Carlens in 1996 aan Zita Swoon en sinds 2017 probeert hij het ook solo. In het vooruitzicht van zijn tweede soloplaat staat hij dit jaar op Gent Jazz. De Antwerpenaar had een heuse band rondom zich meegenomen die zijn muziek zeer goed wist te brengen en, in de nu al volgelopen tent, wat benen in beweging kon krijgen. De mix tussen solomateriaal en herwerkte Zita Swoon nummers wist de tent te bekoren. Stef Kamil Carlens bezingt de dingen die hem aangrijpen. “Back on the Road” beschrijft hij zijn ongedurigheid en “Empty Road” is opgedragen aan Yasmine, die dit jaar 10 jaar geleden overleden is.

Het publiek luisterde aandachtig, maar hier en daar ontstond er commotie. Meer en meer mensen kijken op hun smartphone. Het kan toch niet waar zijn? De man waarvoor men gekomen is, is ziek gevallen. Vertwijfeling stak de kop op. Desondanks bleef Carlens doorspelen, ook hij heeft het nieuws vernomen en bedankt het publiek om toch te blijven luisteren. Na een meer dan degelijk optreden verlaat de groep het podium, onder begeleiding van een luid applaus en een roep om meer. Maar de bisronde krijgen we in de vorm van de formele bevestiging van dat Sting inderdaad heeft afgezegd. Mensen zullen vergoed worden, maar de optredens gaat gewoon door, al wordt er hier en daar gesleuteld aan het tijdsschema.

Big Whoop @ Garden Stage

Tussen de optredens op de Main Stage door staat het Gentse kwartet Big Whoop in voor funky en good vibrations op de Garden Stage. Met merkbaar speelplezier vergezeld het viertal ons op deze zonnige zomeravond. Het publiek geniet van het zonnetje, maar blijft vooral zitten. Al is de muziek die ze brengen eigenlijk gemaakt om helemaal op los te gaan. Bij de laatste nummers van hun tweede set weten de heren het publiek naar voren te lokken en hun beste dansmoves boven te halen. Al was het maar om de lacune van Sting weg te dansen.

Novastar @ Main Stage

© CPU – Jan Van Hecke

Joost Zweegers en de zijnen werden ineens gebombardeerd tot de headliner van de avond en wilden er alles aan doen de teleurgestelde festivalgangers toch nog een leuke avond te bezorgen. Zweegers kwam solo en zet een cover van “Can’t Stand Losing You” in op luid gejuich van het publiek. Hierna roept hij zijn band op het podium en begon hij aan zijn show die, zoals presentator Mark Lefever verhoopte, de zieltjes van de Stingfans wist te zalven. De gloedvolle stem van Zweegers wist iedereen te roeren. Zijn muzikanten gaven het beste van zichzelf, hun energie werkte aanstekelijk. ‘De man van honderd snaren’ Reinhard Vanbergen was de sterkhouder van de band. Iedereen was onder de indruk van zijn kunde op de gitaar en steelgitaar; een vioolsolo kon zelfs op luid gejuich rekenen.

Telkens na elk nummer sloeg Zweegers hard op zijn piano om zijn medespelers en het publiek aan te moedigen. Novastar gaf duidelijk alles om het publiek te troosten. Dat verdanste zijn zorgen en zong uit volle borst Novastars grootste hits mee. Ook de nieuwere en meer ingetogen songs wisten de vaart niet uit de set te houden. Even op adem komend, vraagt Zweegers grappend of iedereen wat bekomen is van de Stingblues. Het publiek reageert twijfelachtig. Reden te meer om alles nog eens extra uit de kast te halen voor de finale.

Novastar eindigde perfect op tijd met “The Best Is Yet To Come”. Sting zou alvast niet meer komen, dus moest dit op iets anders slaan. Het publiek vroeg vurig om meer, en de organisatie liet het toe. Solo beklom Zweegers het podium voor een tweede maal en met twee ingetogen nummers heelde hij de pijn, het leek wel of even was iedereen vergeten dat Sting er niet was. We zagen hem even opzij kijken, vragend om een derde bisnummer, ook dat kreeg hij toe. Hij riep de rest van zijn band op het podium, die nog een allerlaatste kers op dit geslaagde en roerende concert konden zetten.

Jaguar Jaguar @ Garden Stage

Afsluiten deden we vroeger dan verwacht met Jaguar Jaguar op de Garden Stage. Terwijl honderden Stingfans afdropen langs de achterkant van het podium gaven deze vijf Antwerpse heren het beste wat hun droompop te bieden had. De setting van de Garden was ideaal om de heupen los te schudden, iets wat geen probleem is op de muziek van de jaguars. Ze lieten hun vervangersrol niet naar hun hart komen en speelden een strakke set, waar het onmogelijk was om stil op te blijven staan. “So Long” werd ingezet met de baslijn van “Every Step You Take”, op de gezondheid van Sting. Hopelijk hielp het hem een beetje, daar in zijn hotelkamer. Ons deed het alleszins dansen, en geef toe, wat is een beter geneesmiddel? Ongeveer één jaar geleden kwam de groep voor het eerst samen en ook vandaag bleek dat de band een groot potentieel heeft om Belpophoogtes te bereiken. Eindigen deden ze met “So Long”, hun grootste hitje en hun allereerste nummer “Kind” dat diende als een waardige afsluiter.

Related posts
AlbumsRecensies

Stef Kamil Carlens - Be Who You Wanna Be (★★★): Een pruttelende warmwaterbron

Begin januari schreven we al over “Walk On Red, Stop On Green”. Die geleidelijk naar een dampend kookpunt swingende single ging Be…
LiveRecensies

Novastar @ Kursaal Oostende: Het beste moest nog komen

Sting, Roger Waters, Joni Mitchell; het is maar een greep uit het resem aan artiesten die hun beste werk in een nieuw…
FestivalnieuwsMuzieknieuwtjes

Ook Birdy, Laufey, Rodrigo y Gabriela en meer naar Gent Jazz!

We keken met aankondigingen van Bill Frisell Trio, Diana Krall, Jamie Cullum, Patrick Bruel en AIR al uit naar de volgende namedrop van…

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.