AlbumsRecensies

Pip Blom – Boat (★★★): Voorbij de Amsterdamse grachtengordel

Pip Blom brengt indiepop/lo-fi rock van Amsterdamse makelij. De band kreeg de naam van zangeres Pip, die al in 2016 op DIY-wijze haar eerste nummers opnam en verspreidde. Ondertussen wordt ze bijgestaan door haar broer Tender Blom (backing vocals en gitaar), Darek Mercks (basgitaar) en Gini Cameron (drums). Het viertal mocht al het voorprogramma verzorgen van onder andere Franz Ferdinand en Surfer Blood. Boat is hun debuutalbum, waarmee ze volgens ons nog veel verder zullen varen dan de Amsterdamse grachten.

Wie nog nooit een nummer van Pip Blom hoorde, heeft na “Daddy Issues”, dat de spits afbijt, al een goed idee van wie ze zijn. De energie en het plezier spatten ervan af. Hun kenmerkende, levendige lo-fi geluid slaat in als een bom. Je draait de volumeknop best helemaal open, alleen zo kan je je volledig laten gaan op de upbeat indierock van de Nederlanders. Het zal moeilijk worden om stil te blijven zitten! Ook “Tired” creëert eenzelfde oppeppende sfeer en krijgt ons volledig mee. Het viertal doet ons verlangen naar liveversies van deze knallers.

Nummers zoals “Bedhead” en “Tinfoil” passen daarentegen minder in het totaalplaatje. Ze doorbreken de bombastische vitaliteit, en dat rustige staat Pip Blom minder goed. In tegenstelling tot bij energiebommen als “Set Of Stairs” ontbreekt het hier aan overtuigingskracht; de trage nummers mikken er net naast en wekken bijzonder weinig emoties op. Ze klinken zelfs wat zeurderig, en dat matcht het imago van de jonge honden totaal niet. Het is duidelijk dat de band het vooral van zijn opzwepende, ruwere songs moet hebben. Voor emotionele catharsis ben je bij hen aan het verkeerde adres.

De DIY-origine van Pip Blom vinden we een beetje terug op “Don’t Make It Difficult”. De gitaarriff die voortdurend wordt herhaald, is afkomstig van een demo die thuis provisoir werd opgenomen met een microfoon die aan een draad van Ducttape hing. Dat geeft de band nog meer charme; hun down to earth-vibe voelen we doorheen het hele album, waardoor de nummers net een niveautje hoger getild worden. Zowat elke song wordt stevig onderbouwd door stuwende gitaarmotieven, en die geven ons de nodige houvast.

Het debuut van Pip Blom weet ons te bekoren. Niet alle nummers zijn even uitzonderlijk, maar het album bevat gelukkig genoeg uitschieters die ons de rest wat doen vergeten. Boat is alleszins een fijn staaltje van hun kunnen en een geslaagde voorstelling aan het grote publiek. Als ze zo verder evolueren, ziet hun toekomst er rooskleurig uit. De zomer van Pip Blom is alvast goedgevuld. Ze mogen hun opwachting maken op tal van festivals, zo spelen ze in juni op Glastonbury –wat een dream come true is voor Pip– en in augustus op Reading. Het is nog wachten tot 4 oktober om ze in eigen land te zien; dan spelen ze in onze Brusselse Botanique.

Facebook / Instagram / Twitter / Website

Ontdek nog meer muziek op onze Spotify.

Related posts
Nieuwe singlesOude Bekenden

Nieuwe single Pip Blom – “Get Back"

Nog een zestal weken en dan kunnen de fans van Pip Blom eindelijk naar Bobbie luisteren. De langverwachte derde langspeler van de Amsterdamse indierockband…
InstagramLiveRecensies

Lokerse Feesten 2023 (Festivaldag 4): Gesnuister in het duister

Na de lange en zware metaldag van gisteren stond een relatief kalme dag op het programma van de Lokerse Feesten. Om negentien…
Nieuwe singlesOude Bekenden

Nieuwe single Pip Blom & Personal Trainer - "Kiss Me By The Candlelight"

De Nederlandse muziekscene is minstens even, zo niet meer, florerend als de Belgische en daar zijn heel wat bandjes het perfecte voorbeeld…

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.