LiveRecensies

Bad Religion @ Ancienne Belgique (AB): Punkrockers worden oud, de boodschap en intensiteit niet

© CPU – Bert Savels

Bad Religion draait ondertussen al mee sinds de jaren 80, maar van ophouden weten ze voorlopig niet. De meeste band leden zijn ondertussen vijftigers, maar op een podium lijken ze nog altijd twintig. Energiek, strak en boordevol kracht, het zijn drie woorden die de show van Bad Religion in de Ancienne Belgique perfect samenvatten. De band kwam naar Brussel en bracht generaties punkliefhebbers samen, mooier werd het niet op deze maandagavond.

De show van Bad Religion bestond eigenlijk uit twee delen. Enerzijds een soort van ‘greatest hits’ deel met enkele nieuwe nummers en daarna de integrale opvoering van No Control. Dat album werd dit jaar 30 jaar en dus leek het hen ook logisch om dat volledig te spelen. Het publiek was duidelijk tevreden want die gingen van begin tot eind uit hun dak zonder ook maar even de pauzeknop in te duwen.

© CPU – Bert Savels

Bad Religion is één van de weinige punkbands uit de jaren 80 die tegenwoordig nog actief zijn en albums uitbrengen. De band behoort bijgevolg ook tot één van de bestverkopende artiesten in zijn genre, en in de Ancienne Belgique konden we zien waarom. De groep is een sneltrein en deinst nergens voor terug. Zelfs op hun, relatief, oude leeftijd weten ze nog steeds een punk show neer te zetten waar de jonkies van kunnen leren.

33 nummers kregen we op ons bord, en al van bij opener “Chaos From Within”, tevens de titeltrack van hun nieuwste album, was de sfeer gezet. Het enige waar we ons een beetje aan stoorden in het begin was de stille microfoon van zanger Greg Graffin Hierdoor klonken de instrumenten veel luider en hoorden we de stem niet. Jammer, want dit is natuurlijk een belangrijk aspect bij de muziek van Bad Religion. De harmonieën en de uitgesproken stem van Graffin die zijn mening verkondigt.

© CPU – Bert Savels

Na enkele nummers was dat probleem gedeeltelijk van de baan, we gingen er gewoon minder op letten omdat de sfeer enorm de hoogte in ging, en dus was het daarna alleen moshpits en crowdsurfers die de klok sloegen. Ook daar viel het onderscheid tussen generaties op. De oudere generatie hield zich braaf op de achtergrond, terwijl de jonge garde van begin tot eind in het rond sprong en duwde. Ieder zijn manier van beleving natuurlijk, maar net door dat onderscheid in generaties, zagen we dat de band echt wel iedereen aanspreekt en niet zomaar een nostalgieband is.

Klassiekers zoals “American Jesus” en “Punk Rock Song” worden vanzelfsprekend meegebruld, maar ook het meer recente “Fuck You” lijkt een anthem te zijn die de fans nu al hebben omarmd. En zelfs de gloednieuwe songs die nog maar net uit zijn, vallen niet uit de toon. Zo hebben we zelfs de eer om “Lose Your Head” voor het eerst live te horen spelen, een unicum dat niemand zal vergeten, al was het nummer eerder een rustpauze in de set na al het harde voordien.

© CPU – Bert Savels

Na een klein uur gaat de band van het podium. Iedereen vreest dat het einde al is aangebroken, maar niets in minder waar. De band komt terug en speelt gewoon nog vijftien liedjes. Maar niet willekeurig, het wordt een integrale opvoering van het No Control album uit 1989, dit jaar dus dertig jaar. Vijftien furieuze punkrock songs die altijd strak en vuil klinken, maar live ook worden aangevuld met gitaarsolo’s.

Zo punk als toen klinkt het niet meer. De sound is beter, de gitaren klinken voller en zelfs de vocals zijn meer gepolijst. Dit doet weliswaar niets af aan de tegenwoordige uitvoering van het album. De band brengt het nog met dezelfde power als dat het album toen had. De ene song na de andere volgt elkaar op, en het publiek blijft zich volledig smijten. Bier vliegt in het rond, lichamen worden geplet en mensen brullen de melodische refreinen mee. Jawel, Bad Religion is nog steeds punk met een grote fungehalte.

© CPU – Bert Savels

Dat de boodschappen van Bad Religion nog steeds relevant zijn, moet niet worden aangehaald. Dat is goed, want zo vervalt de band nergens in clichés. De muziek en lyrics spreken voor zich. Hierdoor kunnen de bandleden gewoon muziek spelen, de frontman gewoon zich volledig uitleven op het podium en de gitaristen rustig een soloke placeren. Dat de lyrics of noten soms niet meer zo gekend zijn, moeten we erbij nemen. Gelukkig hebben ze een hulpblaadje met lyrics, het zou anders nogal moeilijk gaan.

Dat Bad Religion niet meer bij de jongste punkbands hoort, hoeft geen probleem te zijn. De groep heeft energie te over en brengt zijn songs nog steeds met dezelfde power en intensiteit als ze altijd doen. Een strakke punkshow met hardere invloeden die vooral heel snel voorbijvloog, Bad Religion deed zijn naam alle eer aan. Een legendarische band die voor ons nog even mag meegaan.

Fan van de foto’s? Nog meer beelden van de show zijn op onze Instagram te vinden. Volgen is de boodschap!

Setlist:

Chaos From Within
Them and Us
Fuck You
The Dichotomy
Recipe For Hate
New Dark Ages
21st Century (Digital Boy)
Do the Paranoid Style
My Sanity
Struck a Nerve
Generator
American Jesus
Lose Your Head

Punk Rock Song
Sorrow
Inflicted
Fuck Armageddon… This Is hell

No Control: (volledig album)

Change of Ideas
Big Bang
No Control
Sometimes It Feels Like…
Automatic Man
I Want to Conquer the World
Sanity
Henchman
It Must Look Pretty Appealing
You
Progress
I Want Something More
Anxiety
Billy
The World Won’t Stop

3171 posts

About author
Ook bekend als "Den Beir", oprichter van de site, leidt alles in goeie banen en schrijft ook wel eens iets.
Articles
Dit vind je misschien ook leuk:
FeaturesInterviewsUitgelicht

Interview Strand of Oaks: 'Mijn begrafenis moet een vuurwerkshow met ravemuziek zijn'

Strand of Oaks bracht op 1 oktober zijn achtste ontwapenende en eerlijke studioalbum In Heaven uit. Wij spraken met immer knuffelbare en…
InstagramLiveRecensies

Froukje @ Ancienne Belgique (Club): Vanavond moet ik dansen

We hebben ons laten vertellen dat gisteravond een voetbalwedstrijd plaatsvond, maar toen we eerder die dag op de trein sprongen, begaven we…
LiveRecensies

Tessa Dixson & Noémie Wolfs @ Ancienne Belgique (AB): Licht aan het einde van de tunnel

Het zat niet mee voor Tessa Dixson. Haar verrassende debuutalbum Genesis verscheen net voor de eerste lockdown, maar op de officiële releaseshow moesten…

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.