Albums, Recensies

Flamingods – Levitation (★★★★): Psychedelisch feest

Als er een band is die aantoont dat onze associatie van psychedelica met Australië zeker enige nuance nodig heeft, dan is het wel Flamingods. De naam alleen al zegt misschien genoeg. Dit viertal afkomstig uit Bahrain (in de Perzische Golf) en Londen haalt zijn invloeden onder andere uit die meer oosterse en popgerichte werelden, maar durft er ook al eens seventies feels tegenaan te gooien of te spelen met jazz-invloeden. Levitation is hun eerste album in drie jaar en dat we erdoor in hogere sferen terechtkomen, is wel het minste dat je kan zeggen.

Bij opener “Paradise Drive” weet je niet meer waar je het hebt. Meteen worden we middenin de psychedelica geworpen en kunnen we niet anders dan ons laten gaan. Ook “Astral Plane” is van dat kaliber. Deze nummers zijn overladen met veel, véél synths, een diepe, straightforward baslijn en een paradijselijke drive door de strakke en aanwezige drum. Ze klinken heel erg vol en zijn drukte alom, maar dat alles blijkt goed gedoseerd en in elkaar over te vloeien, want de verslavingsgraad ligt erg hoog.

Iets minder overweldigend wordt het op “Koray”, “Peaches” en “Moonshine On Water”. Wees gerust, de greep van de psychedelica lost zich voor geen seconde, maar door een iets trager tempo en een opbouw worden de songs iets langer op de sporen gehouden. Zeker “Koray” heeft een aangenaam rollende drive en heel wat trippy dromen beginnen spontaan in ons op te borrelen. “Peaches” heeft dan weer een dikke laag aan beats als constante en ook dat werkt op zijn eigen manier betoverend.

Zit je in een dipje? Ook dan heeft Flamingods het perfecte geneesmiddel achter de hand: het is gelukzaligheid troef op achtereenvolgende nummers “Olympia” en “Club Coco”. We gooien alle remmen los op wat misschien wel de meest toegankelijke exemplaren van de plaat zijn. Dat komt vooral door hun grote vrolijkheid en de ludieke synthklanken tussendoor, die alles nog een extra genietbare dimensie geven. Maar je hoeft niet eens veel aandachtiger te luisteren en je merkt dat ook deze vol geniale details zitten, en de band zoals steeds geen enkele kans tot experiment heeft laten liggen.

De twee volgende nummers, “Mantra East” en “Nizwa”, zijn dan weer heel oosters aandoend. Ook al begint deze aanpak aan populariteit te winnen, toch is de sound hier erg gedurfd. Bij Flamingods blijft het namelijk niet bij één terugkerend oosters riffje, maar de band gooit al zijn ideeën in de strijd om ons een mentale reis naar het oosten te laten maken. Fan van deze insteek of niet, vervelen zullen de gigantische feesten “Mantra East” en “Nizwa” nooit. Elke toevoeging van ieder instrument is doordacht en deze songs lopen op de meest fantastische manier mogelijk uit de hand.

Flamingods scoort! Levitation is een en al expertise, variatie, en vooral: een psychedelisch feest. Oosterse nummers, gelukzalige plaatjes of lawines aan drukke experimenten… Het werkt stuk voor stuk en na het integraal beluisteren van deze plaat bestaat er geen twijfel meer over dat de levitatie een feit is.

Ontdek nog meer muziek op onze Spotify.

5 mei 2019

About Author

Ann Mulleman


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Nieuwsbrief