AlbumsRecensies

Lee Fields & The Expressions – It Rains Love (★★★★): Hartverwarmend soulfestijn

Een goed recept moet je vooral niet veranderen. Al meer dan vijftig jaar draait Lee Fields mee in de liefdevolle wereld van de soulmuziek. Met zijn nieuwe plaat, toepasselijk It Rains Love getiteld, wijkt hij allerminst af van het betreden pad, maar het is een kniesoor die daar om maalt. Het eindresultaat is zonder verpinken een oerdegelijk soulfestijn waar de liefde voor de muziek van af druipt.

Echos van Charles Bradley en James Brown zijn onlosmakelijk verbonden met de muziek van Lee Fields en zijn Expressions. De prima begeleiding van de band gunt de doorleefde stem van Fields alle ruimte om de luisteraar bij de hand te nemen. De opener, titeltrack “It Rains Love”, zet al meteen de toon. Met zoveel liefde in je lichaam kan je niet anders dan gelukkig zijn, schreven we eerder al over deze vooruitgeschoven single.

Zo ook op het gemoedelijke “Blessed With The Best”, een ode aan de eindeloze liefde die Fields koestert voor een naamloze dame. ‘Every time when I think it’s impossible, I’m loving you more’. Het is moeilijk om de man niet te geloven. Een nummer later sluipt er toch wat twijfel in het hart. “Two Faces” luistert als een jammerklacht over het masker dat mensen soms opzetten in de liefde. Een treurige zaak, maar het maakt voor prima, old fashioned soulmuziek zoals we die graag horen.

Die lijn trekken Lee Fields & The Expressions probleemloos door doorheen het hele album. Het feestelijke hoogtepunt “You’re What’s Need In My Life” heeft zelfs de zon niet nodig om de groothartige, menslievende sfeer van de festivalzomer op te roepen. Tegen het einde van het nummer zing je probleemloos het refrein mee.

Strakke achtergrondkoortjes zorgen voor een rijke, vertrouwde sound. In “Wake Up” en “Love Prisoner” trekt Fields vervolgens nog eens alle registers open. De nummers druipen van de emotie, de gitaren swingen als een tiet en de productie is quasi vlekkeloos. Dat laatste zijn we weliswaar intussen gewend van Lee Fields. Zijn vorige album, Special Night, kende misschien nog niet iets meer memorabele passages dan It Rains Love, die constante kwaliteit biedt zonder grote uitschieters.

Toch valt er al bij al weinig af te dingen op It Rains Love. Funky avontuurtjes als “A Promise Is A Promise” of reggae-invloeden zoals in “God Is Real” zorgen voor wat variatie, terwijl Lee Fields ook doorlopend terugkoppelt naar de hoogdagen van de soulmuziek. Het is moeilijk nee te zeggen tegen een revivalplaat als deze, ook al zijn de verrassingen schaars. Nu iconen als Charles Bradley en Sharon Jones uit het circuit verdwenen zijn, kunnen we enkel blij zijn dat Fields de oude vlam van de soulmuziek laat verderwakkeren.

Met zijn gepolijste, hoopvolle boodschap strijkt Lee Fields binnenkort (28 april) ook neer in de Roma in Antwerpen.

20 posts

About author
Woorden zeggen niet alles, maar je kan er meer lezen op www.steedsdichter.be
Articles
Related posts
Nieuwe singlesOude Bekenden

Nieuwe single Lady Blackbird - "Feel It Comin"

Lady Blackbird is geen onbekende meer op ons terrein. Ze bracht afgelopen zomer een bezoekje aan Rock Werchter en Gent Jazz waar…
AlbumsRecensies

Saveus - Rainman (★★★★): Soul en gospel met karakter

We zijn 2008 en de eerste editie van het Deense X-Factor loopt op televisie. In die editie daagt een 15-jarige enthousiaste Martin…
Nieuwe singlesOude Bekenden

Nieuwe single Blessing Offor - "My Tribe"

Het verhaal van de Nigeriaanse Blessing Offor is best opmerkelijk. Op zesjarige leeftijd immigreerde hij samen met zijn nonkel naar de Verenigde…

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.