Live, Recensies

Skegss @ Charlatan: Surfen op een onstuimige massa

Het leven in Australië kunnen we als redelijk relax omschrijven. Zeker als we de recente golf aan bands uit het land bekijken. Er zijn de psychedelische bands die houden van trippen en je hebt de ‘het leven lacht ons toe’-bands waarin niets moet en alles kan. Bij die bands hoort ook Skegss, ze surfen een beetje op hetzelfde succes als Dune Rats in eigen land, maar in Europa zijn ze nog niet zo bekend. Toch mocht Democrazy het bordje uitverkocht bovenhalen voor hun show in de Charlatan, en we begrijpen maar al te goed waarom er zoveel geïnteresseerden zich op een zondagavond volledig los lieten gaan.

Voor we het fenomeen dat zich Skegss noemt mochten aanschouwen, mochten de landgenoten van Dumb Punts al wat opwarmen. En dat mag je gerust letterlijk nemen. De zaal was namelijk al heel goed gevuld en van bij het begin deed het publiek mee met de stevige punk van de andere kant van de wereld. Erg vernieuwend klonken ze nu wel niet, en soms misten we ook wat meer intensiteit, maar qua opener voor Skegss kon het zeker wel tellen. Er ontstonden al bescheiden moshpits en het was al meteen duidelijk dat het publiek klaar was voor later. De beste nummers van Dumb Punts waren degene die heel strak gebracht werden met een gevoel voor melodie, het waren er niet veel, maar je merkte wel dat het publiek hier het uitbundigste op reageerde.

View this post on Instagram

Wild concert van @skegss in @cafecharlatan

A post shared by Niels Bruwier (@nielsbruwier) on

Uitbundig bij Dumb Punts bleek bij Skegss slechts een understatement te zijn. We hoorden heus gebrul toen de band het podium betrad, nog nooit hoorden we zoveel enthousiasme in de Charlatan voor een buitenlandse band. Zou het liggen aan het feit dat er ook heel wat Aussies in de zaal te vinden waren? Het zal ons vooral worst wezen, want hierdoor zat de sfeer er van bij het begin dik in. Ze hadden ook goed door dat strak beginnen wel een goed plan zou kunnen zijn, en zo veranderde de zaal bij “Smogged Out” in één gigantische moshpit waarin springende mensen heel gelukkig waren.

En zo had Skegss het vuur aan de lont gestoken, en moesten ze enkel nog maar voor ontploffingen zorgen. We konden ze niet op één hand tellen, maar het was zeker zo dat Skegss de Charlatan voor één uur in een kolkende massa veranderde. Er waren massaal veel crowdsurfers, er vlogen t-shirts in het rond en zelfs schoenen waren niet veilig voor de uitbundige toeschouwers. Zelfs het podium verschoof zich naar achter, een fenomeen waar zelfs de band eens goed mee moest lachen.

View this post on Instagram

Sick! @skegss

A post shared by Marijn Van Damme (@_schaapie_) on

Het toont alvast aan dat de band naast goeie songs ook een sterke fanbase heeft. Bijna ieder nummer van de nieuwe plaat, die sinds 7 september uit is, werd uitbundig meegezongen. Het recept van een Skegss song is dan ook niet zo ingewikkeld. Je hebt een simpele baslijn en een drummer die een strak tempo houdt en dan zet de gitarist het fuzzpedaal open en ramt hij eens goed door. Maar bij Skegss is het nooit super stevig, nee het is luchtig en heeft meer een zomerse vibe. De lyrics van de band gaan dan ook meestal over het ‘chille’ leven met onder meer songs over weed, skateboarden en natuurlijk bier.

Dat bier vloog weeldig in het rond, wat natuurlijk een verspilling is, maar wel aantoont hoe belangrijk dit is bij dit soort muziek. Met een pintje in de hand kan je natuurlijk veel meer plezier beleven. Je moet jezelf vooral niet te serieus nemen. Hoewel de zanger vooral in het begin nogal stoïcijns op het podium stond, maakte de bassist dit volledig goed door heel enthousiast op dat podium te staan. Zo ging hij ook eens in de backstage spelen, en nam hij voor twee nummers ook zelf de vocals op zich. Vooral bij “New York California” was dit een uitstekend plan. Het publiek ging uit zijn dak, voor de zoveelste keer, en dus was het kot alweer te klein.

Skegss had ook wat ruimte voor wat rust, maar het waren toch vooral de strakke songs met een aanstekelijk refrein die het hardste binnenkwamen. Na net geen uur gaven ze het voor bekeken, en dat lijkt ons ook het beste. Met nummers die om en bij de twee minuten duren, weten ze altijd compact maar strak uit de hoek te komen. Hierdoor weet je een publiek dan ook heel snel mee te krijgen en het publiek in de Charlatan was duidelijk gekomen om de week heel goed af te sluiten. De zaal eindigde met een doorweekte vloer en oververhit verliet iedereen de zaal. Maar ze hadden wel weer een surf punk concert gezien zonder nonsense en met heel veel plezier, zo hoort het uiteindelijk.

Setlist:

Smogged Out
Stop
Infinity
Paradise
My Own Mess
L.S.D.
Couch Party
Harry Mac
Midnight Eyes
Transaction Fee
Got On My Skateboard
Margarita
Road Trip
New York California
My Mind
Spring Has Sprung
Up In The Clouds

3 december 2018

About Author

Niels Bruwier Ook bekend als "Den Beir", oprichter van de site, leidt alles in goeie banen en schrijft ook wel eens iets.


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Newsletter