AlbumsRecensies

The Delines – The Imperial (★★★★½): Pareltje vol empathie en levenswijze americana

The Delines: een zalige band. Na het weergaloze, van retro countrysoul voldane Colfax Avenue (2014) en uitlopertje The Scenic Sessions (2015) ligt er eindelijk nieuw werk van hen in de winkels. De groep rond vocaliste Amy Boone (terug aangesterkt na het langzame en moeilijke herstel van een auto-ongeval in thuisstad Austin) staat er weer. Maar goed ook, want het is als muziekliefhebber ontzettend moeilijk om niet midscheeps geraakt te worden door de enorme weelde aan warm en zacht gloeiend songmateriaal.

Wat The Delines zo geweldig maakt, is de groep. Hun allereerste en belangrijkste bestaansrecht is hun vriendschap. Dat maakt dat de songs bijzonder losjes en spontaan klinken, zonder ook maar aan enig effect in te boeten. Stuwende kracht is songschrijver Willy Vlautin (o.a. Richmond Fontaine,..). Die profileert zich de laatste jaren steeds vaker als auteur (neem er zijn recente, van een soundtrack door Richmond Fontaine voorziene ‘Don’t Skip Out On Me’ nog eens bij), maar blijft gelukkig ook verder schaven aan nieuw songmateriaal. Zodoende presenteert The Delines ons op het door John Morgan Askew geproduceerde ‘The Imperial’ tien nieuwe liedjes die gezongen worden door frontvrouw Amy Boone (The Damnations,..). Het is haar gerijpte stem die deze set songs echt draagt. Vijf songs op plaatkant A, vijf op plaatkant B. Evenwichtig en gedoseerd.

Kenmerkend is hoe The Delines blijft grossieren in songs die je het liefst van al op een glorieuze jukebox zou willen zetten. Zo eentje aan de kant van de weg. Bij een van die talloze, halfverlaten motels op een van de vele eenzame snelwegen in de US of A. Die op weemoed en nostalgie terende vibe hangt heel erg rond dit album, hetgeen deels ook tot uiting komt in de hartverwarmende eenvoud van het artwork.

Zoals steeds gaat het bij The Delines over gewone mensen. Mensen zoals u en ons, maar ook die mensen aan de zijkant van de samenleving, zij die in de marges van het bestaan vrijwel steevast opgezocht worden door kleine of grotere ongelukken. De songs zijn schetsen uit het leven, maar worden aangelengd met een flinterdun laagje fictie (vb. de namen van de protagonisten in Vlautins’ sterk verhalende songs).

Zo is er de voorzichtig openbrekende opener “Cheer Up Charly”. Waarachtig doorleefd sentiment, tot leven gewekt door een band die veel meer doet dan enkel de achtergrond bij Boone’s stem inkleuren. Of neem de al te fraaie titeltrack waar de lyrische stijl vaag herinnert aan die van Dylan (‘Holly The Hustle got beat up / by a man in El Paso she misjudged’) en de muziek een waarlijk memorabele melodie herbergt.

Luister naar de gebroken, door het leven beproefde stemmen in het sobere, met blazerspartijen verrijkte “Where Are You Sonny”. Hoor hoe de armoede en de hopeloze eenzaamheid diepe wonden slaat. Merk ook op hoe de groep op plaatkant A via “Let’s Be Us Again” toewerkt naar het desolate, minimal landschap van “Roll Back My Life”, om vervolgens over te schakelen naar het net iets opgewektere “Eddie & Polly”die kant B inluidt. Echt wondermooi, al gaat het om een koppel dat troebele tijden tracht te overwinnen.

Leg je oor te luister bij de zoete, maar bovenal erg rijke geluidswereld van The Delines, een band die als geen ander de hoop en dromen van een gebroken generatie (“The Old Haunted Place”) en dito relaties (“He Don’t Burn For Me”) weet te verklanken. Dat doet de band onder meer met spaarzame tikjes pedalsteel (Tucker Jackson), rustiek en vintage gitaarwerk (Vlautin) en een wonderlijke stem (Boone) die nog lang echoot nadat het ‘The Imperial’ album – een uitstekende opvolger voor ‘Colfax’ – zonet een zoveelste rondje draaide. Een prachtalbum met een mix van subtiele folk, vintage countrysoul en nachtelijke americana op mensenmaat. Een klein meesterwerk vol detail en nuance dat met elke luisterbeurt nog wat groeit.

Op vrijdag 26 april speelt de band in Bar Vital in Veltem bij Leuven. Meer info hier. En op 8 mei kan je de band aan het werk zien in De Zwerver.

Ontdek nog meer muziek op onze Spotify.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.