Features, Interviews, Uitgelicht

Interview John Newman: ‘Ik ken niemand die op de Mount Everest start en aan de top blijft’

John Newman gold lange tijd als de nieuwe grote popster, maar twee hersentumors gooiden Newman in 2012 en 2016 serieus van de baan. Gelukkig herstelde de Britse zanger steeds meer en is hij inmiddels teruggekeerd met nieuwe muziek, waarvan we met “Fire In Me” en “Feeling” recent nog een kijkje in zijn nieuwe muzikale verhaal kregen. Bekend werd Newman met hits zoals “Love Me Again”, “Blame” en “Feel The Love”, die hem naast hoge posities in de charts ook naar onder andere Rock Werchter, Pukkelpop en de AB brachten. In ons interview vertelde Newman over zijn toekomstplannen, persoonlijk geluk en zijn nieuwe aanpak.

Hey John, je hebt drukke maanden achter je, want naast het werken aan nieuwe muziek, ben je ook in het huwelijksbootje gestapt. Heeft dat je kijk op muziek veranderd?

Eerst en vooral bedankt voor de felicitaties. (lacht) Mijn huwelijk heeft met zekerheid mijn perspectief veranderd, want je begint je familie en vrienden veel meer te appreciëren. Doorheen het proces van trouwen, realiseerde ik me wie mijn naaste vrienden zijn en voelde ik hoe belangrijk mijn familie voor mij is. Ik mag me gelukkig prijzen met zo een fantastische vrouw aan mijn zijde die zo liefdevol en zorgzaam is. Ze zit met me in als ik het moeilijk heb en houdt me altijd met twee voetjes op de grond. Ze is echt fantastisch.

Je debuutalbum Tribute kwam zes jaar geleden uit. Wat is volgens jou allemaal veranderd in die zes jaar?

Niet zo veel, denk ik, al zat ik soms nogal in rare fases. Tijdens het maken van het tweede album wilde ik absoluut het coolste dance funk album ooit maken, maar achteraf gezien denk ik dat ik toen helemaal de mist in ging. Gelukkig heb ik nu weer het gevoel de ‘oude’ John te zijn, die mensen al kennen.

Naast heel wat solo hits, scoorde je ook met samenwerkingen met o.a. Nile Rodgers, Calvin Harris en Rudimental. Wat hebben deze samenwerkingen voor je betekend?

Enorm veel. Ik putte heel wat inspiratie uit die samenwerkingen en leerde er ook heel wat uit. Moest ik nu een slechte samenwerking aangegaan zijn voor het eerste album, dan zou ik er al lang niet meer staan, vrees ik. Nu ik wat rijper ben als artiest heb ik die gedachte geabsorbeerd en zie ik vooral de mogelijkheden die de nummers me brachten. Zo blijft me vooral bij hoe ik Calvin Harris tijdens zijn Coachella headline-show mocht vergezellen net na Rihanna. Dat was met stip één van de grootste momenten uit mijn leven! Verder kwam ik in een heleboel situaties terecht zoals het samenwerken met Nile Rodgers, die één van mijn grootste idolen is, en ben ik enorm dankbaar voor alles wat ik al mocht doen.

Je hebt een zeer herkenbare sound. Hoe zou je die zelf omschrijven in enkele zinnen?

Ik denk dat mijn refreinen het belangrijkste zijn aan mijn nummers, omdat ik ze associeer met een positieve lading aan plezier, terwijl mijn strofes veel duisterder zijn. Misschien is dat wel de reden waarom mijn refreinen zo een ‘feel good’-vibe hebben. In de strofes vertel ik mijn verhalen, maar in de refreinen ga ik voor positievere uitbarstingen. Dat is zowat de formule voor een rasecht John Newman-nummer. (lacht)

Je nieuwe single “Feeling” past inderdaad heel goed in dat plaatje. Hoe tevreden ben je over dat nummer?

Voor mij is het een belangrijk nummer, omdat ik het gevoel heb dat het de start is van iets nieuws. Momenteel werk ik in stapjes aan mijn terugkeer, want ik ken niemand die op de Mount Everest start en aan de top blijft. “Feeling” is het ‘base camp’, van waaruit ik mijn tocht naar de top wil maken. Ik ga er in ieder geval hard voor werken en me steeds verbeteren, zodat ik er geraak en weer relevant word. Ik droom al een tijdje van het opnieuw voelen van de connectie met een grote groep mensen en dat is waarvoor ik nu honderd procent ga. Hoe je dat volgens mij best doet, is door mensen je te laten herontdekken en je fans terug te winnen. Ik heb nog een nummer dat dit jaar uitkomt, dat echt een experiment is en een volledig nieuw kantje van me toont. Het was voor mij dus enorm belangrijk om iedereen terug aan boord te krijgen en te laten zien wie ik ben als artiest, voordat ik een nieuwe weg in ga.

Kunnen we dan al snel een nieuw album of ep van je verwachten? 

Ik ben momenteel aan het werken aan een heleboel samenwerkingen met fantastische mensen. Weldra verschijnt een tweede single, die al meteen een samenwerking is met een zeer leuke naam. De derde single moet dan het nummer worden waarmee ik hoop herinnerd te worden. Ik speelde het nummer voor mijn goede vriend Ed Sheeran en hij vond het niet alleen mijn beste nummer, hij was er zelfs jaloers op. Ik kijk dus zeker uit naar de komende maanden, want ik ben erg veel van plan. Of dat nu zal resulteren in een derde album weet ik nog niet, maar het album zou eraan moeten komen wanneer ik aan mijn beklimming bezig ben.

In België geniet je van een grote populariteit en stond je zelfs op de Main Stage van Pukkelpop. Wanneer kunnen we je terug in België verwachten?

Pukkelpop is met zekerheid mijn favoriete festival. Het is er zo mooi, het publiek is er fantastisch en ik heb er tot tweemaal toe shows mogen geven. Dus moest er een mogelijkheid zijn om terug te komen, zou ik dat met veel plezier doen. België is in het algemeen een fantastisch en mooi land, dus ik kom altijd met veel goesting terug.

Hopelijk tot binnenkort en succes met je nieuwe singles!

14 mei 2019

About Author

Maxim Meyer-Horn


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Nieuwsbrief