LiveOude BekendenRecensies

As I Lay Dying @ Zappa: Beuken met de beste wil van de wereld


Gisterenavond in Zappa was koning metal van de partij. Tattoos, wilde haardossen en bandshirts overal waar je keek, want As I Lay Dying was uit San Diego afgezakt naar Antwerpen met in hun kielzog Bleed From Within en ERRA. Veel gebeuk, getrek en gesleur voerden de avond aan, die regelmatig toch wat chaotisch en rommelig klonk.

As I Lay Dying kwam in 2014 abrupt tot een einde toen zanger Tim Lambesis werd opgesloten wegens het proberen inhuren van een huurmoordenaar om zijn vrouw om het leven te brengen. Eerder dit jaar kwam de band terug samen en bracht het voor het eerst in zes jaar tijd nog eens nieuw materiaal uit. De reünie kreeg heel wat kritiek in de muziekwereld, onder andere van Jamey Jasta (Hatebreed). Desondanks trok de band er toch op uit om hun fans te groeten.

Eerste band op de affiche was het Schotse Bleed From Within. De bandleden, voorzien van een heerlijk accent, hadden er zin in, maar de techniek speelde parten. Niet alles klonk even goed op elkaar afgestemd en daardoor leek het een rommelboeltje. Naarmate de set vorderde, leken de grootste problemen van de baan. Hierdoor kwam afsluiter “Alive” toch nog volledig tot z’n recht.

Vanaf de eerste noten van ERRA was het al duidelijk dat er gewerkt was aan de geluidskwaliteit. Een goed begin dus, maar al snel werd duidelijk dat weinigen aanwezig in de zaal de band echt goed kenden. Weinig respons en veel stilstaande mensen was dus het resultaat. Het aankondigen van elk nummer bracht dan ook weinig bij. Eerlijk is eerlijk: ze klonken behoorlijk goed en zuiver, maar echt noemenswaardige hits hadden ze niet. Jammere keuze.

Na een pauze van een halfuur was het de beurt aan de hoofdact van de avond: As I Lay Dying. Zanger Lambesis heeft een baardje laten staan en zag er na zoveel jaren nog indrukwekkender uit dan tervoren. Met bovenarmen waar de bovenbenen van Christiano Ronaldo jaloers op zijn maande hij het publiek aan tot beweging, en zo geschiedde. “An Ocean Between Us” zorgde voor een eerste meezing moment. Zowat alle nummers zijn voorzien van een clean gezongen refrein, dus daar was wel ruimte voor.

Het geluid zat gelukkig ook wel weer goed, maar liet het af en toe toch weer afweten. Lambesis kondigde aan dat er een snel nummer aankwam en dat de circlepit alvast mocht beginnen draaien. Gehinderd door twee palen in het midden van de zaal liepen de mensen rondjes op de tonen van “Within Destruction”. Snel en snedig was het zeker, maar het klonk muziek terug chaotisch. Een eerste crowdsurfer van de avond verscheen wel op het toneel. Niet veel later zorgde “The Sound Of Truth” voor een eerste hoogtepunt. Gelukkig kende ook hiervan iedereen het refrein, want de clean vocals van bassist Josh Gilbert hadden gerust wat harder mogen staan.

De breakdown tijdens “Anodyne Sea” leek voor slachtoffers te gaan zorgen in de volledig volgepakte zaal, maar de schade bleef gelukkig beperkt. “The Darkest Nights” en “My Own Grave” brachten de sentimentele kant in Lambesis naar boven, want dat waren respectievelijk het nummer dat hem door een donkere periode hielp en het nummer dat de band weer bij elkaar bracht. De laatste vier songs, voorzien van een verplichte pauze, waren anthems voor de fans van het eerste uur. Onder andere “Forever” en “94 Hours” deden de fans mijmerend terugdenken aan vervlogen tijden. Tijdens afsluiter “Confined” werden alle registers nog eens opengetrokken.

As I Lay Dying is terug van weggeweest en dat mag geweten worden. Ondanks de technische moeilijkheden pikten de Amerikanen de draad weer op als vanouds, met het betere beukwerk. Zij deden dat met verve, maar de keuze van voorprogramma’s kon wel beter. In de discussie van Jamey Jasta zullen we ons niet moeien. Iedereen verdient een tweede kans zeker?

Setlist:
Meaning In Tragedy
An Ocean Between Us
Through Struggle
Within Destruction
Forsaken
The Sound Of Truth
Condemned
Anodyne Sea
The Darkest Nights
A Greater Foundation
My Own Grave
Forever

Nothing Left
94 Hours
Confined

We site / Facebook /
Twitter / Instagram

Related posts
AlbumsRecensies

Stick To Your Guns - Spectre (★★★★): Hier met die guillotine

Stick To Your Guns is een vaste waarde in het hardcoremilieu. Al in 2004 begonnen de jongens uit Orange County, California stevige…
Nieuwe singlesOude Bekenden

Nieuwe single Parkway Drive – “The Greatest Fear”

Parkway Drive is, naast AC/DC, het succesvolste metalexportproduct uit Australië. Door hun indrukwekkende toewijding schopten de heren het tot de headlinepositie in…
Nieuwe singlesOude Bekenden

Nieuwe single Bury Tomorrow – “LIFE (Paradise Denied)”

Al sinds 2006 zijn de heren van Bury Tomorrow een van de meest ambitieuze metalcorebands in het genre. Met tweejaarlijkse albumreleases en…

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.