Albums, Recensies

Yeasayer – Erotic Reruns (★★½): Geen volmondige ‘ja!’

Erotic Reruns is al de zesde plaat van het duo Yeasayer uit Brooklyn, maar ervaring blijkt niet altijd een garantie voor kwaliteit. De plaat heeft weinig erotische kantjes en een volmondige ‘ja!’ zeggen we er niet tegen. De band houdt de plaat staande met hun psychedelisch getinte rock. Daarop creëert Yeasayer een sound die origineel is en we nog lang niet beu zullen worden.

Wat daarentegen wel snel tegensteekt, zijn de nummers waarop het tweetal de poprichting bewandelt. Met stevige tred stappen ze rechtdoor, zonder ook maar de verlokking van de zijpaden op te merken. Met andere woorden; na een minuut van “Ecstatic Baby”, “Crack a Smile” en “Ohm Death” hebben we alles wel gehoord. Steeds bevat de basis van die nummers veel potentieel, worden er leuke effectjes gebruikt en klinkt het geheel catchy, maar wat meer durf en geëxperimenteer hadden niet misplaatst geweest. Wanneer: ‘Goh, zo saai!’ in je notaboekje verschijnt, betekent dat toch dat er wat elementen missen …

De opkrikkers van Erotic Reruns zijn de poppy songs met iets meer vlees. op “Fluttering in the Floodlights”, “I’ll Kiss You Tonight” en “People I Loved” toont Yeasayer hoe je pop kan brengen met een eigen draai, en dat kunnen we zeker smaken. Het duo pakt het groovy aan en steekt er een goeie drive achter. Ook al hebben die poptruken ook maar een korte termijnwerking, ze stellen in ieder geval best tevreden.

Echt presteren doet Yeasayer op “Blue Skies Dandelions”, “Let Me Listen In on You” en “24-Hour Hateful Live!”. De verveling blijft volledig uit en we blijven zelfs met volle aandacht luisteren naar deze exemplaren. Ook hier klinkt de band catchy, maar er worden veel interessantere routes uitgekozen. Er gebeurt van alles; er zijn zoveel doordachte lagen en die maken de nummers vijf keer zo onrustig en tien keer zo fascinerend.

Muzikaal hebben de psychedelische rocksongs van Yeasayer veel meer om het lijf dan al wat je nog kan vinden op Erotic Reruns. Ook al zijn er best wat poppy plaatjes te vinden waarop de band heel dansbaar en luchtig uit de hoek komt, toch kunnen we er niet onderuit dat er een aantal nummers zijn die simpelweg vervelen. Album nummer zes heeft wisselend succes. Een volmondige ‘ja!’ is het niet geworden, maar met hun psychedelia deed het duo onze mond wel even openvallen.

Op zondag 18 augustus staat Yeasayer op Pukkelpop. We zijn benieuwd naar de overtuigingskracht van de live-ervaring.

7 juni 2019

About Author

Ann Mulleman


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Nieuwsbrief