LiveRecensies

grandson @ Ancienne Belgique (AB): Rage Against The System

© CPU – Maxim Meyer-Horn

In Amerika wordt hij door velen gezien als de nieuwe ster aan de rockhemel en ook aan de andere kant van de oceaan begint hij langzaam naam te maken. De 25-jarige grandson heeft nog geen enkel album uitgebracht, maar speelt al voor uitverkochte zalen en bereikt maandelijks om en bij de drie miljoen maandelijkse luisteraars op Spotify. Sinds een kleine week is de Amerikaan voor het eerst vertrokken op een Europese tour, en dat in zalen die eigenlijk al te klein zijn voor hem. Naast nummers van zijn twee ep’s a modern tragedy, vol. 1 en vol. 2 kregen we gisteren ook al een aantal gloednieuwe nummers te horen.

© CPU – Maxim Meyer-Horn

Grandson was zo vriendelijk geweest om de Britse rockers allusinlove mee naar Brussel te brengen en het was de moeite. De vier gasten uit Leeds zijn goed op weg en staan nu regelmatig in voorprogramma’s van grotere bands. Hun half uur durende show in Brussel was er alvast eentje dat indruk op ons wist te maken. Vocaal gezien was het niet altijd loepzuiver en een iets mindere geluidsmix dreigde roet in het eten te gooien. De energie van de band en de nummers op zich hadden echter genoeg overtuigingskracht. Enkel spijtig dat slotnummer “All Good People” wat te onstuimig werd gebracht en de micro veel te stil stond. De basiselementen voor een flinke opmars zijn desondanks aanwezig en we zijn dan ook zeker dat we nog wel wat zullen horen van allusinlove.

Na een ietwat mysterieuze intro bewandelde grandson samen met zijn drie muzikanten onder luid gekrijs het podium op. Hoe nonchalant de entree ook overkwam, met opener “Stigmata” zwierde de Amerikaanse rockster meteen een bombastisch anthem de zaal in, wat zijn effect niet miste. Ook al was de gitarist nog niet helemaal bij de les en leek het wel alsof de gitaar van een tape kwam, zorgde “Stigmata” al voor heel wat animo in het publiek. Met “6:00” en “Overdose” gooide hij ook al twee erg geliefde nummers in de strijd en werden de nummers door de afgeladen zaal meegebruld alsof ze het nummer zelf geschreven hadden.

© CPU – Maxim Meyer-Horn

grandson gebruikt zijn immense populariteit en het platform dat hij krijgt om moeilijkere problemen aan te kaarten, en tussen de nummers door koos hij gisteren dan ook steeds de juiste woorden. Zo vertelde hij ons voor “Darkside” dat er in ieder mens wel een slechte persoon schuilt en dat die soms een keuze maakt die niet door iedereen wordt aanvaard. Het pakkend gebrachte “Thoughts & Prayers” gaat dan weer over het wapengeweld in Amerika en was ook muzikaal gezien een van de vele hoogtepunten in de show. Ook de band, bestaande uit een gitarist, een bassist en een drummer, geraakte langzaamaan warm gespeeld en voorzag nummers als “Best Friends” van nog meer dynamiek en pit. Ook een dikke pluim voor grandson zelf, aangezien hij zijn nummers feilloos zong en makkelijk over kon schakelen tussen iets meer geschreeuw en gevoeligere momenten.

Het optreden werd steeds intenser en het verwonderde dan ook niet dat het publiek wilder werd bij elk nummer. Ons deed grandson bij momenten (zoals bij “Despicable”) wat denken aan Rage Against The Machine en dat zorgde natuurlijk voor heel wat beweging voor het podium. Bij het snedig gebrachte “Apologize” zorgde een sit down voor een euforie die we dit jaar nog maar zelden hebben ervaren. Ook de prestatie van de band zorgde ervoor dat het nummer nog overweldigender binnenkwam dan de studioversie al doet. grandsons bekendste nummer “Blood // Water” zorgde net voor de bisronde voor een grote moshpit en ook grandson kwam voor het laatste refrein even meespringen in het publiek. De bisronde werd geopend met het iets mindere “Kiss Bang”, dat net niet kon tippen aan de oudere nummers. Afsluiten deed grandson desondanks in stijl met een geweldige cover van Bob Marleys “War”. Zijn eigen versie klonk scherp, bombastisch en vooral bijna nog beter dan het origineel.

© CPU – Maxim Meyer-Horn

Waarom grandson wel eens de toekomst van de rockmuziek kan kleuren, liet hij gisteren in een machtsvertoning zien en horen. De nummers klinken live nog dat tikkeltje meeslepender en grijpen je nog sneller bij de keel dan ze zo al doen. Ook de boodschappen en de betekenissen die hij aan zijn nummers geeft, weerspiegelen de tijdsgeest en spreken net daarom niet alleen een jongere generatie aan. Ook zijn unieke sound, waarbij hij hiphop met luide rockgitaren weet te combineren tot een mooi geheel, zorgde gisterenavond herhaaldelijk voor een wow-effect en ontketende een ongeziene energie bij de aanwezigen. We hopen grandson alvast spoedig nog eens in ons land te mogen verwelkomen met een eerste album onder de arm.

Fan van de foto’s? Nog meer beelden van de show zullen op onze Instagram te vinden zijn. Volgen is de boodschap!

Setlist:

Stigmata
6:00
Overdose
Darkside
Thoughts & Prayers
Bury Me Face Down
Best Friends
Fallin (Temptation)
Despicable
Stick Up
Apologize
Blood // Water

Kiss Bang
War (Bob Marley & The Wailers cover)

1568 posts

About author
Schrijft wel eens iets...
Articles
Related posts
Features

Twaalf tips voor een geslaagd Rock Werchter!

We hebben er heel lang op moeten wachten, maar sinds kort keerde de heilige weide van Werchter weer terug naar zijn vertrouwde…
InstagramLiveRecensies

Gary Clark Jr. @ Ancienne Belgique : Het verleden, het heden en de toekomst in één avond

Gary Clark Jr. wordt door velen de toekomst van de Texas Blues genoemd. Echter is hij veel meer dan dat, want naast…
InstagramLiveRecensies

Pinkpop (Festivaldag 1): Gitaren en beats onder een stralende zon

De zon was aanwezig op de eerste dag van Pinkpop. Draai of keer het hoe je het wil, het blijft een belangrijk…

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.