AlbumsRecensies

warm bad – Garden Head (★★★★½): Erik of het klein insectenboek

Het Belgische warm bad staat onder leiding van Hendrik Lasure, de jongeman die wij nu al als jazzfenomeen bestempelen. Hij wisselt af tussen verschillende jazzprojecten, die allemaal de moeite zijn. Zo maakt hij deel uit van SCHNTZL, Thunderblender en van de recente hype Bombataz, maar mag je ook warm bad zeker niet over het hoofd zien.

warm bad triggert je verbeelding, en doet dat alleen al met hun titels. “Garden Head”, “The Puddle Jump”, “Our Bubble” … Het zijn allemaal namen die iets heel suggestiefs over zich hebben; meteen krijg je de neiging je eigen verhalen te weven rond deze nummers. Dat werkt zo goed omdat het ook de sfeer is die centraal staat in de muziek zelf. Zo dromerig en aandoenlijk krijg je het niet vaak. Misschien biedt de term ‘omhelzend’ nog de beste omschrijving van warm bads sound. De mannen hebben ook geluk met de timing van de release. Het weer zit mee; geen beter moment dus om je tuin te herontdekken na de regenachtige maartdagen, Garden Head daarbij af te spelen en jezelf Erik uit ‘Erik of het klein insectenboek’ te wanen.

De opener “Welcome” introduceert ons letterlijk in de meeslepende wereld van warm bad. We voelen ons dan ook meteen welkom, want de jazzy klanken zorgen voor een dromerige, persoonlijke sfeer. De toon voor de rest van het album is hiermee gezet.

De band heeft een meeslepende zijde en wisselt die af met het meer experimentele. Het is geen of/of-verhaal voor warm bad, want ze halen puzzelstukken uit verschillende hoeken, maar laten die perfect in elkaar passen. Zo weerklinken doorheen heel “Mountains and Woods” speciale achtergrondklanken, maar worden die aangevuld met een blazer die voor de zachte dimensie van het verhaal zorgt. In plaats van te clashen, zorgt dat net voor intrigerende gehelen. Ook “Lucas” past in dat rijtje. Het krachtige nummer laat je bloedstollende avonturen beleven, maar neigt al snel opnieuw naar het dromerige gevoel, of zo denk je maar, want de greep van het avontuurlijke keert nog terug. Op die manier worden de nummers een heuse trip, een belevenis vol wendingen die je niet snel zal vergeten.

De meeste nummers zijn instrumentaal; de instrumenten begeleiden je wanneer je je fantasie haar werk laat doen. Slechts op een paar nummers wordt gezongen, en wordt de concrete invulling van het verhaal voor jou geconstrueerd. Op “Diamond Dash” is het zelfs vooral dat stemgeluid dat je in hogere sferen doet belanden. Deze klankkleur zou niet bij elk genre passen, maar op warm bads sound komt ze perfect tot zijn recht. Bij momenten klinkt ze Nick Drake-aandoend, en dat dat een compliment is, spreekt voor zich. De zanglijnen betekenen een extra droomfactor, doordat deze steeds rustig en tegelijk vol gevoel ingevuld worden.

Af en toe gaan Lasure en kompanen de meer uptempo kant uit. De jazzsound blijft behouden, maar de nummers krijgen een vrolijke, gelukzalige dimensie. Op “The Moods” en “Our Bubble” voel je je inderdaad in een bubbel, waarin niets je kan raken en je de wereld bekijkt door een roze bril. Ook op “The Puddle Jump” is het opgetogen gevoel zo hoog als je verbeelding maar kan reiken. Trek je botjes maar aan op zoek naar een plas om zorgeloos in te dabben, want door dit nummer zal je gegarandeerd zin krijgen om even alles los te laten en te genieten van de kleine dingen.

De zachte, lieflijke sfeer komt dan weer tot een hoogtepunt op “The Pomegranate Move” en “A Paradise For Sam”. De band neemt hun tijd om iets op te bouwen. Niets klinkt gejaagd en dat mist zijn effect niet. Zonder dat een instrument de show wil stelen, draagt alles kalmpjes aan bij aan het opwekken van dezelfde emoties. Een warm gevoel overweldigt je, ook al zitten de nummers nog steeds vol met muzikale details.

Garden Head is een mooi verhaal. Veel emoties passeerden de revue, en we hebben ervan genoten om als Erik uit ‘Erik of het klein insectenboek’ helemaal op te gaan in een wonderlijke, andersoortige wereld. warm bad bestaat duidelijk uit topmuzikanten met oog voor detail. Alles klopt, en de duizenden puzzelstukken worden bijeengebracht tot een harmonieus geheel. Dat valt over heel de lijn op, en maakt dat we enkel maar benieuwd zijn naar de live-ervaring.

Nog tot begin mei toert warm bad doorheen Vlaanderen. Klik hier om te kijken wanneer Lasure met zijn warm bad bij jou in de buurt speelt.

Related posts
FeaturesInterviewsUitgelicht

Interview SCHNTZL: 'Een kettingreactie bevroren in muziek'

Casper Van De Velde en Hendrik Lasure vormen het jazzende en niet-vleesgerelateerde SCHNTZL. De twee Belgen brachten een poosje geleden hun schitterende…
AlbumsRecensies

SCHNTZL - Catwalk (★★★★): Intiem flaneren

Het Belgische duo SCHNTZL is ook toegankelijk voor vegetariërs, want Hendrik Lasure en Casper Van De Velde staan met dit project bekend…
FeaturesInstagramUitgelicht

De 20 beste Belgische albums van 2019

Belgische muziek, of belpop, is een fenomeen waar je als Belgische muzieksite niet omheen kunt. En maar goed ook, want in ons…

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.