AlbumsRecensies

Amongster – A New Arrival (★★★½): Het licht in de melancholie

Het moet ergens in 2014 geweest zijn, dat de wegen van Thomas Oosterlinck en Max Colombie zich van elkaar scheidden. Na de split van hun band Oh Burgundy besloten ze elk hun eigen muzikaal pad te bewandelen. Een succes zo bleek, want Thomas Oosterlinck won met Amongster datzelfde jaar nog De Nieuwe Lichting. Die vliegende start leidde tot de uitstekende debuutplaat Trust Yourself To The Water, waarvan de singles “Bright Life” en “Butcher’s Boy” de massa wisten te bereiken. Een nieuwe muzikale injectie drong zich echter op en die kwam er in januari met de single “A New Arrival”. Een single die naast de kenmerkende melancholische sound ook hoop en licht weet uit te stralen. Na de babbel die we met Thomas hadden, leerden we de artiest en het verhaal achter zijn nieuwe plaat beter kennen. Onze indrukken van de plaat kan u hier alvast lezen.

Toen we “A New Arrival” voor het eerst op de radio hoorden, hadden we al snel door dat Amongster muziek maakt die moet rijpen. Geen flashy en opvallende popsongs, die hunkeren naar een top tien plaats in de Ultratop. Nee, het is muziek gemaakt voor de echte luisteraars, die kunnen genieten van de puurheid die muziek ons kan bieden. “Honesty” is nog een voorbeeld van zo’n nummer. De muzikaliteit is breed en na elke luisterbeurt lijk je wel een nieuw detail te ontdekken, dat in combinatie met de melancholie die in Thomas zijn stem schuil gaat, werkt meeslepend zonder dat we van onze sokken worden geblazen.

Amongster sleept ons gewillig mee in zijn verhaal en toont dat het ook hoopgevend uit de hoek kan komen. Niet dat pakweg “Feel The Most” of “Leaving Your Arms” ons doen dansen van geluk, maar dergelijke positiviteit blijkt een rode draad doorheen de plaat geworden. Iets dat we bij eerder werk van Amongster in veel mindere mate tegenkwamen. Thomas is iemand die nadenkt over het leven en die gedachten probeert hij dan ook in zijn nummers te verwerken. Zo reikt hij op “Leaving Your Arms” thema’s aan als dankbaarheid, respect en de appreciatie dat we tevreden mogen zijn met wat we hebben, maar ook eeuwenoude thema’s als vrije wil en de beperktheid van onze kennis schuwt hij niet. Allemaal vrij gewichtig en serieus zou je denken, maar het geheel valt best wel goed te verteren.

Het muzikale pallet dat Amongster ons op deze plaat schenkt, is breder dan ooit en dat zou maar eens de reden kunnen zijn waarom de plaat niet verveelt. Instrumenten als de mandoline of de charango zijn misschien verassende keuzes, maar ze hebben wel degelijk een meerwaarde. Ook blazers krijgen een nadrukkelijke plaats en dat zal live ongetwijfeld voor een extra dimensie zorgen. Nummers als “Slipstream”, “Waisters” en het sterke “Home” barsten van de muzikaliteit. Die laatst genoemde is zowat de exponent van A New Arrival, want het lijkt alles te bezitten wat Amongster aanvankelijk voor ogen had:  de dualiteit tussen donker en licht, somberheid en hoop. En dat in combinatie met een sterk muzikaal vakmanschap.

Vanaf het eerste nummer is de gekozen windrichting duidelijk en die blijft nagenoeg ongewijzigd doorheen de hele plaat. Het gevaar van de ééntonigheid loert dan ook om de hoek en dat doet onze aandacht bij momenten wat afdwalen. Als er één nummer is dat anders probeert te zijn op de plaat, dan zouden we “Be Someone” voorstellen. Muzikaal opnieuw boeiend en volledig in lijn met wat we al gehoord hebben, maar opvallen doet het met zijn verassend refrein. Erg meezingbaar en balancerend op het randje van de oorwurm.

A New Arrival is niet de plaat die ons omver doet blazen, maar dat spreekt niet tegen dat we er niet van konden genieten. De interesse groeide evenredig met het aantal luisterbeurten en dat heeft inderdaad wat tijd nodig. Wij konden er best wel van genieten, maar we kunnen ons inbeelden dat niet iedereen warm zal worden na die eerste keer. Wie zich toch durft te verdiepen in het werk zal ontdekken dat de plaat een boeiende instrumentale ontdekkingsreis met enige diepgang is. Een radiohit op de plaat zal je niet vinden, maar daar schreeuwt de plaat niet om. Geen echte uitschieters dus, maar geef A New Arrival zeker de kans om te rijpen. Je zal merken dat die investering geen verloren moeite is geweest.

Related posts
2021FeaturesInstagramUitgelicht

Het elftal van 2021 volgens de Belgische muziekindustrie

Om muziek tot bij jou te krijgen, zijn heel wat mensen nodig. Ook in België zijn heel wat enthousiastelingen dag in dag…
FeaturesInterviews

Interview Wanthanee: 'Ik ben altijd nummers blijven schrijven waar ik mij goed bij voel'

Het was vijf jaar wachten op de debuutplaat van Wanthanee, maar na de releases van de singles “Mid Day Dream”, “Tapei” en…
Nieuwe singlesOude Bekenden

Nieuwe single Milo Gore – "Midnight Club"

Na een pauze van twee maanden zijn de bandleden van Milo Gore helemaal terug met hun nieuwste single “Midnight Club”. Milo Gore…

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.