LiveRecensies

Bombataz @ Botanique: Nu al koning van de coole klankjes en strakke grooves

© Olympe Tits

Bombataz is een Belgisch viertal dat niet zomaar in een hokje te plaatsen valt. Ze combineren funk, jazz-invloeden en een hoge dosis aan originele synthpop met hier en daar eighties-vibes tot een uniek geheel. Deze beloftevolle band bracht gisteren hun eerste ep ¡Kapao! uit en ter ere daarvan speelden de mannen diezelfde avond nog de Rotonde-zaal van de Botanique plat. Hun nummers zijn stuk voor stuk originele avonturen en werden tot onze grote vreugde ook perfect live gebracht. Het werd een avond vol experiment en dansbare tunes.

Het voorprogramma werd verzorgd door Susobrino. Deze Limburger ging helemaal op in zijn set die barstte van de exotische klanken. Zijn muziek is heel experimenteel, maar blijft tegelijk ook toegankelijk. Dit komt doordat Susobrino voldoende ruimte liet om geleidelijk aan op te bouwen. Hij nam zijn tijd waardoor alles echt kon doordringen. Zowel Susobrino als Bombataz hebben een gigantisch arsenaal aan speciale klankjes en bij die eerste overheerste het experimenteren aan de hand van loops en de toevoeging van exotische vibes. Wanneer hij zijn gitaar of fluit bovenhaalde, weerklonken Zuid-Amerikaanse en soms ook Afrikaanse klanken doorheen de zaal. Het grote deel van het publiek dat pas later de zaal binnendruppelde heeft ongelijk gekregen, want Susobrino had heel wat te bieden. We zien hem in de toekomst met gemak een hele zaal meeslepen in zijn exotische wereld.

Vervolgens was het tijd voor Bombataz. Na een epische intro werd de sérieux meteen omgebogen tot een speelse sfeer. De drummer kwam namelijk op met een grote indianentooi en wanneer ze ons vervolgens overdonderden met het eerste nummer, was het publiek al helemaal van zijn melk. De mannen klonken vanaf de eerste seconde heel strak en catchy en ze hadden er merkbaar zin in. Dat werkte aanstekelijk, want ook wij zagen het helemaal zitten.

Het element dat Bombataz onderscheidt van anderen in ‘het genre’, is dat de zang steeds door een vocoder gebeurt. Ook al is dat naar eigen zeggen ooit begonnen als soort van grapje, nu maakt het deel uit van de essentie van de band. Teksten in het Nederlands, Engels of Spaans: het kon allemaal, en de taalkeuze zorgde telkens voor de gepaste vibe. Verder gebruikt Bombataz een overvloed aan verschillende synth-klanken, die er ook toe bijdragen dat elk nummer een nieuw avontuur wordt. Soms zorgen die zelfs voor een heuse eighties-sfeer. En wat de nummers afmaakt, is de uiterst strakke drum. Die zorgt voor de vaart en groove in de nummers en wordt dan ook nog eens perfect uitgevoerd. Bombataz is niet alleen experimenteren en dansen, het zijn ook echt goede muzikanten die weten wat ze doen.

Dat wordt bijvoorbeeld duidelijk tijdens het nummer “Skins”, de traagste track van het viertal. Met slechte timing zou dit nummer helemaal in het water vallen, maar Bombataz zat er los op. De volle rotonde werd meegenomen in de psychedelische wereld van het viertal en was er merkbaar van in de ban. Het publiek luisterde aandachtig tijdens het meeslepende “Skins” en liet zich gaan wanneer het de beurt was aan knallers van nummers met ritmes die de heupen onmogelijk onberoerd kunnen laten.

De expertise van de jongemannen werd aangevuld met een lading aan sympathie. Dat het allemaal niet te serieus moest worden, was al duidelijk toen frontman Vitja Pauwels ons verwelkomde op hun babyborrel. Ze gingen duidelijk op in hun muziek en beleefden een heleboel plezier, terwijl ze hun nummers zonder pretentie brachten. ‘Wat is dat hier allemaal, een biske ofwa?’ zei Pauwels door de microfoon wanneer de mannen elk met pint in de hand terug opgekomen waren om hun bisnummer te knallen. Die houding siert hen en maakte het geheel alleen maar leuker om te aanschouwen.

De avond was bombastisch. Bombataz heeft fantastische nummers en voert die ook live perfect uit. De band heeft zoveel troeven: het coole gebruik van de vocoder, de vele verschillende synth-klanken die stuk voor stuk aanstekelijk werken en de ongelooflijk strakke drum. Als dit nog maar de babyborrel was, kijken we uit naar het verdere groeiproces van dit geschifte viertal!

Setlist:

Turq
Rodeo
Sal Type
Surfen
Belly Button
Skins
Mitraille
Day & Night
Frankenstein

Pitbull

Dit vind je misschien ook leuk:
2020FeaturesInstagramUitgelicht

De 25 beste Belgische albums van 2020

Het was een vreemd jaar, 2020. Heel wat concerten gingen in rook op, festivals konden niet doorgaan en muziek werd uitgesteld. Toch…
InterviewsUitgelicht

Interview Bombataz: 'We willen vooral heel eerlijk en oprecht zijn'

Het Brusselse Bombataz stond vorig jaar in menig ‘grootste beloften’-lijstje, waaronder onze Beren van Morgen 2019. Dat jaar maakten ze hun aanhang enkel…
AlbumsRecensies

Bombataz - Olympics of Love (★★★½): Van bliepbloepgroep naar een synthpophitkanon

Dat Brussel bruist van het jonge talent is al lang geen geheim meer. Onze hoofdstad ademt hiphop, jazz, pop, rock, electronica en…

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.