MuzieknieuwtjesUitgelicht

Record Store Day 2019: RSD volgens artiesten & muziekindustrie

Overmorgen is het Record Store Day en wij zijn lang niet de enigen die daar enthousiast over zijn. Bij verschillende artiesten, platenzaken en andere spelers in de muziekwereld vroegen we eens na wat zij van RSD vinden, waar hun passie voor vinyl begon en we stelden hen voor de haast onmogelijke taak om een favoriete plaat uit hun collectie te kiezen.

Nicolas d’Exelle (Black Leather Jacket)

Herinner je je nog de eerste keer dat je een platenzaak binnenwandelde?
Dat moet Fatkat records in Antwerpen zijn geweest. Als zestienjarige kocht ik daar nog mijn eerste cd’s van Deerhunter en Kurt Vile, maar het aanbod aan platen intrigeerde me direct. Enkele jaren later ben ik dan ook overgestapt op vinyl, en nu vul ik mijn collectie daar nog regelmatig aan, mede dankzij hun tof aanbod aan garage en psychedelica. Een onafhankelijke platenzaak ademt authenticiteit, en dat heeft toch net dat tikkeltje extra. Support your locals!

Welke speciale vinyl zou je dit jaar in huis willen halen?
De debuut-ep van onze labelbuddies Mooneye komt uit op een gelimiteerde 12 inch. Het klinkt geweldig en ziet er nog goed uit ook. Mayway Records is een label om in de gaten te houden.

Vind je Record Store Day belangrijk?
Voor mij mag het elke dag Record Store Day zijn, al ben ik niet echt fan van de drukte. Meestal tik ik de dag zelf niets op de kop. Ik ga wel regelmatig de intieme concerten meepikken die de shops organiseren. De buzz rond vinyl blijft stijgen en dat is enkel positief. Record Store Day is op die kar gesprongen en geeft het medium een platform, al begrijp ik maar al te goed dat niet iedereen er enthousiast over is. Toch is het wel een opening voor de jongere generatie. Ze omarmen de romantiek rond het hele proces waar vinyl mee gepaard gaat en daar kan ik enkel blij mee zijn.

Wat is je favoriete plaat in je collectie?
Dat moet Lonerism van Tame Impala zijn, een plaat die ik cadeau kreeg van een overleden vriend. Daar gaan veel emoties mee gepaard, maar die muzikale trip is het telkens waard. Daarnaast heb ik ook een oude versie van Rubber Soul van The Beatles, waar een hele hoop herinneringen aan vasthangen. Ik ben ook best wel trots op mijn Ty Segall collectie.

Jef De Temmerman (Uberdope)

Herinner je je nog de eerste keer dat je een platenzaak binnenwandelde?
Het exacte tijdstip weet ik niet meer, maar ik was jong, wist van niets en stond plots in de Music Mania in Gent. Drie verdiepingen stampvol met vinyl! Theo, ook van Uberdope, en ik zijn gewoon beginnen graaien. Intussen is Music Mania verhuisd naar de overkant van de straat, en in dat oude gebouw is nu een ribbetjesrestaurant gevestigd. Nog steeds vette shit, dus.

Welke speciale vinyl zou je dit jaar in huis willen halen?
Swimming van Mac Miller heb ik nog steeds niet gekocht, schamelijk genoeg. Heeft misschien weinig met RSD te maken, maar ik blijf zijn overlijden de jammerlijkste gebeurtenis van 2018 vinden.

Vind je Record Store Day belangrijk?
Zeker! Waar moet ik anders al mijn geld aan uitgeven? Ribbetjes? Dacht het niet.

Wat is je favoriete plaat in je collectie?
Dat verandert constant. De laatste paar maanden is dat Calping van NTREK en binnenkort wordt het Swimming van Mac Miller.

Michiel Libberecht (Mooneye)

Herinner je je de eerste keer nog dat je een platenzaak binnenwandelde?
Dat precieze moment herinner ik me niet meer, maar ik weet wel nog dat ik aanwezig was op de uitverkoop van Music Mania in Gent, net voor ze naar hun huidige locatie vertrokken. Daar heb ik me voor het eerst helemaal laten gaan. Ik ben dus pas de laatste jaren vinyl beginnen kopen.

Welke speciale vinyl zou je dit jaar in huis willen halen?
Zonder twijfel de demo versies van de laatste van The Bony King of Nowhere. De twee demo’s die je al kan horen op Spotify vind ik heel mooi, rauw en puur. Hij speelt ook aan de Vooruit zaterdag, dus ik hoop er daar eentje te kunnen kopen.

Vind je Record Store Day belangrijk?
Vinyl verkoopt nu al een aantal jaren terug, en Record Store Day heeft daar toch wel aan bijgedragen, denk ik. Het is ondertussen een begrip bij muziekliefhebbers, en ik ben blij dat we er dit jaar met Mooneye ook deel van uitmaken!

Wat is je favoriete plaat in je collectie?
Nick Cave & The Bad Seeds – Push The Sky Away. Het is een donkere, maar bloedmooie plaat, met een sfeer die me steeds helemaal meezuigt, en met “Jubilee Street”, een van zijn beste nummers mijns inziens.

Antoine Pierre (Next.Ape)

Herinner je je nog de eerste keer dat je een platenzaak binnenwandelde?
Vinyl is erg nieuw voor mij! Ik was altijd al aangetrokken tot de charme van vinyl, maar durfde me nooit een goede platenspeler aanschaffen tot een paar maanden geleden. Ik kom uit de generatie van jongelingen die met cd’s zijn opgegroeid en daarna enkel maar met mp3 (ja, zonde is dat…). Mijn eerste echte ondervinding met vinyl was niet wanneer ik een vinylshop binnenwandelde, maar toen ik een originele Miles Davis live recording uit zijn ‘elektrische periode’ van de seventies kreeg aangeboden op plaat door mijn vriend en gitarist Guillaume Vierset. Ik was er meteen wild van. Vanaf dan begon ik vinyl te verzamelen en dat betekende de start van mijn collectie! Die plaat is ook mijn favoriet van heel mijn collectie tot nu toe.

Welke speciale vinyl zou je dit jaar in huis willen halen?
Ik kijk uit naar Brad Mehldau’s laatste project Finding Gabriel. Toen ik de single “The Garden” hoorde, heb ik onmiddellijk de vinyl gepre-ordered. Ook zou ik het fantastisch vinden een originele versie van het emblematische Bitches Brew van Miles Davis op de kop te kunnen tikken.

Vind je Record Store Day belangrijk?
Nog niet lang geleden hoorde ik voor het eerst van Record Store Day, maar ik kijk er enorm naar uit! Ik denk dat elke soort dag die zich wijdt aan muziek of kunst in het algemeen super belangrijk is. ‘That’s what keeps our minds alive!’

Hulder

Herinner je je de eerste keer nog dat je een platenzaak binnenwandelde?
Eigenlijk niet, nee. Ik zal waarschijnlijk gedacht hebben dat het een hele coole, maar dure hobby is.

Welke speciale vinyl zou je dit jaar in huis willen halen?
Ik hoop mijn favoriete platen in huis te kunnen halen. Vinyl draait voor mij minder om geluidskwaliteit, maar vooral om het fysieke aspect. Ik hou ervan om me op een tastbare manier te omringen met muziek en verhalen. Iets dat met één blik op de hoes meteen verschillende associaties en emoties oproept. Daarbuiten hoop ik op boeiende en verrassende vondsten te botsen op rommelmarkten en in kringwinkels, waaruit mijn bescheiden vinylcollectie vooral bestaat. Niets cooler dan onverwacht een plaat tegen te komen van je favoriete artiest, of door een opvallende hoes iets nieuws te ontdekken. Ik laat mijn collectie vinyl en boeken vooral door het toeval bepalen.

Vind je Record Store Day belangrijk?
Record Store Day is misschien wel de enige feestdag voor muziek, en feestdagen zijn belangrijk voor ons gevoel van collectiviteit, ook al participeer ik zelf meestal niet. Record Store Day heeft iets toegankelijk waarbij muzikanten, bands en platenwinkels zichzelf op een creatieve manier in de kijker kunnen zetten ongeacht hun bekendheid, en dat vind ik mooi.

Wat is je favoriete plaat in je collectie?
Een Russische bootleg dubbel lp van Led Zeppelin’s Houses of the Holy en Led Zeppelin IV. Het importeren van rockmuziek was illegaal in de USSR, waardoor ze stiekem zelf hun platen moesten drukken. De covers werden met de hand nagetekend. Het beeld van de oude man met stokken op zijn rug op de hoes van Led Zeppelin IV werd als beledigend aanzien voor de lagere klasse en als gevolg werd hij vervangen door een banale foto van een boswachter. Heel cool hebbeding. Een speciale vermelding nog voor Jeff Wayne’s Musical Version of The War of the Worlds, de musicalversie van één van mijn favoriete boeken. Fenomenale seventies progrock, vooral kant A. Super blij toen ik deze vond!

Simon Segers (STADT, De Beren Gieren, Black Flower, Absynthe Minded)

Herinner je je de eerste keer nog dat je een platenzaak binnenwandelde?
Nee, dat herinner ik me niet. Waarschijnlijk was dat lang voor ik zelf vinyl kocht, en waren het vooral de prentjes die me interesseerden. Die van Windowlicker bijvoorbeeld, hehe. Ik was jong in de jaren negentig en de platenwinkels werden toen van de troon gestoten door compact discs. De eerste keer dat ik echt onder de indruk was van een vinylshop was in de Record Collector in Antwerpen, dat was rond m’n twintigste. Daar stonden de platen niet mooi uitgestald, maar waren ze in rekken gepropt die tot het plafond reikten. Er waren pareltjes te vinden. In deze winkel heb ik mijn collectie stevig aangedikt.

Welke speciale vinyl zou je dit jaar in huis willen halen?
Sexuality van The Germans, want die heeft een mooi handdoekje.

Vind je Record Store Day belangrijk?
Het is altijd leuk als releases nog eens extra in de verf worden gezet. Ik denk dat het vooral een lokaal evenement is waar lokale bands nog eens iets extra uit de kast kunnen halen voor hun achterban.

Wat is je favoriete plaat in je collectie?
Goh, daar moet je dan een antwoord op verzinnen. Misschien On The Corner van Miles Davis? Maar morgen is het waarschijnlijk Innerspeaker van Tame Impala, en overmorgen Zuckerzeit van Kluster…

NTREK

Herinner je je de eerste keer nog dat je een platenzaak binnenwandelde?
Dieter: Yes, ’t zal wel zijn! Dat moet ergens in 2004 geweest zijn. Ik zat in het derde middelbaar in Roeselare en was net verjaard. Om dat te vieren waren we met de maten wat op wandel in de stad en bezochten we voor het eerst Popcorn Music Store. Aangezien we allemaal wel op één of andere manier met hiphop bezig waren, was vinyl sowieso een magisch ding voor ons. Meteen gingen we elk onze eigen weg tussen de dusty bakken. Na een lange sessie viel mijn oog plots op een 12 inch van Rival van het Brusselse rapcollectief CNN199, iets wat ik heel vaak checkte indertijd. Ik kreeg die vinyl trouwens als verjaardagscadeau van de maten, nogmaals bedankt daarvoor! Mega trots ging ik met mijn eerste vinyl naar huis en spinde die constant de weken erna. Vanaf dat moment ben ik eigenlijk nooit meer gestopt met het kopen en verzamelen van vinyl.

Roeland: Aha, nice, Rival is de shit! Mijn eerste bezoek aan een recordshop moet in ’99 geweest zijn. Ik was dertien of veertien jaar oud en ging met wat zakgeld de Music Mania in Kortrijk binnen. Daar viel me meteen een witte hoes met een insect op. Direct checken was de boodschap uiteraard. Ik wist echt niet wat ik hoorde in de headphones; killer scratches, mega zware beats, breaks… Een regelrechte openbaring gewoon. Het bleek een release van de legendarische dj Grazzhoppa te zijn. Same story hier eigenlijk, vanaf dat moment is de liefde voor vinyl er altijd al geweest.

Jonas: Toevallig, The Forecast van Grazz was ook één van mijn eerste platen! M’n allereerste vinyl kocht ik echter in de Fried Chicken in Poperinge. Ik moet een jaar of achttien geweest zijn toen ik daar voor het eerst binnenstapte, in ’98 als ik me niet vergis. Ik was een grote Beastie Boys fan en ik spotte meteen een witte hoes met een karate-dude op achter de toog. Het ging blijkbaar om een bootleg die de eigenaar in geen geval wou verkopen. Ik probeerde hem te overhalen, maar tevergeefs. Dan vond ik in de bakken wel de single “Intergalatic” van de Beastie Boys, die ik zonder twijfelen kocht. Ook bij mij was dat moment de start van mijn vinylverzameling.

Bruno: Mijn eerste plaat kocht ik ook in Music Mania Kortrijk, in ’99. Toen zaten ze zelfs nog op hun allereerste locatie, tegenover café Den Trap in de stationsbuurt. Ik was vijftien jaar oud en helemaal into hiphop. Elke dag classics pompen van ’s morgens vroeg tot ’s avonds laat. Toen ik opgevangen had dat de compilatie Full Clip, A Decade Of Gangstarr van Gangstarr uitkwam, repte ik me naar de shop en kocht die meteen. Premier beats en Guru raps, niets die beter is!

Welke speciale vinyl zou je dit jaar in huis willen halen?
Dieter: Qua speciale RSD-releases zou ik graag Silent Days – The Demo Recordings van The Bony King of Nowhere te pakken willen krijgen. Voor mij is dat één van de beste albums van 2018. Heel benieuwd hoe die pure, ruwe demo’s klinken. In het algemeen ben ik momenteel o.a. op zoek naar Desalniettemin van Spectrum, een Roeselaarse Nederlandstalige band uit de jaren zeventig. Eén van hun tracks verscheen trouwens ook op de uitstekende Harde Smart-compilatie, net uit op Sdban Records.

Vind je Record Store Day belangrijk?
Allen: Het is wel cool dat er zo’n dag bestaat waarop vinyl echt in de kijker wordt gezet. Maar eigenlijk vinden wij dat niet zo belangrijk, elke dag is Record Store Day, toch!

Bruno: Ik heb een eigen platenzaak in Kortrijk, The Vinyl Corner, in Pand.A. Uiteraard is Record Store Day wel een belangrijke dag voor mij. De dynamiek in de shop is wel speciaal. Er zijn gigs, dj-sets, veel meer diggers dan anders. Sowieso wel een coole vibe.

Dieter: Ja oké, en er zijn ook toffe releases, maar het is altijd zo druk die dag. Het is vaak aanschuiven om in een bepaalde bak te checken bijvoorbeeld. Ik mijd liever de shops op RSD. Liever op’t gemak wat records checken, met een koffietje erbij.

Wat is je favoriete plaat in je collectie?
Allen: Damn, het is onmogelijk om één plaat als favoriet naar voor te schuiven. Maar als we toch moeten kiezen…

Dieter: Opgezwolle – Eigen Wereld

Roeland: InI – Center Of Attention

Jonas: James Brown – The Payback

Bruno: Gil Scott-Heron – Pieces of a man

Lees verder op pagina 2.

Related posts
Nieuwe singlesOude Bekenden

Nieuwe single MDCIII - “Hasslebanks”

Het is alweer van 2018 geleden dat we nog eens iets van MDCIII gehoord hebben. Het trio van saxofonist Mattias De Craene…
InstagramLiveRecensies

Lokerse Feesten 2022 (Festivaldag 3): Traditionele duivelverering

Tradities zijn er om in ere te houden. Sinds 2010 is de eerste zondag van het stadsfestival gereserveerd voor het hardere genre….
Nieuwe singlesOude Bekenden

Nieuwe single Brutus - "LIAR"

Een maand geleden vond er een donderslag bij heldere hemel plaats. Gelukkig houden wij wel eens van een ferme donderslag, zeker als…

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.