Live, Recensies

Skepta @ AB (Ancienne Belgique): Hard, harder, hardst

© CPU – Kamilia Sain

Ongetwijfeld is Skepta “the king of grime”, dat bevestigde hij gisteren in een uitverkochte AB waar hij een waanzinnige show neerzette. Grime ontstond rond de jaren ’90 in de Oost-Londense clubs. Het is een genre dat agressie en onvrede over het systeem uit en zich letterlijk naar de oppervlakte schreeuwt om hun frustratie te uiten. Hij noemt zichzelf eerder een activist dan een rapper. Na zijn befaamde album Konnichiwa  dat in 2016 uitkwam, heeft hij geen nieuw album meer uitgebracht, maar wel enkele nummers. Afgelopen zomer stond hij nog op Les Ardentes.

Al bij het binnenkomen, dreunden de agressieve beats en diepe bassen doorheen het gebouw. Terwijl de zaal langzaam volliep konden we ons opwarmen met Lancey Fox, LD en Frisco. Met hun ontembare energie wisten ze perfect hoe ze het publiek naar hun hand moesten zetten.

Opgewarmd en wel, nu is het wachten op dé man van de avond. De zaal is ondertussen al volgelopen en de spanning is te snijden. Dat hij niet gekomen is om geleidelijk op te bouwen, is duidelijk met de virale hit “Praise the Lord” ft A$AP Rocky. Daarmee opende hij zijn show, wat een goed idee was om het publiek al direct mee te krijgen. Bij de eerste beats ging de zaal al helemaal uit zijn bol.

© CPU – Kamilia Sain

De pittige teksten vloeiden uit zijn mond alsof het niets was terwijl het publiek bijspringt waar het kon. Lyrics spitten kan hij dus als de beste. Terwijl het buiten ijskoud was, bleef de temperatuur binnen maar stijgen. Tussendoor flanste hij er ook wat mopjes in elkaar zoals dat hij onze fitnesscoach was. En dat hadden we geweten. Stilstaan was geen optie.

‘It ain’t safe for the block not even for the cops’ schreeuwde het publiek Skepta na. Zelfs nadat het nummer afgelopen was, zong het publiek het nog eens in a capella na.  “It Ain’t Safe” is een van de sterkere nummers van zijn met de Britse Mercury Prize bekroonde album Konnichiwa. De grauwe beats dragen de raps van Skepta. Naast zijn krachtige stem, zit er ook wat soul in. Dit merkte je vooral bij het lied “Bad Engery (Stay FarAway)”, een collab met Wizkid, die je in een relaxte sfeer bracht. Perfect om tot adem te komen. Het onderscheidt zich ook sterk van zijn andere nummers. Naast zijn muzikale agressiviteit heeft hij een charmante podiumpersoonlijkheid, dit is wat Skepta zo geliefd maakt.

Op een gegeven moment riep hij op naar zijn one day fans. Je zag dat hij het hoog in het vaandel nam dat iedereen nummer zoals “Ace Hood Flow” vlot kon mee rappen. Voor het lied “What’s Going On” bracht hij Shorty mee op het podium. Hier vulden ze elkaar mooi aan en merkte je dat de chemie wel goed zat tussen hun.

© CPU – Kamilia Sain

Afsluiten deed hij met één van zijn nieuwste singles “Pure Water”. Met zijn diepe bas en eerlijke, maar scherpe lyrics weet hij te verrassen. Hij nam dus geen bekend nummer als afsluiter, wat opvallend is. Als voorlaatste nummer nam hij “Shutdown”, dit was eerder een logisch slotnummer geweest. Zo konden we voor een laatste keer losgaan, wat met zijn nieuwe single niet het geval was. Op het einde keerden de mensen bezweet en uitgeput terug naar huis, maar zeker wel voldaan.

De AB werd voor een avond omgetoverd tot een underground tempel, waar alle remmen losgegooid werden. De snelle deuntjes en scherpe raps zorgden ervoor dat het publiek van voor tot achter mee stond te rappen en springen, en waar er spontaan moshpits begonnen te ontstaan. We vonden het zeker een geslaagd concert. Hij stond met puurheid op het podium, waardoor het publiek direct mee was in zijn verhaal. Nu enkel nog hopen dat zijn nieuwe album niet meer lang op zich laat wachten.

Setlist:

Praise the Lord (Da Shine) (A$AP Rocky cover)
That’s Not Me
Hypocrisy
Ace Hood Flow
Catfish
Lyrics
Bad Energy
Crime Riddim
Neighbourhood Watch (with LD)
It Ain’t Safe
Man
Let That Go (with Shorty)
What’s Going On (Shorty cover) (with Shorty)
Detox (with Frisco)
Grime Freestyle
No Security
Shutdown
Pure Water

3 december 2018

About Author

Josephine Labarhi


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Newsletter