Live, Recensies

Tsar B @ Het Depot: Een krachtige tsarina op haar best

Gisteren sloot Tsar B de tour in het kader van haar debuutalbum af in het Leuvense Depot. Na uitmuntende shows in de AB en de Studio waren de verwachtingen gisteren bijzonder hoog: Tsar B heeft nog nooit teleurgesteld en geeft altijd het beste van zichzelf. The Games I Played, dat eerder in oktober uitkwam, wist ons enorm te bekoren. Zozeer zelfs dat het een plaatsje verdiende in de top 20 beste Belgische albums van 2018. We spraken nagenoeg van ‘perfectie’ en dat doen we toch niet al te snel. Ook gisteren weer wist de artieste ons omver te blazen, ondanks de magere opkomst: Tsar B weet zichzelf telkens opnieuw heruit te vinden én dat in het begin van haar carrière. De verwachting dat ze dezelfde set zou spelen als in april bleek ongegrond te zijn: zelfs de spiksplinternieuwe nummers werden in een furieus en overweldigend jasje gestoken.

© CPU – Jan Van Hecke

Het voorprogramma werd verzorgd door MEDS, een nieuwe veelbelovende r&b-artieste. De grote groep fans en bekenden zorgden voor een enthousiast onthaal. Ook ons wist MEDS te overtuigen met haar goede set, ondanks dat we maar één enkel nummer kenden. De krachtige stem van de zangeres deed ons op bepaalde momenten denken aan Amy Winehouse, maar dan in een r&b-versie. We denken alleszins dat MEDS het wel eens ver zou kunnen schoppen in het Belgische muzieklandschap en hopen de nummers die we gisteren hoorden snel opnieuw te kunnen beluisteren online.

Nu terug naar Tsar B. Justine Bourgeus bespeelde het publiek onmiddellijk met een Oosterse vioolbezwering. Ze wist hiermee zeker de aandacht te trekken. Het publiek wilde meer. De mysterieuze snaargeluiden liepen vlot over in de bekend-in-de orenklinkende bassen van hitsingle “Escalate”. De Tsarina kan zich een opener als deze permitteren, aangezien elk nummer van de nieuwe plaat een single op zich zou kunnen zijn. De temperaturen stegen meteen, niet voor niets dat erotische dansers verlekkerd zijn op B’s muziek. Heupen wiegden zwoel heen en weer, alsof we werden betoverd door Isis, de Egyptische godin van de liefde en de vruchtbaarheid. Achtereenvolgens passeerden “Alibi” en “Syzgy”, onze persoonlijke favorieten van The Games I Played. Tsar B zou een andere set spelen dan in de Studio een paar weken geleden, dat was duidelijk. Vooral de dreigende bassen en bliksemende synths werden uitgespeeld. Toch leek de artieste wat meer ingetogen te zijn dan voorgaande optredens, misschien wel omdat ze in een intiemere setting stond. “Silver Lion” en “Rattlesnake” lieten ons nog meer dansen, we konden niet meer stoppen.

© CPU – Jan Van Hecke

Het publiek, dat duidelijk fans van het eerste uur waren, durfde wel eens af en toe een woordje uit te wisselen in deze eerste passages. Hierna zouden ze enkel nog met open mond naar het podium staren. Wie al meerdere concerten van de artieste had gezien, kende natuurlijk ook al de liveversies van haar singles. Althans, dat dachten wij. Na het bijzonder breekbare en prachtig gezongen “Velvet Green”, startte Tsar B de tweede, meer experimentele helft van haar optreden. Oudere parels “Myth” en “Swim” werden op een vernieuwende, meer ingetogen, manier gebracht om te ontvlammen tot hyperkrachtige electro. Onheilspellende Oriëntaalse klanken ontsproten langs alle kanten van het podium, we waren enorm benieuwd wat nog zou volgen. “Brazil” en “Flesh & Bones”, werden in dezelfde mate uitgewerkt. Naar het einde van de nummers toe hoorden we zulke nieuwe toevoegingen die wisten de attentie van het publiek er stevig bij te houden. Dat Tsar B sensuele, erotische muziek maakt, is geen geheim meer. Wat doe je dan het beste als mensen uit alle hoeken van de wereld graag de liefde bedrijven op je muziek? Gepersonaliseerde condooms uitdelen natuurlijk!

© CPU – Jan Van Hecke

We waren overdonderd, wederom (én niet alleen van de leuke gadgets die we net hadden gekregen). Elke keer als we Tsar B zien, weet ze ons opnieuw volledig in te nemen. De bijzonder getalenteerde Justine Bourgeus creëert elke keer grotere verwachtingen, zou hier ooit een einde aan komen? Telkens opnieuw denken we dat ze haar culminatiepunt heeft bereikt, onterecht. Na de bis hoorden we nog het melancholische nummer “Untitled” dat bijzonder ingetogen werd gebracht. Slechts enkel met haar celliste en haar eigen loepzuivere stem wist ze ons het volledige zwijgen op te leggen. Natuurlijk volgde hierna nog “Golddigger” waarop Tsar B opeens van het podium sprong om tussen het publiek te komen staan. Samen dansten we op de sensuele beats van dit nummer, om vervolgens afscheid te nemen. Helaas.

© CPU – Jan Van Hecke

Tsar B sloot haar concertreeks met glans af. Het publiek keerde tevreden naar huis na de ingewilligde verwachtingen. Opnieuw wist ze haar uitmuntende livereputatie alle eer aan te doen: van begin tot einde hebben we ons geen seconde verveeld. Nu is het waarschijnlijk wachten tot de festivalzomer, zoals ze zelf op haar instagram aangaf.

Setlist:

Escalate
Alibi
Syzgy
Silver Lion
Rattlesnake
Velvet Green
Myth
Swim
Brazil
Flesh & Bones

Bis:

Untitled
Golddigger

21 december 2018

About Author

Ann-Frédérique Lorquet


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Nieuwsbrief