Albums, Recensies

Fil Bo Riva – Beautiful Sadness (★★★★): Magistraal schot met perfecte pijl en boog

Beautiful Sadness is een prachtig album waarbij we zowel horen als zien dat Filippo Bonamici er heel hard aan heeft gewerkt. Tussen de dertien uitstekende catchy nummers op deze plaat staan enkele potentiële hits. Alles komt aan bod: van een intens traag nummer met een krachtige stem tot een verfrissende melodie. Inmiddels is het al drie jaar geleden dat hij zijn eerste ep If You’re Right, It’s Alright uitbracht. We horen toch vooruitgang van deze jongeman, al verliest hij zijn sterke ruige stem en dat vinden we ergens wel spijtig.

Fil Bo Riva is de band rond de 26 jarige Filippo Bonamici. Deze jonge singer-songwriter is geboren in Rome en opgegroeid in Dublin. In 2012 vertrok hij naar Berlijn waar hij zijn hart heeft verloren en ‘het vak’ leerde door op straat te spelen. Met zijn prachtige soul- en funkachtige stem werd hij al snel opgepikt door platenfirma PIAS en Milky Chance waarbij hij het voorprogramma mocht spelen op zijn Europese Tour door verschillende grote steden. Met Beautiful Sadness brengt hij zijn langverwachte debuutalbum (eindelijk) uit.

Het album begint erg traag met het intense “Sadness (Intro)”, waar Filippo meteen zijn erg krachtige stem laat horen die ons doet denken aan Tamino. Al vergeten we dit snel en komen onze dansbenen al tevoorschijn bij het horen van de volgende nummers; “Time Is Your Gun”, “Radio Fire” en “Go Rilla”. De liedjes brengen het sensationele naar voren dat we al een lange tijd niet meer hebben gehoord. Het strakke en opwekkende tempo vinden we ook terug en dat geeft ons kippenvel. Bonamici weet hoe hij zijn stem perfect moet verdelen om het aangenaam te maken tegenover zijn luisteraars.

De zachte en rustigere melodie komt ook naar voren (zowel bij “Baby Behave”, “Is It Love” als bij “L’over”) en weer verveelt Fil Bo Riva ons geen second. Het zorgt voor een goede sfeer en geeft een extra meerwaarde aan dit debuutalbum. De jonge Italiaanse Ier weet waar zijn sterke punten liggen en gebruikt deze ook. Dit toont hij ook in “Head Sonata (Love Control)” en in “Blindmaker” waar hij een frisse melodie achter laat en toch iets sneller tempo hanteert. De catchy invloeden zorgen er dan weer voor dat het nummer in onze gedachten blijft voort zweven.

“Different But One”. Het leukste, creatiefste, maar ook langste nummer op Beautiful Sadness (maar liefst 9 minuten en 16 seconden lang!) is een gouden parel die blijft schijnen al luisteren we het vijftien keer achter elkaar. Het begint erg traag met enkele leuke deuntjes en een prachtige stem. In stilte horen we de perfecte opbouw aankomen die het nummer naar een prachtig refrein doen leiden. De potentiële hit “Go Rilla” (dat we al eerder hebben besproken) komt ook aan bod en dat vinden we helemaal niet erg. Bonamici weet hoe hij de sterkte van het lied kan bewaren en past dit tot het magnifieke einde met enkele 70’s invloeden toe. Het album sluit af met “Beautiful (Outro)”, een toch wel raar einde. Al heeft het een speciale invloed, maar nog is het niet bepaald het mooiste van deze plaat.

Fil Bo Riva presenteert zijn debuutalbum Beautiful Sadness op een uitstekende wijze. Het bewijst wederom dat we hem in de toekomst in de gaten moeten houden. De 26-jarige singer-songwriter weet perfect hoe hij een album moet schrijven en vindt de magistrale en nodige invloeden die bepaalde nummers beter en aangenamer maken. Eén ding staat vast! Er zit zeker en vast potentie in Filippo Bonamici. We raden dan ook zeker en vast aan om hem live te bewonderen. Dit kan want hij stelt zijn debuutalbum voor op zondag 28 april in de “Trix” in Antwerpen.

FacebookInstagramWebsite

22 maart 2019

About Author

Robbe Van Hool


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Nieuwsbrief