AlbumsRecensies

Flamingods – Head of Pomegrenate (★★★): Eigenzinnig eerbetoon

De vijfde plaat van Flamingods is er een die meteen onze aandacht trekt. En dat zonder één enkele noot te hebben gehoord. Dit doen ze door middel van een opmerkelijke titel. Head of Pomegrenate klinkt speels, surrealistisch en vraagt gewoon om beluisterd te worden. De opvallende titel is niet geheel willekeurig gekozen, want het komt van de Arabische vertaling van Ras Rumman. Dat is de naam van een dorp in Bahrein waar de vader van frontman Kamal Rasool opgroeide. Op die plek verbouwden ze vroeger granaatappels. Rasools vader is trouwens een terugkerend thema op de plaat, want tijdens het schrijfproces verloor hij hem ten gevolge van COVID-19. Hierdoor zijn de thema’s en de richting van Head of Pomegrenate sterk beïnvloed door deze drastische gebeurtenis.

“Dreams (On The Strip)” werd ergens in mei uitgebracht en was het eerste muzikale teken van leven sinds de release van vierde plaat Levitation uit 2019. Het nummer kwam overigens tot stand toen frontman Kamal Rasool wel erg levendige dromen begon te krijgen over zijn overleden vader. Alsof hij hem probeerde te bereiken via zijn dromen. En ondanks het donkere thema, klinkt “Dreams (On The Strip)” springlevend en poppy met een psychedelisch randje. Deze vlot verteerbare opener smaakte al snel naar meer.

Flamingods heeft een eigen sound die zweeft tussen Britpop en oosterse muziek. Dat komt niet uit de lucht vallen, want de band werd opgericht in Bahrein. En in hun latere tienerjaren gingen de leden studeren in Londen. Invloeden uit twee verschillende werelden laten versmelten is niet altijd evident, maar mede dankzij een goede kennis van songschrijven en een producer van wereldformaat, namelijk Ben H. Allen (Animal Collective, M.I.A, Gnarls Barkley), levert dit af en toe een uniek spektakel op. Met deze info in het achterhoofd zijn “Adana” en “Born Lucky” aanraders voor wie zich wil laten onderdompelen in de muzikale roots van Flamingods.

Echte uitschieters zijn er op Head of Pomegrenate niet te vinden, maar het niveau blijft wel constant en bovengemiddeld. Het helpt ook wel dat er achter elke hoek een verassing kan schuilen in de vorm van een catchy melodie of een inventieve bridge. Dat maakt van deze plaat een boeiend spel, die buiten het inspiratieloze “Gutterball” of “Volta Rocket” nooit zijn gedrevenheid verliest. Daarnaast speelt Flamingods mooi met de balans van hard versus zacht en snel versus traag. Het schenkt de plaat diepgang en luisterplezier. In dat opzicht zijn “The Dip” en “Tall Glass” onze naar voor geschoven favorieten.

Een eigenzinnige sound vraagt erom buiten de lijnen te kunnen kleuren. Toch blijft het al bij al braafjes tot we het einde van de plaat naderen, want daar treffen we “Perfumed Garden” aan. Een minutenlange psychedelische trip, die uitblinkt in traagheid en onvoorspelbaarheid. Het is een lange uitstap die de plaat nodig had om niet geheel te eindigen in de map van de eentonigheid. De sound van Flamingods werkt sowieso intrigerend, maar de grens van de sound mocht naar onze mening wat verder opgezocht worden. Er ligt veel meer achter de horizon dan je zou vermoeden.

Na de campagne van Levitation stond Flamingods op het punt om de handdoek in de ring te gooien. Desondanks vond de band mede dankzij een tragische gebeurtenis toch de kracht om Head of Pomegrenate uit zijn mouw te schudden. En dat is een erg persoonlijke en waardevolle plaat geworden voor frontman Rasool. Het hielp hem namelijk om het rouwproces rond zijn overleden vader beter te verteren. Dat rouwproces klinkt gedurende elf nummers nooit bitter of donker, integendeel. Head of Pomegrenate is een ode aan het leven en een speels schouwspel tussen pop, alternative, psychedelische en elektronische muziek. Het spelplezier druipt ervan af en dat zullen we ongetwijfeld ook live ondervinden.

Wie Flamingods live aan het werk wil zien in België zal nog even geduld moeten hebben, tenzij je de tijd en ruimte hebt om het vijftal te gaan bekijken in Engeland. Want daar spelen zij eind deze maand hun eerste show.

Facebook / Instagram / Website

Ontdek “Tall Glass”, ons favoriete nummer van Head of Pomegrenate, in onze Plaatje van de Plaat-playlist op Spotify.

Related posts
AlbumsRecensies

Flamingods - Levitation (★★★★): Psychedelisch feest

Als er een band is die aantoont dat onze associatie van psychedelica met Australië zeker enige nuance nodig heeft, dan is het…

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.