AlbumsRecensies

The Cranberries – In The End (★★★): Einde van een tijdperk

15 januari 2018: de wereld was in shock door de dood van Dolores O’Riordan, de frontvrouw van The Cranberries. In de jaren negentig scoorde de rockband vele hits zoals “Just My Imagination”, “Dreams”, “Linger” en uiteraard “Zombie”. Een zonnewende later bracht The Cranberries een nieuwe single uit en O’Riordan verzorgde nog steeds de vocals. Neen, ze keerde niet terug als zombie om alles in te zingen. De Ierse rockband was al bezig aan de opnames van een nieuw album toen O’Riordan heen ging. Album nummer acht is dan ook meteen het laatste album van de band. Daarbij hoort de toepasselijke naam In The End. Ondanks de dood van Dolores O’Riordan weten we dat The Cranberries eeuwig zullen blijven bestaan in het hart van de vele fans en de muziekgeschiedenis.

In The End begint met de leadsingle. Hoewel “It’s All Over Now” over het einde van een relatie gaat, lijkt het op het eerste zicht over het leven van O’Riordan te gaan. Niets is minder waar, met een stevige gitaar en een typisch Cranberries nummer wordt het album ingezet. Ook het eerder rustige “Lost” gaat over het einde van een relatie, maar kan ook geïnterpreteerd worden als een nummer over de dood. Het feit dat Dolores O’Riordan over haar eigen dood lijkt te zingen is lichtjes gruwelijk. Even gruwelijk als de oorlog waarover gezongen wordt tijdens “Wake Me When It’s Over“, dat opnieuw iets steviger klinkt. De eerste helft van het album wisselt af tussen de iets rustigere nummers en de iets stevigere. De eerste helft is mooi uitgebalanceerd en allemaal typisch The Cranberries.

Op de tweede helft van de plaat staan er geen nummers meer die naar de dood lijken te verwijzen, gelukkig. In The End is, zoals de meeste muziek van The Cranberries, allemaal een beetje met elkaar te vergelijken. Dat de piano een grote rol speelt in “Catch Me If You Can” en daardoor de gitaarsound doorbreekt, kan ons dan ook smaken. “Got It” en “Illusions” volgen elkaar op en zijn het beide niet waard om vier minuten naar te luisteren. Na acht lange minuten komt er terug wat meer kracht in, maar het niveau van de eerste paar songs wordt niet meer gehaald. “Crazy Hart” heeft een toffe gitaarsolo, maar net als “Summer Song” ontbreekt een wow-gevoel. Het middelste deel van In The End mag je gerust overslaan, want pareltjes zitten er niet tussen.

The Pressure” is dan wel weer de moeite waard. De single trekt meteen onze aandacht door het leuke gitaarlijntje aan het begin. Er wordt bijna een tweede leven in het album geblazen, maar de rustige en droevige titelsong voorkomt dat. Met “In The End” wordt er niet alleen een einde aan het album gebreid, ook The Cranberries houden het nu voor gezien. Zonder O’Riordan weten de overige bandleden niet wat te doen. Met dit album lijkt de band de cirkel te sluiten. Alleen op het eerste en nieuwe album zingt Dolores met momenten zachter en met dat zachte sluit The Cranberries hun bestaan af.

In The End begint als beloftevol album, maar wordt na elk nummer aanzienlijk saaier. Veel van hetzelfde, en nog meer van dat. De plaat steunt op een handvol goede nummers. De singles zijn van degelijke kwaliteit, maar daar blijft het dan ook bij. Nummers als “Illusions” lijken eerder gewoon als opvulling te dienen. In The End heeft een sterk begin en einde, maar tussenin zakt het in. The Cranberries is één van de weinige bands die écht tijdloos is en de band heeft vele hits geleverd in hun carrière, maar de laatste plaat blijft niet overeind staan -op enkele typische Cranberries nummers na dan toch. In The End had misschien beter een ep geweest met de beste songs van het album om zo de carrière helemaal in schoonheid af te sluiten.

FacebookInstagramWebsite

Volg ons op Spotify voor meer nieuwe muziek!

1231 posts

About author
braaf zijn hé
Articles
Related posts
AlbumsRecensies

Indigo De Souza - Any Shape You Take (★★★★): Meezingers voor eenzaten met hartzeer

Al van kinds af aan voelt Indigo De Souza zich een buitenbeentje. Ze groeide als verlegen zonderling op in een boerenhol in…
Nieuwe singlesOude Bekenden

Nieuwe single The Cranberries - "In The End"

Volgende week verschijnt het achtste album van de Ierse rockband The Cranberries. Dat zal meteen het laatste album worden en we moeten…
Nieuwe singlesOude Bekenden

Nieuwe single The Cranberries - "Wake Me When It's Over"

Begin vorig jaar blies Dolores O’Riordan haar laatste adem uit. Samen met haar rockband, The Cranberries, scoorde ze vele hits. The Cranberries…

1 Comment

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.