AlbumsRecensies

Trixie Whitley – Lacuna (★★★★½): Experiment en avontuur

Trixie Whitley is een van de meest prominente stemmen in de Belgische muziekwereld. Tegenwoordig woont ze in New York, al blijft de band met België (inzonderheid Gent) bijzonder groot. Lacuna, de langverwachte opvolger van Porta Bohemica klinkt, deels door de inbreng van producer/geluidsingenieur Little Shamar (Run The Jewels), bijzonder hedendaags en fris. Whitley maakt het zichzelf nooit gemakkelijk. Ze neemt ontzettend vaak grote risico’s en maakt eigenzinnige, maar vooral ook gedurfde keuzes. Dat is ook op het nieuwe, sterk door experiment en avontuur aangedreven Lacuna helemaal het geval.

Eerder liet ze single “Heartbeat” op de wereld los. En vrij recent werd daar “Touch” (begeleid door een video van visueel artieste Hannah Marshall) aan toegevoegd. Zij maakten al duidelijk dat in Whitley’s wereld soul en urban blues het basisingrediënt blijven. Meer dan ooit is op te merken dat ze zich voor haar nieuwe songs laaft aan dance en elektronica. Leg je oor maar eens te luister bij het duizelingwekkende “Long Time Coming” of de opwindend hypnotiserende junglegrooves van “May Cannan”.

Net zoals bij eerder werk is Lacuna een gevarieerd album. Met soms liedjes waarop Whitley zich heel klein maakt, zoals onder meer het kale, sobere en grotendeels met slechts een akoestische gitaar ingekleurde “Fishing For Stars”. Elders hoor je dan weer dat Whitley op dit helemaal in Brooklyn, New York geschreven en opgenomen album bijzonder veel tijd en aandacht stak in klank en productie. Luister maar eens naar het knetterende en alle richtingen tegelijkertijd uitgaande “Dandy” dat ingeleid wordt met een zoet en verleidelijk jazzgeluid of de wat ruwere blues van ”Bleak”.

Trixie Whitley levert met Lacuna een mateloos sterk en enorm overtuigend album af. Opmerkelijk is onder meer hoe ze onophoudelijk uit verschillende vaatjes en inspiraties (soul, dub, folk, jazz, elektronica, dance,…) blijft putten met de intententie de luisteraar (en zichzelf) te verrassen. Lacuna is sexy en groovy. En zeker naar het einde toe donker, mysterieus en experimenteel (“Dare To Imagine” en “The Hotter I Burn”). Sluw perfectioneert ze haar eigen stijl en verovert ze nieuw en vooral uitdagend terrein.

Hulde omdat Whitley trouw aan zichzelf blijft en geen uitdaging uit de weg gaat. Straks wacht er haar een uitgebreide tournee (onder meer als support van dEUS). Ook twee shows in de AB, waarvoor voor de tweede show nog maar enkele tickets te koop zijn. Ook het Cactusfestival en de Lokerse Feesten staan al in haar agenda. Uitkijken dus naar haar splinternieuwe live show.

Volg ons op Spotify voor meer nieuwe muziek.

Related posts
AlbumsFeatured albumsRecensies

Echo Beatty – Vision Glitch (★★★★): Een weidse roadmovie

Echo Beatty, het muzikale alter ego van de Antwerpse nachtegaal Annelies Van Dinter, draait al meer dan vijftien jaar mee in de…
InstagramLiveRecensies

Live /s Live 2022 (Festivaldag 1): Zon, zee en melancholie

Er hangt altijd een spannend sfeertje van anticipatie in de lucht wanneer we voor het eerst een gloednieuw festival betreden. Dat die…
Nieuwe singlesOntdekkingen van "Den Beir"

Nieuwe single St. Solaire - "Videotape"

Na ruim twee jaar in de studio kondigen de heren van de indiepopband St. Solaire hun debuutalbum you=me aan. De release van…

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.