Muzieknieuwtjes

Nieuwtjes van de week (19 november – 25 november)

Elke week verzamelen we de beste nieuwtjes, zo blijf je op de hoogte van wat er beweegt in muziekland. Deze week: de stembussen van de Tijdloze gaan opnieuw open, blink-182: hoe spreek je dat nu uit?, Taylor Swift zet Universal schaakmat en Black Friday bij voorverkoop van We Are Open in Trix.

Meer vrouwen in de Tijdloze

De stembussen voor de eindejaarslijst van Studio Brussel gingen deze weken open en RoSa vzw nam dan ook meteen actie om een oproep te lanceren. Het kenniscentrum voor gender en feminisme pleit voor meer vrouwen in de Tijdloze onder de slogan ‘Nooit meer een Tietloze’. In de lijst van 100 beste songs stonden vorig jaar slechts 2 nummers gezongen door vrouwen. De actie focust zich nu vooral op Aretha Franklin’s “Respect” maar deelt ook alvast een Spotify-lijstje ter inspiratie met 500 songs door vrouwelijke artiesten als Lykke Li, Florence + The Machine en Kate Tempest. Of er uiteindelijk meer vrouwen te horen zullen zijn in de tijdloze op 31 december, hangt naast de luisteraar natuurlijk ook af van Studio Brussel zelf.

Meer duiding bij de uitspraak van blink-182

Fans van blink-182 zijn in een tweestrijd. Nadat redacteur van de Late Late Show Ian Karmel tweette: “The British call Blink-182 “Blink One Eight Two” and I’m not saying that’s WHY they lost the Revolutionary War, but…”, begon op Twitter een discussie over de uitspraak van Blink-182. Na een tijdje sprong ook James Cordon op de kar. Toen de discussie uit de hand begon te lopen, kwam frontman Mark Hoppus met duidelijkheid: ‘Thank you James. Some say one eighty two. Some say one eight two. But in all of this, I feel like we’ve lost sight of the fact that the B in blink-182 should be lower-case.’

Meer centen voor iedereen, dankzij Taylor Swift

Taylor Swift tekende deze week een nieuw platencontract bij Universal. Volgens de Amerikaanse media zou een voorwaarde van dat contract zijn Universal moest beloven dat het aan alle artiesten die onder het label vallen een deel van de Spotify-inkomsten betaalt. De platenmaatschappij sloot enkele jaren geleden een deal met het streamingplatform: de Spotify-aandelen die Universal in handen heeft, zijn goed voor zo’n 850 miljoen euro. Voor Taylor Swift haar eis stelde, kregen slechts enkele van de Universal-artiesten daar een deeltje van. Nu moeten deze inkomsten verdeeld worden onder alle artiesten. Zelfs artiesten die nu amper beluisterd worden op Spotify, krijgen dus ook inkomsten, hoe klein ze ook zijn.

Meer feest tijdens We Are Open in Trix

We Are Open viert feest! Het showcasefestival gaat op 8 en 9 februari voor de 9e keer door in muziekcentrum Trix. Die zaal wordt in 2019 15 jaar en daar kunnen muzikale ontdekkingsreizigers nu al van profiteren. Combitickets voor We Are Open zijn in beperkte hoeveelheid te koop aan 15 euro. Als je weet dat dagtickets 14 euro kosten, zou je niet langer moeten twijfelen. Namen voor het festival volgen begin 2019, maar een snelle blik op de affiche van vorig jaar voorspelt veel goeds: Dvtch Norris, dirk., Nordmann, Stikstof, Raketkanon…

Meer Europese muziekprijzen met Music Moves Europe Talent Awards

De vroegere European Border Breakers Awards (EBBA) hebben een nieuwe naam gekregen: Music Moves Europe Talent Awards. Met de ondersteuning van ESNS delen ze ieder jaar awards uit aan Europese artiesten die de Europese sound of today and tomorrow representeren. In zes categorieën werden telkens twee winnaars gekozen. Onder andere onze eigenste duo blackwave. won een prijs in de categorie hip hop/rap.

Meer humor bij Jack White dankzij Cards Against Humanity

Jack White was toe aan een nieuwe stunt. Zijn concert op maandagavond in Chicago was een samenwerking met het kaartspel Cards Against Humanity. Zo ontwierpen ze mee de poster van de show. Daarop staat te lezen: ‘When Jack White performed at the Aragon Ballroom in Chicago on Nov. 19, 2018, he surprised fans with _____.’ De vijf mogelijke antwoorden luiden: ‘A quiet, poignant acoustic guitar ballad’, ‘Jack White’s collection of taxidermied animal heads’, ‘Jack White’s testosterone-fueled dementia’, ‘Jack White’s mom coming on stage and dancing’, ‘A bizarre partnership with Cards Against Humanity’ of ten slotte gewoon ‘Jack White’.

(na 8 jaar) Meer nieuwe muziek van The Streets

Mike Skinner, bezieler van grime-project The Streets kwam in 2017 terug van een lange radiostilte. Na twee nieuwe singles eind vorig jaar en de aankondiging van zijn tour, volgde deze week een nieuwe single samen met Chip en Grim Snickers. Daarbovenop komt nu het nieuws dat Skinner in 2019 een groter muzikaal project zal uitbrengen samen met nog een paar festival performances en een film. Dat wist Skinner te vertellen in een interview met Q magazine. Zijn concert in de AB op 14 februari is al maanden uitverkocht.

Meer behoedzaamheid bij het crowdsurfen: Skrillex moet 1,6 miljoen dollar schadevergoeding betalen

Je let maar beter een beetje op wanneer je in het publiek springt. Een fan van DJ Skrillex diende een klacht in tegen haar idool. De jongedame liep verwondingen op tijdens een concert toen de DJ in het publiek sprong en op haar hoofd belandde. Skrillex moet nu opdraaien voor 35% van de schadevergoeding, zo’n 1,6 miljoen dollar. De rest van de kosten zijn voor het  tourmanagement en de concertzaal.

Meer gitaren tussen de eerste namen voor Reading and Leeds

Een van de grootste Britse festivals kondigde deze week zijn eerste nieuwe namen aan. Headliners zijn  The 1975, Post Malone, Twenty One Pilots en Foo Fighters. Die laatste staat al voor de vierde keer bovenaan de affiche. De andere bands spelen allemaal voor het eerst in hun carrière een hoofdrol op het Britse festival. Verder op de line-up: Bastille, Pale Waves, The Distillers, The Amazons, Billie Eilish, Blossoms, Bowling For Soup, Camelphat, Crucast, Denis Sulta, G Flip, Hayley Kiyoko, Juice WRLD, NOT3S, PVRIS, Stefflon Don, Sundara Karma en Yungblud. Reading & Leeds vindt plaats op de twee locaties tijdens het weekend van 23 augustus 2019.

 

 

 

Dit vind je misschien ook leuk:
Nieuwe singlesOude Bekenden

Nieuwe singles Taylor Swift - "right where you left me" & "it's time to go"

2020 was op heel wat vlakken een rotjaar, maar voor de fans van Taylor Swift viel dat uiteindelijk allemaal nog wel mee….
2020FeaturesInstagramUitgelicht

De 50 beste albums van 2020

Het einde van 2020: voor de ene een tijd om er hoopgevende anti-coronaspreuken tegenaan te gooien, voor de andere het startsein van…
Nieuwe singlesOude Bekenden

Nieuwe single Imogen Heap – “Last Night of an Empire”

Imogen Heap won in haar carrière al twee Grammy Awards: eentje voor haar eigen album Ellipse en eentje als medeproducer van 1989…

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.