LiveRecensies

Spinvis/Introdans @ Ancienne Belgique: Muziektheater voor de jongste garde

Spinvis

Foto: AB

Het hoeft niet altijd een traditioneel concert te zijn in de Ancienne Belgique. Met Vier Verhalen en een Dag strijkt er zowaar een muziektheater neer in hartje Brussel, onder impuls van niemand minder dan Spinvis. Een ware familievoorstelling, die ook veel gezinnen met jonge kinderen wist te lokken voor de enige stop van deze tournee in België.

Wie Spinvis een beetje kent, weet dat zanger Erik de Jong zijn hand niet omdraait voor wat experiment. Zo bracht hij eerder al een boeiende samenwerking met dichter Simon Vinkenoog, en verscheen in 2014 het muziektheaterstuk Kintsukuroi op de planken, waar hij mee de muziek verzorgde. Net als toen laat Spinvis zich voor deze voorstelling bijstaan door zijn vaste celliste Saartje Van Camp en choreograaf Adriaan Luteijn van het gezelschap Introdans.

Vier Verhalen en een Dag is een sprookje over Moira, een heel gewoon meisje dat als bij wonder een prijs wint en drie wensen mag doen. Tot grote frustratie van Spinvis, die als een soort geest in een fles fungeert, verspilt ze haar eerste wens aan een simpele appel en vraagt ze daarna om in de toekomst te kunnen kijken. Anders dan bij zijn concerten blinkt Spinvis niet uit in het muzikale, maar steelt hij vooral de show als acteur. Met zijn flegmatische stijl en goed gevoel voor timing weet hij in geen tijd alle kinderen en hun ouders in te pakken.

Doorgaans verdwijnen Spinvis en zijn muzikale compagnons echter naar het achterplan, zodat Introdans het volledige podium kan bestrijken. Dat doen ze met veel elegantie en met een slimme scenografie, waarbij dubbelzijdige spiegels op wielen en kartonnen dozen zorgen voor een permanent veranderend landschap. Ook de fijne choreografie, die op kindermaat geschreven is en dus vooral beweging en ook spektakel centraal stelt, weet te verleiden.

Bij momenten schemeren ook de muzikale kwaliteiten van Spinvis en Saartje Van Camp door. Het opzwepende “Ik Wil Jou Zijn” had zo van een Spinvisalbum kunnen komen, en ook de kenmerkende stem van Van Camp roept echo’s op aan de liveshows van Spinvis.

Dat gezegd zijnde is het een muziektheater zonder al te veel grote verrassingen. Als een brave schoolvoorstelling ontrafelt Vier Verhalen en een Dag zijn relatief simpele verhaaltje. Spek voor de bek van de vele kinderen in de zaal, die soms met grote ogen zitten te kijken naar wat er allemaal gebeurt. Genietbaar, dat zeker, maar wie puur op basis van de naam Spinvis een ticket kocht bleef allicht toch wat op zijn honger blijven zitten – of met een passie voor de dans de zaal verlaten hebben.

20 posts

About author
Woorden zeggen niet alles, maar je kan er meer lezen op www.steedsdichter.be
Articles
Related posts
LiveRecensies

Sugababes @ Ancienne Belgique (AB): K3 voor gevorderden

Nostalgie werkt. Het is een fenomeen dat de afgelopen maanden al verschillende keren werd bewezen binnen het muzieklandschap, en dus waagden ook…
Nieuwe singlesOude Bekenden

Nieuwe singles Spinvis - "Het volgende moment" & "We kunnen niet zoveel"

September. Weg zomer. Voordat we het weten haalt de routine ons in en zitten we weer in de dagelijkse sleur. Wie kan…
LiveRecensies

Sparta @ Ancienne Belgique (AB Club): Gedeelde emoties

Er wordt tegenwoordig nogal kwistig omgesprongen met het begrip ‘cult’, maar in het geval van At the Drive-In dekt ze de lading….

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.