LiveRecensies

Ady Suleiman @ AB Club: Diepzinnigheid onder de zon

© Maxim Meyer-Horn

Een hese en soulvolle versie van Bruno Mars, zo kan de stem van Ady Suleiman goed omschreven worden. Na jarenlang aan zijn debuutalbum Memories gewerkt te hebben, bracht de half-Brit en half-Tanzaniaan vorig jaar eindelijk zijn twaalf nummers tellende project uit. Onder zijn fans mag hij o.a. Joey Bada$$, Chance The Rapper, Lianne La Havas en Anne-Marie rekenen. Met grote verwachtingen trokken we gisterenavond dus naar de AB Club, waar de Brit zijn nieuw werk kwam voorstellen. Terwijl we verwacht hadden dat de show iets te eentonig zou worden, werden we door het tegendeel verrast.

© Maxim Meyer-Horn

Net voor de zomer maakten we in onze zalmkwekerij ‘Zalm Van De Maand‘ een mooie vangst: Galine. De Gentse stond in november nog op ons podium op Sonic City, waar ze indruk wist te maken. Gisteren mocht ze dan als voorprogramma van Ady in de AB Club aantreden. Ondanks een lichte verkoudheid bracht ze het er goed van af en bracht ze samen met haar band haar fluwelen popsongs voor een mooi gevulde zaal. Ook haar recentste release “Gravity” kwam langs en betoverde live even hard als in de studioversie. Met nog iets meer kilometers op de tellers, kan er met Galine moois gebeuren. Dat horen en zagen we in het halfuurtje dat ze op het podium stond.  

Suleiman maakt bitterzoete neo-soul die warmte uitstraalt, maar bij momenten heel diepe teksten bevat. Die contradictie komt op het album tot zijn recht, maar of dat ook live het geval ging zijn, was de grote vraag. Na een klein uurtje hadden we er dan ook een antwoord op: een volmondig ja. Het beste voorbeeld hiervan is “So Lost”, dat handelt over zijn problemen met zijn mentaal welzijn. Een moeilijk nummer voor Ady om te brengen, maar een taak die de zanger met verve meesterde. Je diepste en donkerste hoeken van je ziel met zo een positiviteit samenbrengen kan een risico zijn, maar het was zeker de moeite.

© Maxim Meyer-Horn

Waarom het zo lang wachten was op Suleimans debuut? De zanger was lange tijd bij Simon Cowells label Syco onder contract, maar na onenigheden scheidden hun wegen. Een slimme zet, want die nieuwe muzikale vrijheid zorgde ervoor dat de soulzanger parels als “Sad Story (Out Of Luck)” kon verfijnen. Ook deze keer overheerst de trieste tekst niet ten opzichte van de catchy sound van het nummer en kunnen we dus genieten van een heerlijk lied dat op je maag, maar ook op je dansbenen weegt. Die konden overigens doorheen heel de show vaak gebruiken, want nummers zoals “Been Thru” kenden genoeg schwung om het publiek aan het bewegen te krijgen.

In de AB Club kwamen tieners en volwassenen samen, wat aantoont dat Suleiman muziek maakt die door zowat elke generatie geapprecieerd kan worden. Zo genoot de goedgevulde zaal van het nieuwe en aanstekelijke “Best Friend”, waarmee hij iedereen te vriend hield. Tijdens “Need Someone To Love” kreeg hij dan veel liefde en die was duidelijk wederzijds. In de eindmeet haalde de zanger nog eens enkele zeer mooie uithalen boven, die vooral in de climax van “Serious” duidelijk naar voren geschoven werden en hun effect zeker niet misten. Leuk was ten slotte ook afsluiter “State Of Mind”, waarin we een lichte reggae-vibe te horen kregen.

© Maxim Meyer-Horn

Het was Ady Suleiman’s eerste headline show in Brussel en hij deed het voortreffelijk. Op de juiste momenten schakelde hij over van rustige nummers naar dansbare soul waardoor verveling een uur lang niet aan de orde was. Terwijl de songs op de plaat soms iets te glad klonken, hoorden we live iets meer passie en vuur in zijn verleidelijke soulstem die heel wat warmte weet uit te stralen. Mits nog wat geëxperimenteer qua sound, kunnen we ervan uitgaan dat we nog veel van de jonge neo-soul zanger gaan horen. Althans, dat vermoeden we toch na zijn geslaagde beurt in de AB Club.

Fan van de foto’s? Nog meer foto’s van het festival zijn op onze Instagram te vinden. Volgen is de boodschap!

1385 posts

About author
Certified pop-slet
Articles
Dit vind je misschien ook leuk:
Nieuwe singlesOude Bekenden

Nieuwe single Mauro Pawlowski - "Godmade Trouble"

De Belgische half Pool-half Italiaan die sneller muziek uitbrengt dan zijn schaduw lief is, bewandelt voor de eerste keer in twintig jaar…
Nieuwe singlesOude Bekenden

Nieuwe singles 347aidan - "TROUBLE" & "MEMORIES!"

Met amper zeventien jaar veroverde hij heel TikTok met zijn catchy “Dancing in My Room“, maar 347aidan is geen eendagsvlieg. De Canadees…
AlbumsFeatured albumsRecensies

Off The Cross - Enjoy It While It Lasts (★★★★): Mooi en meedogenloos

In plaats van platgewandelde wegen te betreden, streeft de Antwerpse metalband Off The Cross ernaar om consequent andere stijlen toe te voegen…

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.