Live, Recensies

blackwave. @ De Roma: Helemaal GoodEnough!

© CPU – Fleur De Backer

Het Antwerpse tweetal heeft nog steeds geen volwaardig album uit, maar blackwave. verkoopt al met gemak AB’s en Roma’s uit. De afgelopen maanden losten ze wel al enkele nieuwe nummers zoals onlangs nog de Caleborate-samenwerking “Home” en dat doet ons vermoeden dat we niet meer al te lang zullen moeten wachten op dat debuut. Willem Ardui en Jay Walker worden live steeds vergezeld door een vijfkoppige liveband en dat zoiets net dat tikkeltje extra brengt in hun liveshows, hebben ze al laten horen op festivals zoals Rock Werchter, Couleur Café en Lokerse Feesten. Deze zomer mogen ze tevens ook hun enige Belgische festivalopwachting maken op de Main Stage van Pukkelpop naast kleppers als Stormzy en Post Malone. Dat het met blackwave. goed gaat, bewezen ze gisteren nog eens in een stampvolle De Roma die maar al te graag uit de hand van de twee at.

Martha Da’Ro was al begonnen toen we de authentieke concertzaal in Borgerhout binnen geraakt waren. De afgelopen maanden hebben we ze al vaker aan het werk gezien, want ze speelde onlangs ook op Out The Frame in Gent en afgelopen paasweekend stond ze in het voorprogramma van Bazart in de Ancienne Belgique. Overtuigen kon ze zoals steeds opnieuw, alleen gisteren wou het even niet vlotten. Het publiek was iets te rumoerig tijdens en tussen de nummers door waardoor de muziek wat kil overkwam. Het podium zag er nochtans heel goed uit met heel wat plantjes, een sofa en heel wat lasers. Martha haalde meermaals mooi uit met haar stem en beats, maar het publiek besliste er tegen onze zin anders over. Een technisch probleempje aan het einde van de set wist ze wel met bravoure te overspelen en dat dankt ze ook aan haar charisma. Geen slechte beurt, maar we weten van haar vorige shows dat ze beter kan.

© CPU – Fleur De Backer

Twee grote uitverkochte shows in je thuisstad, je zou voor niet minder groot willen uitpakken. De band, want dat is blackwave. inmiddels geworden, haalde gisteren alles uit de kast om er een onvergetelijke passage van te maken. Zoveel werd na enkele minuten al duidelijk. “Big Dreams” opende de show met de passende mindset, want grote dromen kunnen ook wel eens in vervulling komen. De intro van het openingsnummer werd wel heel lang getrokken, maar Willem en Jay kwamen dan toch het podium op gehuppeld. De vraag of ze er zin in hadden, moeten we eigenlijk niet meer stellen aangezien de brede glimlach op beide gezichten al duidelijkheid schepte. Wie “Big Dreams” al tof vond, die werd bij “Altun Ha” nog meer van zijn sokken geblazen. Het nummer heeft live nu al een aantal kleine veranderingen doorstaan, maar nergens klonk het zo verfrissend en happy als gisteren voor meer dan tweeduizend man.

Fans van het eerste uur werden vooral in het eerste deel van de show in de watten gelegd. Zo passeerde het jazzy “Hands Up” al heel vroeg in de show en werden de vuisten massaal de lucht ingegooid. Willem en Jay hadden het duidelijk naar hun zin op het podium en ook wij kwamen al snel aan onze trekken met een subliem gebrachte versie van “Snooze”. Soms duistere hiphop, dan weer heel zomers en zelfs even reggaeton. Het gitaartje op het einde zorgde alvast voor nog warmere temperaturen in de zaal. De sfeer was zo al snel gezet en dan moest radiosingle “GoodEnough” nog zijn dienst bewijzen. Het eerste massale meezingen was dus ook al snel een feit en je merkte dat het publiek al wat losser aan het komen was. Helaas gooide “never seen u” dan roet in het eten, want de motor van het nummer wilde maar niet echt starten. Met een leuk einde konden ze het toch nog goed rechttreken en aan onze (hoge) eisen voldoen.

© CPU – Fleur De Backer

De twee hiphoppers groeiden op in Antwerpen en Willem wist ons zelfs te vertellen dat hij tien minuten van De Roma woonde. Het was voor hem zichtbaar een groot genoegen om er met blackwave. te mogen spelen. Niet toevallig werd, na enkele mooie woorden over zijn thuisbasis, “Listen To The Kids” ingezet. Ondanks dat het nummer nog niet werd uitgebracht, konden we toch al een mooi bewegende menigte ontwaren die genoot van een (toekomstige) hit. De acht heren voelden zich duidelijk thuis en probeerden met “Home” de hele Roma muisstil te krijgen, iets wat hen ook even lukte. Hoe tof we hun meest recente worp ook vinden, live zorgde “Home” voor een klein dipje en voelden we onze aandacht even wegglippen. Wie trouwens in november al naar hun optreden in de Ancienne Belgique was geweest, zal gemerkt hebben dat het podiumdecor vrijwel hetzelfde gebleven is. De lichten zorgden ook gisteren weer voor een mooie begeleiding van de muziek. 

blackwave. weet wel hoe ze de sfeer er weer in moeten krijgen, want na het dipje was het tijd voor “Swangin’”. Een frivool livejasje en de aanstekelijke flow van de twee kregen ons in no time mee en de sneltrein was weer vetrokken. Ook het opsplitsen van het publiek in twee kanten tijdens “Funky” werkt nog steeds en zorgt ervoor dat het nummer nog levendiger wordt. Sfeermakers waren ook de talloze solo’s van de muzikanten achter hun. Op “Ay Ay” werden we zelfs getrakteerd op een fraai trompet-solo die terecht met gejuich onthaald werd. Tijdens “Flow” mocht de saxofonist nog eens zijn stempel op de liveversie drukken en ook hier pakte dat weer uitstekend uit.

© CPU – Fleur De Backer

De jazzy hiphop zorgde meermaals voor heel wat hoogtepunten, maar ook met trapbeats scoorde blackwave. met gemak. “Up There” heeft nog geen releasedatum, maar zorgde wel voor enorm veel sfeer. Willem Ardui en Jay Walker vroegen zelfs een cirkel en kregen die vanzelfsprekend ook van het publiek. Om de zaal nog wat meer op te jutten, sprongen ze dan ook nog even mee in de cirkel. Een betere manier om voor de bisronde van het podium te schoffelen, hadden we ons niet kunnen inbeelden, ook al ontbrak deze keer de andere Belgische rapper K1D. Na talloze WE WANT MORE’s zorgden de zes muzikanten weer voor een sublieme intro, deze keer voor “Whasgood?!”. De trompet zorgt live net voor dat tikkeltje meer in vergelijking met de studioversie. Afsluiten deden ze met hun grootste hit “Elusive” waarvoor ze opnieuw vergezeld werden door De Nieuwe Lichting-winnaar David Ngyah. Een finale dat nog eens de harten sneller deed slaan en dat ons met een goed gevoel de warme lenteavond instuurde.

De ervaring die blackwave. het afgelopen jaar heeft opgelopen, resulteerde gisteren in een bijna feilloos optreden. Willem en Jay stonden op het podium als echte artiesten met veel zelfvertrouwen en een zeskoppige band in hun kielzog die ook deze keer de show naar een hoger level wist te brengen. Met een album onder de arm zien we ze zelfs al een arena uitverkopen, maar eerst worden de volgende stappen in het buitenland gezet met een mooie festivalzomer die hen ook naar Tsjechië, Hongarije en Zwitserland zal brengen. Wie vandaag naar hun tweede show gaat, weet dus al wat hem te wachten staat: een vermakelijke en unieke hiphopshow!

© CPU – Fleur De Backer

Fan van de foto’s? Nog meer beelden van de show zijn op onze Instagram te vinden. Volgen is de boodschap!

Setlist:

BIG Dreams
Altun Ha
Hands Up
Snooze
GoodEnough
never seen u
Listen To The Kids
HOME
Swangin
Ay ay
Funky
Flow
Up There

Whasgood?!
Elusive

24 april 2019

About Author

Simon Meyer-Horn


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Newsletter