Albums, Recensies

Deafkids – Metaprogramação (★★★★): Ongekende emotionele rollercoaster, deze keer met spiegel

We citeren (en dat geven we niet graag toe) Wikipedia: Een muziekgroep of een band is een groep muzikanten, gewoonlijk in de populaire of volksmuziek, die muzikale arrangementen speelt of improviseert. En sommige bands doen precies toch net iets meer, ook al valt dat moeilijk te definiëren. Zo is het met DEAFKIDS ook. Wat is dat eigenlijk? Of om nog een ander citaat boven te halen: “Wie zijn ze, wat doen ze, wat drijft hen?”

DEAFKIDS is een trio uit São Paulo, Brazilië dat nu acht jaar bestaat met zeven releases, twee Europese tours en veel tours door Brazilië op hun teller. Van die zeven releases, zijn er twee albums, één split met Mito de Caverna, één split met Timekiller en drie EP’s. Daar komt nu een derde album Metaprogramação bij. De muziek die ze maken is te beschrijven als hypnotiserend, chaos, organisch, klaagzangen, … in een mix van D-beat en percussie. Een scheutje scheurende gitaren zijn hun niet vreemd, maar een genre opplakken, blijkt een onmogelijke opgave.

Elke release van de band heeft al een andere kijk gegeven op de gemeenschappelijke factor van de hypnotiserende ritmes van D-beat. Tegenwoordig maakt DEAFKIDS overweldigende, door zintuigen aangedreven klaagzangen die een Braziliaanse afdruk dragen. Ze worden omschreven als het legitieme bastaardkind van de chaos tussen alle wereldbeelden, in een poging de intensiteit en de conflicterende aard van de mensheid in balans te brengen. En dat dekt de lading in grote delen. De reeds beschreven bijvoeglijke naamwoorden typeren bijna elke minuut op deze plaat. Na het beluisteren van deze plaat ben je er ook van overtuigd dat de wereld nodig is aan verbetering.

Je kan ook moeilijk van individuele nummers praten. Het album is een concept en elk nummer bevat een bepaalde emotie. Emoties die gewoon doorlopen en die onmogelijk te bevatten zijn per nummer. Er zit veel boosheid, maar tegelijk ook veel verdriet in. Dit album laat tevens zien dat die emoties mooi gevat kunnen worden en niet per definitie alleen moeten staan. De muziek is primitief en psychisch te noemen en wordt aangedreven door elektronische pulsen, in combinatie met vertraging en lawaai en waanzinnige ritmes die agressief klinken.

Dit album houdt je een spiegel voor en is een ervaring die enorm moeilijk te omschrijven valt. Deafkids zegt het zelf: ‘We worden misleid door onze zogenaamde individualiteit als een vorm van vrijheid. We zijn geprogrammeerd om te blijven leven als een model van de natuur. Nu is het een wereldwijd machtsspel waarin mensenlevens worden gereduceerd in termen die worden gemanipuleerd.’ Deze zinnen weerspiegelen perfect de muziek die ze maken. Als je Metaprogramação beluistert, dan kan je onmogelijk niet bevangen worden door het geheel. Elk zintuig wordt aangesproken en je wordt er volledig door bevangen.

Luister dit album eerst en vooral zeer goed en zorg dat je de details niet achterwege laat. Elke keer je dit beluistert ontdek je nieuwe elementen. Metaprogramação laat diepe sporen na, zonder dat je het zelf door hebt. Ongewild worden er gevoelige snaren geraakt bij elke luisteraar. Deze derde volledige release zal worden uitgegeven op Neurot Recordings en zal op 15 maart verschijnen. Ze komen op 11 en 12 april op Roadburn in Tilburg en op 29 april in Magasin 4 in Brussel. Als je betoverd wil geraken en gehypnotiseerd wil worden, dan sla je deze beurt best niet over.

Facebook

Ontdek nog meer muziek op onze Spotify.

15 maart 2019

About Author

Wouter Vandeweyer


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Nieuwsbrief