AlbumsRecensies

Vök – In The Dark (★★★½): ’t zit hem in de details

Vök is een IJslands duo dat electropop maakt sinds 2013. Nadat hun debuut twee jaar geleden uitkwam, is het nu tijd voor hun tweede wapenfeit. De algemene sound van In The Dark heeft iets gelukzaligs, ondanks wat de titel doet vermoeden. Vök omschrijft de plaat dan ook zelf als een verzameling trieste nummers die hun weg zoeken naar het geluk. In The Dark werd voor het grootste deel geschreven in Londen tijdens de gigantische hittegolf en naar eigen zeggen was het een aardige dosis ijskoffie, pizza en rosé die het duo mede in staat stelde om het geheel aan dansbare liedjes met een snuifje duisternis te maken.

Veel synths, dat is zowat de essentie van de sound van In The Dark, en het gevolg daarvan is een onvermijdelijke neiging tot dansen. Vök brengt electropop met oog voor detail, wat betekent dat ze geen platte pop afleveren, maar zorgen voor veel laagjes en kleine elementen die hun nummers afmaken. ’t Zit hem in de details bij de twee IJslanders! Vaak bouwen ze geleidelijk aan op tot heuse dansclimaxen, waardoor je helemaal meegesleurd wordt in de plezante sfeer die ze opwekken. Ook zorgen ze in elk nummer voor kleine breaks tussendoor. Die worden er telkens zomaar even tussengeflanst alsof het de normaalste zaak van de wereld is, terwijl dat een zalig detail is dat uiteindelijk heel veel bijdraagt aan de groove van hun nummers.

De duistere dimensie is hier en daar duidelijk aanwezig. Verwacht je wel aan een dansbaar mysterie, want dat catchy element zal het tweetal niet achterwege laten. Zo hebben “Erase You” en “Scarcity” iets mysterieus door het gebruik van ofwel scherpe ofwel uitgesponnen synths. Terwijl dringt er ook wat vrolijkheid in door, doordat ze zich al gauw niet meer kunnen bedwingen om er een bouncy baslijntje achter te steken en door bijvoorbeeld de verleidelijke manier waarop ‘I’d like to / erase you’ gezongen wordt in “Erase You”. Een geheimzinnige sound combineren met dansbaarheid, blijkbaar kan het. Echt donker wordt het op “Round Two”. Het nummer bestaat uit een overvloed aan speciale klanken die samen voor een donkere sfeer zorgen. Vök komt weer eens met iets nieuws uit de hoek en het is enorm meeslepend.

Af en toe klinkt het duo net iets te poppy. We hebben hun oog voor detail al bejubeld en dat we fan zijn van hun sound, is inmiddels wel duidelijk. Toch stellen songs als “Fantasia” en “No Direction” wat teleur. Die bevatten beide een goede basis, maar konden veel verder uitgewerkt worden. De nummers zijn niet slecht, maar ze staan wel in de schaduw van de kleppers die In The Dark bevat. “Night & Day” is op het pop-randje, maar toegegeven, we laten ons wel gaan op de schijf. Hit-potentieel genoeg, maar de andere nummers zijn steviger en vernieuwender.

Waar het album begint met het catchy “In The Dark”, maakt het tweetal de cirkel rond met albumafsluiter “Out Of The Dark”. Die laatste is wat ons betreft het beste nummer van de plaat. Net als op “Rooftop Views” gaat Vök een richting uit die we niet gewoon zijn en die ons doet verlangen naar meer. In beide songs barst een trage opbouw los in een climax met diepe bassen en experimentele synths. Geen zanglijnen, maar wel hier en daar perfect getimede backings. Wat een sound! Het duo klinkt optimaal wanneer ze buiten de lijntjes kleuren.

In The Dark is een leuk album. Vök klinkt heel catchy, en terwijl zitten de nummers steeds goed in elkaar. Vooral die vele kleine breaks die het dansgehalte nog verder doen stijgen, charmeren ons telkens weer. De vrolijke sound wordt uitgedaagd door mysterieuze toevoegingen of zelfs door enkele experimentele klanken. Dat alles weet meteen te overtuigen, het zijn enkel de meest poppy nummers die meer durf, power of details hadden mogen vertonen.

Op 26 maart speelt het IJslandse duo in Brugge.

Ontdek nog meer muziek op onze Spotify.

Related posts
Nieuwe singlesOude Bekenden

Nieuwe single Stealing Sheep - "Never Gonna Live Up"

De vorige plaat van Stealing Sheep was een uitstapje naar een andere wereld: de apocalyptische, absurde wildernis van de cultanimatiefilm La Planète…
AlbumsFeatured albumsRecensies

Confidence Man - TILT (★★): Slapen in de club

De meeste houseduetten zijn kort geleefd. Soms zit een producer wat rond te zooien in zijn studio, wanneer hij plots denkt: ‘Verdorie…
Nieuwe singlesOude Bekenden

Nieuwe single Flume - "Sirens" (feat. Caroline Polachek)

20 mei 2022. Dat is de datum waarop electropop-pionier Flume zijn nieuwste album Palaces op de wereld zal loslaten. Intussen liet de…

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.