LiveRecensies

NTREK @ De Kreun: Fris gelik een pakske mentos


Van Dansende Beren was nog geen sprake toen NTREK zich de laatste keer wist te roeren in het muzieklandschap. Uit hun debuutplaat Mjir Dan Nen Track onthouden we vooral de uitstekende single “R.S.L.”. De felgesmaakte ode aan hun hometown Roeselare speelt trouwens nog regelmatig door onze boxen. Maar goed, zes jaar zonder NTREK is lang en eerlijk gezegd hadden we de hoop op nieuw werk wat opgegeven. Het was dan ook een behoorlijke verassing toen NTREK ergens in september hun eerste single “Nieuwe Wind” voorstelde. Een toepasselijke songtitel, die als voorbode diende voor hun nieuwe plaat Calping. Een dag na de officiële release van de plaat, was het voor NTREK tijd om te tonen dat ze hun kunsten nog niet verleerd hebben.

De Kreun is aardig volgelopen, wanneer Mr. Brown zich achter zijn decks plaatst. Hij wordt vergezeld door NTREK’s nieuwe lid JTOTHEC, die al jaren de vaandeldrager is van de Belgische soul- en funkscene. NTREK was om die reden haast verplicht om zijn set te beginnen met “Nieuwe Wind”. Toepasselijker kan het toch niet worden? Niet veel later betraden ook rappers Dieter Meeuws en Roeland Horré het podium. Die worden verwelkomd alsof ze een thuismatch speelden. Zichtbaar genietend bedient het duo ons vanaf het begin van een woordenvloed die nooit meer te stoppen viel. “Makt lawaait met oes” galmde er door de micro, waarna het publiek zonder aarzelen gepast reageerde. NTREK had vanavond niet veel nodig om De Kreun in te palmen en dat had het geheel aan zichzelf te danken, want na jaren stilte leken de slapende honden eindelijk terug wakker te zijn geworden.

NTREK is na al die jaren merkelijk geëvolueerd in hun ambacht, waardoor ze nu krachtiger en overtuigender aanvoelen dan ooit. De toevoeging van JTOTHEC zal daar zeker voor iets tussen zitten. De samenwerking voelt niet alleen muzikaal goed aan, maar ook op het podium vind hij zijn plek op een natuurlijke manier. Door zijn toevoeging bezit NTREK nu ook een hoog soul- en funkgehalte en dat biedt het publiek rustmomenten, nadat Dieter en Roeland ons maar bleven bekogelen met volzinnen. Op nummers als “Veel” en “Jin” is zijn invloed duidelijk te merken en dat mag een meerwaarde genoemd worden. Als nieuw lid fungeert hij niet zozeer op de achtergrond, maar hij zet zich op een bepaald moment gewoon voor het publiek. Met “zet” bedoelen we het West-Vlaams werkwoord zitten. Zittend op een stoel reflecteert hij voor een afgeladen zaal.

De sfeer zat er vanaf het begin goed in en dat ging zo door tot op het einde. Kwam dat nu doordat NTREK een thuismatch speelde of omdat ze zo strak waren in De Kreun? Wie zal het zeggen? Ongetwijfeld een combinatie van de twee zeker. Nummers uit de oude doos waren schaars, maar nummers als “Jaknikker” en “R.S.L.” deden het publiek terugdenken aan die tijd waarin de zorgen net iets minder groot waren. Twee absolute hoogtepunten, die zonder veel moeite werden meegezongen tot aan het einde.

“Brihang zal wel meedoen zeker?”, dat hoorden we vooraf een paar keer rondgaan in de zaal. We hadden ook niet anders verwacht, want Brihang is op Calping tweemaal te genieten op de nummers “Felip” en “Gevoelswaarde”. Vooral die eerste deed het live erg goed. “Felip” heeft een groot hitpotentieel, met een aanstekelijk refrein die de zaal meermaals rondging. Eén ding is zeker en dat is dat het viertal met Calping een gebalanceerde plaat heeft geschreven, die live eigenlijk nooit tegensteekt. Enkel het poëtische  “Wandeling #6” haalt ons eventjes uit onze flow, maar dat zal wel persoonlijk geweest zijn.

NTREK schreef vier jaar aan hun nieuwe plaat. En ja meneer, dat is misschien wel lang, maar laten we ons focussen op het nu. Want NTREK is helemaal terug van weggeweest en daar moeten we van genieten nu het nog kan. Het viertal had genoeg aan het spelen van die nieuwe plaat om De Kreun plat te spelen, neem daarbij een nostalgisch duo van oud werk en het feest was compleet. NTREK is ook niet meer die hiphopgroep van in de beginperiode en wie kan dat wat schelen. Ze zijn gegroeid op menselijk en muzikaal vlak en dat is te voelen in alles wat ze uitstralen. NTREK barst van de energie en kan naar onze mening in één zin gebruikt worden als we het hebben over oerdegelijke Belgische hiphop. Het viertal stampte in Kortrijk een nieuwe deur open, die een mooie toekomst voorspelt.

Related posts
LiveRecensies

Amenra @ Wilde Westen (De Kreun): In den beginne was er niets

Een kleine week voor de donkerste dag van het jaar (21/12) hangt er al een donderwolk boven Kortrijk. De zonen van de…
InstagramLiveRecensies

Zwangere Guy & Lander Gyselinck @ Wilde Westen (De Kreun): Twee vrienden op een podium

Deze maandag nog sloopte Zwangere Guy met zijn band STIKSTOF de Ancienne Belgique. Veel tijd heeft hij niet gehad om te recupereren,…
Nieuwe singlesOntdekkingen van "Den Beir"

Nieuwe single olsan - "asjeblief" (feat. Brihang)

Al wie uit West-Vlaanderen komt, kent het begrip ‘olsan’ waarschijnlijk wel. Maar buiten een West-Vlaams woord is het ook een hiphopduo dat…

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.