Live, Recensies

Tedeschi Trucks Band @ Ancienne Belgique (AB): Sleur vol virtuositeit

© CPU – Willem Devriendt

Tijd voor wat bluesy romantiek straight out of southern America, want Tedeschi Trucks Band stond in de Ancienne Belgique. Gitaarkunstenaar Derek Trucks en zijn madam, Susan Tedeschi bestegen met hun twaalfkoppige band het Brusselse podium. Trucks is de neef van drummer Butch Trucks en had al de eer om mee te touren met Eric Clapton. Om er nog een schepje bovenop te doen: Rolling Stone plaatste hem op de zestiende plek van de honderd beste gitaristen ooit en in 2012 won de band met hun album Relevator een Grammy. Voor ons klinken de namen dan misschien onbekend in de oren, in Noord-Amerika doet de band uit Florida wel meerdere belletjes rinkelen én terecht.

Trucks richtte Tedeschi Trucks Band op in 2010 samen met zijn gemalin, Susan Tedeschi. Hun Americana vol rhythm-‘n-blues barst van de sterke gitaren die in de klauwen van Trucks ons soms doen terugdenken aan B.B. King. Ondertussen heeft Tedeschi Trucks Band, met Signs dat in februari dit jaar verscheen, al vier albums uit. Tedeschi en Trucks konden dus met hun band in de AB een aangenaam repertoire voor de dag leggen.

© CPU – Willem Devriendt

Hun set duurde dan ook een dikke twee uur. Voor de fans geen probleem. De AB zat vol van likkebaardende liefhebbers die uitkeken naar de bluesy gitaren waarmee de songs van Tedeschi Trucks Band gevuld zijn. Als Derek Trucks de hoogste noten op zijn gitaarhals aansprak, was een luid applaus nooit ver weg. Het enthousiasme waarmee “Shame”, dat op het kersverse Signs staat, omarmd werd, bewees dat sommigen met bewonderenswaardige ogen keken naar wat Trucks allemaal uit zijn gitaar toverde.

Niet alleen gitaren sloegen de plak. Ook was er aandacht voor de saxofoon en trompet die Tedeschi Trucks Band meebracht. Saxofonist Kebbi Williams toonde zich al snel als een meerwaarde voor de band. Deels door zijn kunnen, deels omdat hij de look had van een oudere Shabaka Hutchings, eiste hij af en toe meer spotlight op dan Derek Trucks zelf. We genieten nog na van Williams’ sax op “Don’t Know What It Means”. Wie had ooit gedacht dat saxofonisten weer zo rock-‘n-roll zouden zijn?

© CPU – Willem Devriendt

Kebbi Williams toonde zich dan ook de redder in nood als de sleur er begon in te sluipen. Na een uur overweldigd te worden met rhythm-‘n-blues en gitaarriffs, begon je je af te vragen of de Gibson van Trucks nog geen onherroepelijke sporen van gebruik begon te vertonen. Zelfs zijn magistrale gitaarstukken voelden na een tijd nogal gewoontjes aan.

Het oeuvre van Tedeschi Trucks Band is godzijdank groot genoeg om toch een kleine vuist te maken tegen die routine. De tempowisselingen in hun songs waren als een fris briesje tijdens een zomerse hittegolf. De cover van Willie Nelsons “Somebody Pick Up My Pieces” en Bob Dylans “Down in the Flood” toonden dat de trage blues-nummers deugd deden. Al moesten we wel constateren dat onze aandacht soms wat afdwaalde en twee uur best lang kan duren.

© CPU – Willem Devriendt

Tedeschi Trucks Band speelde in de Ancienne Belgique een sterke set. We waren onder de indruk van hun muziek en de virtuositeit die het duo Trucks-Tedeschi en de zijnen voor de dag legden. Desondanks moesten we toegeven dat al die mooie gitaren ook kunnen vervelen. We bleven ergens steken in het Amerika van de jaren 70 en waren na het concert blij dat we ons gewoon in Europa anno 2019 bevonden.

Setlist:

Shame
High & Mighty
Do I Look Worried
Somebody Pick Up My Pieces (Willie Nelson cover)
Down in the Flood (Bob Dylan cover)
Don’t Know What It Means
The Letter (The Box Tops cover)
Sweet Inspiration (Spooner Oldham cover)
Let Me Get By
Laugh About It
When Will I Begin
Midnight in Harlem
Part of Me
I Want More

Space Captain (Joe Cocker cover)

24 april 2019

About Author

Arno De Meulder


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Nieuwsbrief