AlbumsRecensies

Strand of Oaks – Eraserland (★★★★½): Teruggevonden goesting

Timothy Showalter wasn’t feeling it anymore. Zo horen we het op “Weird Ways”, eerste nummer op Eraserland, het nieuwste en zesde album van Strand of Oaks. Showalter had het gehad met muziek maken. Gelukkig was er Carl Broemel, gitarist van My Morning Jacket, die Showalter een bericht stuurde om zijn hulp aan te bieden voor de plaat, en met hem volgden bandleden Bo Koster, Patrick Hallahan en Tom Blankenship. Nadat Strand of Oaks in 2015 nog het voorprogramma was van My Morning Jacket, zou Showalter nu een plaat opnemen met hen onder het label Dead Ocean. Het was de schop in zijn gat die hij nodig had voor een rechttoe rechtaan-album dat bruisbalbruist van rauwe rock & roll.

Na “Weird Ways” vlijt “Hyperspace Blues” zich Mark Lanegan-gewijs rauw en diep in ons gehoor. Ook “Moon Landing” neemt een stevige vaart, en knalt van gitaren naar een saxsolo op het einde. Met “Ruby” heeft hij naar eigen zeggen zijn meest vrolijke nummer ooit geschreven, wat voorzien werd van een videoclip met oude home movies van familie Showalter zelf. Het daarop volgende “Wild and Willing” contrasteert door het akoestische en ingetogen jasje dat het kreeg.

Titeltrack “Eraserland” doet glorieus en episch aan met goed aangedikte synths en strijkers, en afsluiter “Forever Chords” mag na een langzame opbouw machtig eindigen en laat ons met een voldaan gevoel achter. Het zet de kers op de taart op Strand of Oaks’ beste album tot nu toe, en Showalter omschrijft het zelf als het nummer dat hij beschouwt als ‘the rebirth of Strand of Oaks’. En inderdaad, het album klinkt ruimer, diverser en gevulder dan we van Strand of Oaks al gewend waren. We kussen de pollekes van Carl Broemel om Showalters motivatie en muzikale aanvulling te zijn met zijn kompanen.

Na Hard Love uit 2017 en opvolger Harder Love leek Strand of Oaks een modderig landweggetje ingeslagen waarin hij was vast geslibd. Nu bewijst Showalter wel degelijk op de rock & roll highway te cruisen in zesde versnelling. Goed geschakeld. Strand of Oaks is op weg naar nieuwe wegen, al een geluk dat hij de geplande afrit niet heeft genomen.

Op 26 mei komt Strand of Oaks naar Trix. Tickets kan je hier kopen.
Op 29 juni speelt hij in The Barn op Rock Werchter. Ook daar kan je nog tickets voor kopen.

Dit vind je misschien ook leuk:
FeaturesInterviewsUitgelicht

Interview Strand of Oaks: 'Mijn begrafenis moet een vuurwerkshow met ravemuziek zijn'

Strand of Oaks bracht op 1 oktober zijn achtste ontwapenende en eerlijke studioalbum In Heaven uit. Wij spraken met immer knuffelbare en…
AlbumsFeatured albumsRecensies

Strand of Oaks - In Heaven (★★★★): Hemels positivisme op z'n besmettelijkst

Wie de kast der indie darlings opentrekt, komt zonder al te lang te hoeven roefelen in een bovenste lade Timothy Showalter, ofte…
Nieuwe singlesOude Bekenden

Nieuwe single My Morning Jacket - "Love Love Love"

Het is nog geen maand geleden sinds My Morning Jacket terugkeerde door de grote poort, maar ze moeten ons natuurlijk blijven warm…

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.