LiveRecensies

Charlotte Gainsbourg @ De Roma: Een paradisco waar niet gedanst wordt

Charlotte Gainsbourg is meer dan de dochter van Jane Birkin en Serge Gainsbourg. Ze heeft verschillende albums gemaakt en speelde al in ruim vijftig films. Voor haar acteerprestaties ontving ze ook al enkele prijzen. Op het podium zien we een afstandige vrouw omgeven door een lichtgevende kader. Het lijkt wel alsof Charlotte Gainsbourg een kunstwerk is. De sterke en bijzondere show die ze neerzet, durven we dan ook als kunst te omschrijven.

Saint DX begint stipt op tijd na eerst eens te zwaaien naar de nog bijna lege Roma. De grotendeels elektronische muziek valt ons in de smaak en het enthousiasme van Saint DX versterkt dat. Hij is meteen ook de meest enthousiaste persoon die we vandaag te zien krijgen. De muziek heeft iets groovy en hier en daar wordt er wat bewogen. Hoewel Saint DX nog maar drie singles heeft uitgebracht, weet hij ons te boeien met zijn Frans/Engelse muziek. Een goed voorprogramma, wij waren dan ook blij als we Saint DX opnieuw het podium zagen betreden als muzikant van Gainsbourg.

Charlotte Gainsbourg en haar vijf muzikanten zetten de avond in met “Lying With You”. Het zestal wordt letterlijk omkaderd met licht. Een tiental lichtgevende vierkanten en rechthoeken flikkeren op de muziek mee terwijl Charlotte voorzichtig aan de avond begint. Tijdens “I’m A Lie” komen er spiegels met lichtgevende randen naar beneden. Doorheen de avond gaan ze op verschillende hoogtes en posities hangen. Door al deze bewegingen en flikkerende lichten, lijkt het soms alsof we in een low key disco zijn. “Paradisco” om het met een nummer van de Franse-Engelse zangeres te omschrijven. Een disco waar niet gedanst wordt en ook niet te veel bewogen.

Charlotte Gainsbourg speelt tijdens iets meer dan de helft van de nummers zelf piano. Als ze geen piano speelt, staat ze meestal gewoon voor haar piano. Nog steeds enkele meters van het publiek. Tijdens “Kate” gaat ze zelf achteraan het podium staan, achter de piano. Bijna uit het zicht, maar de mooie stem vult de even mooie zaal. De zangeres is niet alleen fysiek afstandelijk, maar er lijkt ook een mentale afstand te zijn. Om de één of andere reden is die niet slecht zoals bijna altijd het geval is. De afstand past bij de muziek, de persoonlijkheid.

Die persoonlijkheid babbelt niet te veel. Ze speelt haar nummers zonder al te veel poespas, maar wanneer ze toch iets vertelt gaat het over haar jeugd. Ze vertelt over haar zus Kate en haar nachtmerries over krokodillen. Als de band wordt voorgesteld vertelt de zangeres dat ze voor het eerst echt gelukkig is. Dat zien we. De ietwat droevige sfeer die in de lucht hing tijdens haar optredens op Cactus Festival deze zomer is weg. Ondanks dat de twee voorstellingen sterk op elkaar lijken, is de sfeer anders. De tristesse is vervangen door een prachtige glimlach van geluk. Charlotte is gelukkig en dat voelen we.

Eén van de hoogtepunten is ongetwijfeld “Deadly Valentine”, het beste nummer van Gainsbourg haar meest recente LP. Het nummer kent een langere opbouw dan de originele versie en dit valt in de smaak. Ook het nieuwe “Such A Remarkable Day” valt in de smaak. Het nummer verscheen eerder vandaag op Take 2, een EP met vijf nummers. Drie van die vijf nummers zijn covers van onder andere een Noorse metalband en Kanye West. Charlotte weet de nummers naar haar hand om te zetten en ze klinken dan ook alsof ze van de Française zijn. Met “Runaway” van Kanye West begint ze dan ook de bisronde en dit draait uit in puur genieten.

Hoewel Gainsbourg het enthousiasme van Saint DX niet evenaarde, zette ze met haar ietwat vreemde persoonlijkheid een sterke show neer. De vele lichten en elektronische muziek nemen ons mee naar een disco op een laag pitje en tijdens de tragere nummers genieten we ten volste. De afstanelijke vrouw verwarmt ons met haar glimlach. Door die korte dingen die ze toch vertelt, neemt ze ons mee naar haar jeugd, haar wereld, haar paradisco.

Setlist:

Lying With You
Ring-A-Rose O’Rose
I’m A Lie
Heaven Can Wait
Sylvia Says
Paradisco
Bombs Away (EELS cover)
Les Crocodiles
Deadly Valentine
Kate
Charlotte For Ever
Rest
The Songs That We Sing
Such A Remarkable Day
Les Oxalis

Runaway (Kanye West cover)
My Lost Lenore (Tristania cover)
Lemon Incest

FacebookInstagramWebsite

1016 posts

About author
braaf zijn hé
Articles
Related posts
InstagramLiveRecensies

The Pretenders @ De Roma: No-nonsense rock-'n-roll

Het was alweer eventjes geleden dat The Pretenders een optreden gaf in België, namelijk van 2019, toen de band op Werchter Boutique…
InstagramLiveRecensies

K's Choice @ De Roma: Sterk jubileumfeest

Wie een bondige geschiedenis van de Belpop opzoekt stoot ongetwijfeld snel op K’s Choice, de band rond de broers Sam en Gert…
LiveRecensies

Charlie Cunningham @ De Roma: Buiten eigen frame

In het grote muziekwoordenboek kan Charlie Cunningham geplaatst worden als voorbeeld bij de term ‘singer-songwriter’. De Brit maakt vredige, akoestische nummers die…

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.