Uitgelicht

Elf muzikale tips voor een geslaagd Rock Werchter 2019

Rock Werchter, dat is muziek, grote headliners en heel wat volk. Al zal het dit jaar misschien wat kalmer zijn dan andere jaren, het festival is namelijk nog steeds niet uitverkocht. Nochtans zijn headliners als Tool, The Cure en Muse niet van de minste, maar er is al veel stof opgewaaid over de eerste, volgens sommigen iets zwakkere dag. Desalniettemin valt er ook op deze editie van Rock Werchter heel wat moois te zien, wij geven je alvast elf bands mee die je zeker niet mag missen.

The Murder Capital (zaterdag, 15:20 – 15:50, The Slope)

Rock Werchter probeert op The Slope de nieuwste neusjes van de zalm te promoten, en met The Murder Capital zouden ze zomaar eens de hoofdvogel kunnen afgeschoten hebben. De band speelt er namelijk voor het eerst in België en naar het schijnt zijn hun liveshows onvergetelijk. Als je weet dat op datzelfde podium IDLES zichzelf vorig jaar in de kijker wist te spelen, dan kan het niet anders dan dat The Murder Capital hetzelfde trucje zal doen. De band maakt iets donkerdere post punk, maar weet ook sterk uit te halen als het nodig is. Om 15:20 teken je dus best present aan The Slope op zaterdag.

The Good, The Bad & The Queen (zaterdag, 21:50 – 23:15, The Barn)

Damon Albarn heeft reeds met bijna al zijn projecten op Rock Werchter gespeeld, en ook The Good, The Bad & The Queen stond er al eens eerder. De band is geprogrammeerd als headliner in The Barn en moet het opnemen tegen Florence + The Machine. Dat alleen is al voldoende reden om naar The Barn af te zakken, het zal er namelijk minder druk zijn dan gewoonlijk. De band heeft geen echte hits op zijn naam, maar is muzikaal wel erg boeiend om te aanschouwen. Ook de andere leden (Tony Allen, Paul Simonon van The Clash en Simon Tong van The Verve) vormen sowieso een grote reden om deze supergroep aan het werk te zien. Verwacht je aan een dosis vreemde muziek met heel wat onverwachte wendingen, maar vooral aan een onvergetelijke show, want met Damon Albarn is er altijd iets te beleven.

Grace Carter (zondag, 13:40-14:15, KluB C)

Voor iedereen die op Rock Werchter dit jaar een blauwtje loopt, is Grace Carter misschien de beste act om het verdriet te verwerken. De Britse zangeres is beste maatjes met onder andere Dua Lipa, HAIM & Maggie Rogers en mag zichzelf rekenen tot BBC’s Sound Of 2019, waar ze meer dan terecht als derde eindigde. Met een handvol singles staat ze nu voor het eerst op een groot Belgisch podium en zal ze misschien voor het eerst grote media-aandacht krijgen. In de knusse Witloofbar toonde ze alvast waarom ze het een jaar geleden tot ‘Grote Beer Van Morgen‘ schopte. Schrijf ze dus met pen en papier op in je planning, want deze soulvolle r&b-prinses kan je niet missen.

King Princess (zaterdag, 17:00-17:50, KluB C)

Wie dat lijstje van BBC’s Sound Of 2019 nog eens bij de hand neemt, kan vaststellen dat ook King Princess, de winnares van de zilveren medaille, haar opwachting in Werchter zal maken. De 20-jarige New Yorkse heeft zowat alles wat een hedendaagse popster nodig heeft en dat is een boeiend verhaal. Haar seksualiteit steekt ze dan ook niet onder stoelen of banken, maar ze is duidelijk meer dan alleen een verhaal. Haar piekfijne pop heeft dezelfde kwaliteit als pakweg een Lorde, en die schopte het uiteindelijk ook tot wereldfaam. Je gaat dus beter kijken zolang ze nog in de ‘kleinere’ KluB C staat.

Palace (donderdag, 16:40 – 17:20, The Slope)

Normaal gezien was de line-up helemaal afgerond, maar na ‘protest’ voegde de organisatie toch nog een aantal namen toe voor donderdag. Een van die namen is Palace, een indierockband uit London. In juli brengen ze hun tweede plaat Life Another uit, en deze komen ze al eens voorstellen op de weide van Werchter. De nummers van de nieuwe plaat klinken alvast veelbelovend en zijn het ideale materiaal om een hele weide te kunnen inpakken. De band mag je in ieder geval niet missen, want we hebben zo het gevoel dat ze stilaan groter aan het worden zijn.

Jessie Reyez (vrijdag, 15:40 – 16:30, KluB C)

In zowel 2017 als 2018 bracht de Canadese Jessie Reyez een album uit, maar een hit scoorde ze niet met haar eigen werk. De zangeres met Colombiaanse roots werkte wel mee aan een paar van de grootste hits van het afgelopen jaar. Samen met Dua Lipa en Calvin Harris werkte ze aan “One Kiss” en ook voor Harris’ samenwerking met Sam Smith werd Reyez ingeschakeld. Naast meeschrijven aan “Promises” mocht Reyez eveneens het woordje ‘tonight’ inzingen op de hit. De zangeres werkte ook al samen met Lewis Capaldi en Eminem. Nadat de zangeres meewerkte aan hits voor andere artiesten is het misschien tijd geworden om ook eens haar eigen werk te laten beluisteren.

Charlotte Gainsbourg (donderdag, 19:05 – 20:05, KluB C)

© CPU – Kris Kellens

Toen Charlotte Gainsbourg twaalf was, maakte ze al haar debuut op het witte doek en nam ze een controversieel nummer op met papa Gainsbourg. De Frans-Britse heeft zich vervolgens jarenlang hoofdzakelijk op film en acteren gefocust, maar sinds 2006 verscheen er zo nu en dan eens muziek. In 2017 bracht ze het album Rest uit en daarmee kreeg ze positieve kritiek van over de hele wereld. Eind vorig jaar zette de zangeres voet in zowel De Roma als de AB om dat album (en een EP’tje) voor de te stellen. Met een fantastische set en lichtshow wist Gainsbourg er ons van te overtuigen dat ze veel meer is dan de dochter van haar vader.

The Twilight Sad (vrijdag, 23:45 – 00:25 , The Slope)

De Schotse band The Twilight Sad bestaat al sinds 2003, maar het is pas de afgelopen jaren dat ze ook steevast voet aan wal krijgen in ons land. De groep toerde al mee met Editors en The Cure en bouwde zo gemoedelijk aan hun livereputatie. In januari bracht de band met It Won/t Be Like This All The Time hun vijfde plaat uit, waarop ze nog intenser klinken dan ooit tevoren. The Twilight Sad is een must-see voor elke fan van The Cure en de betere post-punk, en ze zullen op Werchter naar alle waarschijnlijkheid weer een dijk van een set afleveren.

Janelle Monáe (vrijdag, 18:30 – 19:30, The Barn)

© CPU – Jan Van Hecke

De Amerikaanse Janelle Monáe zorgt op de affiche van Rock Werchter 2019 voor een vleugje ‘black girl magic’. Niemand minder dan Prince was haar mentor, maar de funk van James Brown en de moves van Michael Jackson vinden we zeker en vast ook terug in haar muziek en optredens. Begin september stelde de zangeres haar meest recente album voor in een uitverkochte AB. Als Janelle Monáe met evenveel energie, emotie en levensvreugde in The Barn staat, wordt dat een geweldige show.

Tom Misch (vrijdag, 19:30 – 20:30, KluB C)

Is er iets wat je niet hoort in de muziek van Tom Misch? Op zijn ferm gesmaakte debuutplaat Geography mengt de Londenaar soul, jazz, pop, indie, hiphop … tot een zeer toegankelijk en zwoel klinkend geheel. Zet je dansbenen aan het werk op het lichtvoetige en aanstekelijke “Disco Yes”, of  laat je verleiden door het zwoele en groovy “Lost in Paris”. Dat het kwik op vrijdag 28 juni met de dertig graden ging flirten, lag al maanden vast. Elke muziekliefhebber zal zijn gading wel vinden in een van Misch’ nummers, en juist daarom vinden we dat KluB C aardig mag vollopen voor de getalenteerde Brit.

Weezer (vrijdag, 17u45-18u45, Main Stage)

© CPU – Johan Poelmans

Er zijn natuurlijk niet enkel dingen te ontdekken, soms kan je je gewoon eens amuseren, en dat zal het beste lukken bij Weezer. Waarom? Wel, de band heeft toch wel heel wat meezingers op zijn naam staan en als we de setlist van hun vorige shows mogen geloven, zullen er ook wel tal wat covers vloeien uit hun Teal Album. Zeg nu zelf, wie wil “Africa” van Toto niet live horen op een festival? De band speelt ook niet superveel in Europa, dus een unieke kans is het des te meer. Smeer je keel alvast rijkelijk in met wat gerstenat, want eens je in de goeie mood bent, dan wordt Weezer het feestje van Rock Werchter.

Rock Werchter 2019 vindt plaats van 27 tot en met 30 juni in Werchter, tickets zijn nog steeds beschikbaar (behalve voor op zaterdag).

3588 posts

About author
Ook bekend als "Den Beir", oprichter van de site, leidt alles in goeie banen en schrijft ook wel eens iets.
Articles
Related posts
Nieuwe singlesOude Bekenden

Nieuwe single Jessie Reyez - "Jeans" (feat. Miguel)

Jessie Reyez is zo een van die artiesten waar je niet anders kan dan van houden. De Canadese zangeres weet ons altijd…
AlbumsRecensies

Albumreviews: Beire Kort #41

Het aantal albums dat wekelijks verschijnt, is meedogenloos groot. Daarom is het onmogelijk om alles binnen de correcte tijdspanne van een degelijke…
FeaturesInstagramUitgelicht

Nabeschouwing Rock Werchter 2023: Een nieuw hoofdstuk

De teerling is geworpen, de festivaldagen in Werchter zijn geteld. De weide aan de Haachtsesteenweg werd afgelopen weekend weer vier dagen lang…

1 Comment

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.