LiveRecensies

Two Door Cinema Club @ Botanique: Routineus indiefeestje

© CPU – Bert Savels

Het is al van 2016 geleden dat de vrolijke Noord-Ieren van Two Door Cinema Club nieuwe muziek uitbrachten. Hoog tijd dus dat er eens wat nieuw van de band op ons wordt afgevuurd. De PIAS Nites, waarbij de band zijn eerste show van 2019 speelde (en ook één van de enige echte shows die zijn aangekondigd), leek ons dan ook de ideale gelegenheid om in première kennis te maken met hun nieuw materiaal.

Nog voor we de zaal van Botanique binnenwandelden, hadden we er goeie hoop in. Waarschuwingsbordjes waarop stond dat er niet gefilmd of gefotografeerd mocht worden; dit zou wel eens heel exclusief kunnen worden. In de realiteit was het dat helemaal niet. Two Door Cinema Club speelde gewoon de set waarmee ze afgelopen zomer op festivals stonden, zonder ook maar één nieuw nummer te laten horen. Wat we dan weer wel meekregen, was dat er een album zit aan te komen dit jaar. Toch iets om naar uit te kijken, maar nieuwe muziek, nee daar waren ze nog niet klaar voor.

Gelukkig bracht opener Tristan wel heel wat nieuwe muziek mee. Dat kan ook niet anders, want veel heeft ze zelf nog niet uitgebracht. Het project staat op de rand van doorbraak en mocht een halfuur bewijzen waarom dat zo is. Ze toonden ons de gelaagdheid van hun muziek aan de hand van loops en sterke opbouw in de songs, maar evengoed de betoverende stem van de frontvrouw zorgde ervoor dat we helemaal werden meegesleept in het verhaal van Tristan. Zweverige indie met een jazzy insteek dat niet helemaal toegankelijk is, maar toch ergens blijft intrigeren. Meer van dat alstublieft!

© CPU – Bert Savels

Two Door Cinema Club kwam niet naar de Botanique om te experimenteren. Nee, ze moesten en zouden hier een gigantisch feestje neerzetten. Frontman Alex Trimble heeft ondertussen geen Venetiaans blonde lokken meer, maar een volledig ‘broske’. Het was even wennen, maar eens we mee waren, zagen we dat de man duidelijk heel enthousiast was om nog eens te kunnen optreden. Ook de andere bandleden waren fris en monter en dat gaf deze energieke set de extra punch dat het nodig had.

Al van bij het begin zat de hele zaal te springen, en dat duurde eigenlijk een uur aan stuk. De groep had er zin in en speelde dan ook de ene hit na de andere. Vooral in het begin kwam het als een stortvlaag op ons af. We waren al helemaal doorweekt, en toen was de set nog maar vier nummers ver. “Are We Ready” vroeg de band ons? Het antwoord moest wel duidelijk geweest zijn toen er een kleine moshpit ontstond.

© CPU – Bert Savels

Visueel had Two Door Cinema Club ook totaal geen grote productie mee. ‘Back to basics’ en gewoon vrolijke liedjes spelen. Het werkte wel, want de aandacht lag nu niet op de lichtshow, maar wel op de bandleden. De frontman strak in het pak, de energieke drummer of de gecharmeerde bassist. Iedere lid had wel zijn eigen typerend kenmerk. Net dat was de charme van de band in de Botanique. Vorige keer speelden ze nog in de grote zaal van de Ancienne Belgique, maar in een kleinere zaal is zo’n muziek nog iets intenser.

“Cigarettes In The Theatre” bijvoorbeeld begon heel chaotisch en dreigend, maar eens de basisriff werd bovengehaald bewoog iedereen alsof zijn leven ervan af hing. Er was vandaag dan wel een klimaatmars aan de gang, maar het publiek in de Botanique liet de temperatuur als maar meer stijgen. Het kwik steeg hier gelukkig maar voor een groot uurtje, anders zaten we met een groot probleem. Het werd net geen zweterige boel, iedereen amuseerde zich wel zich kapot. En dat was ook de essentie van deze set: amusement, plezier en genieten.

© CPU – Bert Savels

Je merkte dan ook aan de band dat ze weinig moeite hoefden te doen om hun songs tot een goed en boeiend einde te brengen. Hier en daar een extraatje om op te zwepen, maar over het algemeen toch vooral droog afgehaspeld. Het moet zijn dat de band geen risico’s durfde te nemen om wat nieuws te spelen. Jammer, want het is een gemiste kans om voor zo’n klein publiek voor het eerst nieuwe muziek te spelen. Desalniettemin werden de fans verwend en werd het een heel routineuze set waarbij alle hits werden gespeeld en het publiek zich volledig kon uitleven. Volgende keer dat ze bij ons passeren, willen we nieuwe muziek horen, kunnen we dat afspreken?

Die volgende passage volgt al deze zomer met een optreden op de zaterdag van Rock Werchter 2019!

Fan van de foto’s? Nog meer foto’s van de show zijn op onze Instagram te vinden. Allen daarheen!

Setlist:

Undercover Martyn
I Can Talk
This Is The Life
Are We Ready? (Wreck)
What You Know
Next Year
Do You Want It All
Bad Decisions
Changing Of Seasons
Cigarettes In The Theatre
Sleep Alone
Lavender
Come Back Home
Eat That Up, It’s Good For You
Something Good Can Work
Sun

 

3392 posts

About author
Ook bekend als "Den Beir", oprichter van de site, leidt alles in goeie banen en schrijft ook wel eens iets.
Articles
Related posts
InstagramLiveRecensies

The Chats @ Botanique (Orangerie): Hondsdolle furiositeit

De show van The Chats in Botanique leek eentje die nooit zou gebeuren. Toch kwam het er op 28 juni 2022 eindelijk…
InstagramLiveRecensies

Remi Wolf @ Botanique (Rotonde): Frivole spring-in-'t-veld

Haar jeugdjaren bracht ze nog al skiënd door, maar intussen is Remi Wolf een van de meest spraakmakende nieuwe popsterren van haar…
InstagramLiveRecensies

Tigers Jaw @ Botanique (Orangerie): Dynamiek en stabiliteit hand in hand

Tigers Jaw sprong in 2005 een tikje laat mee op de emorocktrein, maar zorgt er sindsdien wel voor dat de liefhebbers van…

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.