AlbumsRecensies

Molten Penguin – Molten Penguin (★★★★): Aantrekkelijk klinkende bricolage

Het Gentse Molten Penguin laat voor het eerst van zich horen. En wel met een fijne vinyl ep. De band brengt verschillende muzikanten samen, waarbij de insteek er vooral één van dwarse, spannende en bovenal experimentelere jazz is. Hoogst opwindende stuff dus.

Opgenomen in de eveneens Gentse Robot Studios laat het een groep aan het woord die de mosterd voor hun unieke sound deels leent bij inspiraties, helden en leermeesters als Aphex Twin en Amon Tobin of dichterbij huis Beraadgeslagen of Stuff. Tezelfdertijd weet de groep bestaande uit vibrafonist Pieter Claus (Sinister Sister), bassist en producer Dries Geusens (Nordmann), gitarist Jan Ghesquière (Sinister Sister) en drummer Jonathan Callens (Imagine Raymond, Wasdaman) in deze korte, maar o zo fijne ep heel uiteenlopende stijlen en sferen met elkaar te integreren.

Neem bijvoorbeeld hoe een track als “Just Off” zich baseert op een kurkdroge hiphop beat, een lichtfunky bas en dromerige, Afrikaans geïnspireerde melodielijnen waardoor je in aanzet iets hoort dat je zou kunnen associëren met David Byrne (Talking Heads). Toch is het vooral de verdienste van de groep dat het zich niet vastrijdt in eenzelfde geluid en verschillende zaken uitprobeert. In één en dezelfde track vinden zowel lichte, speelse vibrafoontikjes als zware, loggere en zelfs scherp tegendraadse gitaaruithalen elkaar.

Het tekent uitgesproken de ingesteldheid van de band, die zoals onder meer op “Spooky” bewijst, qua sound ook inspiratie put uit gekoelde elektronica en schimmige, donkere mystiek weet te evoceren. Een track als “Mad Spider” dolt dan weer met te gekke geluidsmanipulaties, hetgeen in de verf zet hoe deze bende vooral experimenteert en een eigenzinnige en bij uitstek erg gelaagde geluidswereld tot stand weet te brengen.

De prikkelende elektronica van GoGo Penguin zou je als referentie voor het geluid kunnen nemen, onder meer door de heel vrije manier waarop deze groep – tegelijkertijd energiek en dynamisch als elegant – naar voren treedt. Ook het gegeven dat jazz, hiphop, drum & bass en electronic allemaal mee deel uitmaken van het grote speelveld dat het overal zijn muzikale pootjes spreidende Molten Penguin wil bestrijken, zou daar bijvoorbeeld op kunnen wijzen.

Aanstekelijk is ook de manier waarop deze Gentse bende met veel bezieling en energie een knap, gelaagd en sterk overtuigend geluid op deze intrigerende en naar veel meer smakende ep weet neer te zetten. Prima werk van Molten Penguin. Laat dat full album maar snel komen.

Related posts
LiveRecensies

Sound Track: Selectieronde 21/09 @ Coyendanspark (Gent)

Gisterenmiddag vonden de tweede lichting selectierondes plaats van het nieuwe kansen- en podiumparcours Sound Track. We waren op alle locaties aanwezig om…
Nieuwe singles

Voorbeschouwing Sound Track - Selectierondes 21/09

Sound Track is het veelbesproken nieuwe muziekconcours waarvoor enorm veel handen in elkaar geslagen werden. Uit een ontplofte mailbox vol inzendingen werden…

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.